Beyaz Saray nükleer şerhi nedeniyle ilk öneriyi reddetti
Washington yönetimi, İran’ın daha önce sunduğu yazılı barış teklifini nükleer stoklar ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerini kapsam dışı bıraktığı gerekçesiyle kabul etmedi. İlk teklifin yalnızca Hürmüz Boğazı ve deniz ablukası konularına odaklanmasını yetersiz bulan Beyaz Saray, nükleer program masaya gelmeden kalıcı bir anlaşmanın mümkün olmayacağı mesajını verdi.
ABD deniz ablukasını en güçlü koz olarak kullanıyor
Trump yönetimi, Hürmüz Boğazı çevresindeki deniz ablukasını İran’ı müzakere masasına zorlamak için en etkili baskı aracı olarak görüyor. Tahran’ın petrol gelirlerini kısıtlayarak ekonomik baskıyı artıran bu strateji, ABD tarafından İran’ı kapsamlı bir anlaşmaya itecek temel unsur olarak değerlendiriliyor.
Pezeşkiyan’dan sert tepki: Abluka başarısızlığa mahkum
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD’nin limanlara yönelik deniz ablukası girişimlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu savundu. Bu tür kısıtlamaların bölgedeki istikrarı bozacağını ve gerilimi derinleştireceğini belirten Pezeşkiyan, atılan adımların başarısızlığa mahkum olduğunu ifade etti.
Hürmüz için uluslararası koalisyon hazırlığı
Diplomatik görüşmelerin çıkmaza girmesi üzerine ABD, Hürmüz Boğazı’nda ticari gemi trafiğini korumak amacıyla “Denizcilik Özgürlüğü Yapısı” adı altında yeni bir uluslararası koalisyon kurmak için düğmeye bastı. Dışişleri Bakanlığı’nın dünya genelindeki büyükelçiliklere gönderdiği telgrafla, müttefik ülkeleri bilgi paylaşımı ve yaptırımların uygulanması konusunda ABD liderliğindeki bu bloğa katılmaya çağırdığı öğrenildi.>>>HABER MERKEZİ – AA
