‘Tuza dikkat edin’
İl Sağlık Müdürü Serhat Korkmaz, tuz kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti
SAĞLIK
10.03.2020 10:32:56

İl Sağlık Müdürü Serhat Korkmaz, “Yediğimiz yiyeceklerden lezzet almamızı sağlayan tuzun, yiyeceklere tat vermesinden başka faydaları da vardır: Besinlerin bozulmadan uzun süre saklanmasını sağladığı gibi; vücuttaki asit baz dengesini sağlar, idrar oluşumunda etkilidir, troid bezi için gerekli olan iyot da genellikle tuz ile birlikte vücuda alınır. Bu kadar faydasının yanında, günlük ihtiyaçtan fazla alındığında ölümcül hastalıkların oluşmasına da sebep olabilmektedir. Fazla tuz tüketimi, idrarda kalsiyum atılımını da artırarak kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur. Kemiklerden kalsiyum kaybının artışı ise kemik erimesini osteoporoz ve kemiklerin kırılma riskini artırır” dedi.
“TUZ KULLANIMININ AZALTILMASI HEDEFLENİYOR”
Türkiye’de vatandaşların tuz kullanımının yüksek olduğunu Sağlık Bakanlığı’nın tuz kullanımını azaltmayı hedeflediğini kaydeden Korkmaz, “Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin 2012 yılında yaptığı ulusal çalışmaya göre ülkemizde kişi başına günde 15 gram tuz tüketildiği bulunmuştur. Bu miktar günlük alınması gereken miktarın üç katına karşılık gelmektedir. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi fazla alınan tuz kalp, damar, böbrek, pankreas hastalıklarına neden olmakta, kemik sağlığını bozmaktadır. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı tarafından ülkemizde kişi başına düşen tuz tüketiminin azaltılması hedeflenmektedir. Tuzu azaltmak için; taze ve tuz eklenmemiş besinler tercih edilmeli, yemeklerin tadına bakmadan tuz eklenmemeli, tuz oranı yüksek salamura zeytin, peynir, turşu v.b ve konserveler daha az tüketilmeli bunun yerine taze sebze-meyve tüketimi arttırılmalı” ifadelerini kullandı.>>>Gazete3
SAĞLIK
10.03.2020 10:32:56