Ameliyat izine veda
AFSÜ Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Coşkun, geçmişte anestezi altında büyük cerrahi müdahaleler gerektiren pek çok sorunun artık girişimsel radyologlar tarafından kolayca çözüldüğünü belirtti. Ultrason, bilgisayarlı tomografi ve anjiyografi eşliğinde gerçekleştirilen işlemlerde, vücutta kalıcı izler bırakmadan sadece özel iğnelerle hastalıklı dokulara müdahale ediliyor.

Kemik ağrılarına nokta atışı müdahale
Özellikle gençlerde geceleri artan şiddetli ağrılarla kendini gösteren “Osteoid Osteoma” (kemik tümörü) vakalarında, AFSÜ’de cerrahi kesi olmadan tedavi imkanı sunuluyor. Dr. Öğr. Üyesi Coşkun, radyofrekans, mikrodalga ve lazer ablasyon yöntemleriyle bu ağrıların işlem sonrası anında dindiğini vurguladı.

Kanser ve tiroid tedavisinde yeni dönem
Karaciğer tümörlerinde veya metastaz yapmış kanser vakalarında, cerrahiye uygun olmayan hastalar için ablasyon yöntemi etkili bir seçenek olarak sunuluyor. Ayrıca iyi huylu tiroid nodülleri de artık boyunda kesi izi bırakan ameliyatlar yerine, iğne girişiyle yerinde küçültülerek tedavi ediliyor. Bu sayede hastaların nefes darlığı ve yutkunma güçlüğü gibi şikayetleri giderilirken estetik görünüm de korunmuş oluyor.

Aynı gün taburcu olma kolaylığı
Girişimsel Radyoloji Ünitesindeki işlemlerin en büyük avantajlarından biri de hastaların yatış süresinin kısalığı. Lokal anestezi ve hafif sedasyon eşliğinde yapılan ağrısız uygulamalar sayesinde, hastalar genellikle işlem günü veya ertesi gün taburcu edilerek günlük hayatlarına hızla dönebiliyor.>>>Şahan KARTAL
