Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Küresel piyasalarda altın dengeleri değişiyor!

Dünya Altın Konseyi tarafından açıklanan 2026 Mart ayı verileri, küresel altın piyasasındaki hareketliliği gözler önüne serdi. Küresel ölçekte merkez bankaları mart ayında net 30 ton altın satışı gerçekleştirirken, Çin Merkez Bankası’nın piyasadaki genel satış eğilimine rağmen 17 aydır aralıksız sürdürdüğü alım politikası finans dünyasında büyük yankı uyandırdı. Çin, mart ayında rezervlerine 5 ton daha altın ekleyerek istikrarlı yükselişini sürdürdü.

Dünya Altın Konseyi tarafından açıklanan 2026 Mart ayı verileri, küresel

Polonya alımda, Türkiye satışta zirvede

Mart ayı verilerine göre rezervlerini en çok artıran ülke 11 tonla Polonya oldu. Polonya’yı 9 tonla Özbekistan ve 6 tonla Kazakistan takip etti. Buna karşın, mart ayının en büyük satıcısı 60 tonluk çıkışla Türkiye oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bu hamlesinin döviz ve likidite ihtiyacını karşılamaya yönelik olduğu belirtilirken, Türkiye 2026 yılının ilk çeyreğinde toplam 79 tonluk satışla dünya genelinde en çok altın satan ülke konumuna yerleşti.

İlk çeyrek raporu: Alım iştahı sürüyor

2026 yılının ilk üç aylık dönemine bakıldığında, Polonya 31 tonluk toplam alımla zirvedeki yerini korudu. Çin ise mart ayındaki 5 tonluk eklemesiyle birlikte ilk çeyrekte toplam 7 tonluk alım gerçekleştirmiş oldu. Listede Çek Cumhuriyeti, Malezya ve Kırgızistan gibi ülkeler de sınırlı alımlarla yer bulurken, Rusya mart ayında 6 tonluk satışıyla dikkat çeken diğer bir ülke oldu.

Merkez bankalarının stratejik hamleleri

Altın rezervlerindeki bu değişimler, ülkelerin küresel ekonomik belirsizliklere karşı aldıkları pozisyonları simgeliyor. Çin gibi ülkeler rezervlerini çeşitlendirmek için altına yönelirken, Türkiye’nin mart ayındaki yoğun satışı yerel ekonomik dinamiklerin ve likidite yönetiminin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Dünya Altın Konseyi raporu, önümüzdeki dönemde de merkez bankalarının altın tercihlerinin piyasa fiyatları üzerinde belirleyici olacağını öngörüyor.>>>HABER MERKEZİ