İstanbul ilk hedef olacak
Meteoroloji tahmin modellerine göre, Kuzey Afrika kaynaklı yoğun toz taşınımı batıdan yurda giriş yapacak. Bu durum, İstanbul’un öncelikli etkilenecek şehirler arasında yer almasına neden olacak. Havada kızıl ve puslu bir görüntüye yol açacak olan çöl tozlarının, önümüzdeki pazartesi (18 Mayıs) gününden itibaren yurdu tamamen terk etmesi bekleniyor.
Hassas ve kronik hastalığı olanlar dikkat
Uzmanlar, çöl tozlarının astım, bronşit, KOAH ve alerjik solunum yolu rahatsızlığı bulunan vatandaşlar için ciddi bir risk oluşturduğuna dikkat çekiyor. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı bulunanların yoğun toz taşınımı süresince mecbur kalmadıkça uzun süre dışarıda kalmaması ve gerektiğinde maske kullanması öneriliyor.
Doğa için hayat kurtarıcı bir mineral deposu
Çöl tozları insanlar için sağlık riski oluştursa da küresel ekosistem için adeta can suyu niteliği taşıyor. Demir, fosfor ve zengin mineraller barındıran Sahra çöl tozları, binlerce kilometre taşınarak okyanuslardaki planktonları ve dünyamızın akciğeri olan Amazon yağmur ormanlarını besleyerek doğal döngünün devamlılığını sağlıyor.>>AA-HABER MERKEZİ
