İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gerçekleştirilen Adalet Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde söz aldı. Olgun, “Sayın Bakan, maalesef yargının çöküşünü başarı hikayesi gibi sunmaya çalışmaktadır. Ancak; ne adliye koridorlarında hakkını arayan vatandaşlarımız, ne de bağımsız bir yargı arayışında olan hukukçuların, artık bu masalları dinlemeye sabrı kalmamıştır” şeklinde konuştu.
“PEMBE TABLO, ADALETSİZLİKLERLE ÖRTÜŞMEMEKTEDİR”
Olgun, eleştirilerini sıraladı: “Ceza adaleti sistemine yönelik reformlar yapıldığı iddia edilse de, cezasızlık kültürü devam etmektedir. Kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve nefret suçları gibi ciddi suçlarda etkin soruşturma ve kovuşturma süreçleri işletilmemekte, failler çoğu zaman cezasız kalmaktadır. Ayrıca, adalet sisteminin fiziki altyapısının iyileştirildiği belirtilmiştir. Ancak, yeni adliye binalarının inşası, adaletin tecellisi için yeterli değildir. Önemli olan, bu binalarda adil, hızlı ve etkin yargı süreçlerinin işletilmesidir. Maalesef, yargı süreçlerindeki gecikmeler ve adalete erişimdeki engeller hala ciddi bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Sonuç olarak, Sayın Bakan’ın sunduğu pembe tablo, vatandaşlarımızın günlük yaşamlarında deneyimledikleri adaletsizliklerle örtüşmemektedir.”
“YENİ BİR YARGI İNŞA ETME ZAMANI GELMİŞTİR”
Bakan Yılmaz Tunç’a sorular yönelten Olgun, “İktidarın hoşuna gitmeyen kararlara imza atan hakimlerin yer değiştirdiği, İhaleye fesat karıştıran güçlülerin ceza almadığı, Ancak muhalefet edenlerin mahkemelerde süründürüldüğü bir sistemde bağımsız yargıdan söz etmeniz abesle iştigal değil midir.? Bu ülkenin yargıçları bağımsız karar veremiyor. Çünkü biliyorlar ki, bağımsız bir kararın bedeli ya sürgün, ya da kariyerlerinin sona ermesidir. Yargı sisteminin bu hale gelmesinin sorumlusu, Adalet Bakanlığı ve bugüne kadar görev yapmış bakanlardır. Tuz kokmuş, değerli milletvekilleri. Bu çürümüş yapıyı, adaletin yeniden tesis edilmesi adına bir an önce değiştirmeliyiz. Yeni bir yargı inşa etme zamanı gelmiştir. Hukukun üstünlüğünü, liyakati ve bağımsızlığı esas alan bir yargı sistemi kurmalıyız. Buradan iktidar mensuplarına sesleniyorum. İktidarınız sona erdiğinde, inanın bizden daha çok savunacaksınız bu hususları. Sayın Bakan, kadın cinayetlerinin önlenmesi için büyük çaba sarf ettiklerini söylüyor. 2024 yılında, kadına yönelik şiddet vakaları rekor düzeye ulaşmıştır. Çocuk istismarı davalarında faillerin büyük bir kısmı hâlâ cezalandırılmıyor. Soruyorum Sayın Bakan’a: Bu failler hangi adalet reformuyla korunuyor.? 2023 yılında işlenen kadın cinayetlerinin yüzde kaçı etkili bir şekilde soruşturulup kovuşturuldu?” diye sordu.
“2024 YILININ İLK 10 AYINDA TOPLAM 343 KADIN CİNAYETİ VE 207 ŞÜPHELİ KADIN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞMİŞTİR”
Kadın cinayetleri hakkında bilgiler veren Hakan Şeref Olgun, “İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldığından bu yana kadın cinayetlerinde artış yaşanırken, bu karardan sorumlu olanlar kimler.? Bu sorulara cevap veremiyorsanız, bu kürsüde adalet kelimesini kullanmayın.! Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 2024 yılının ilk 10 ayında toplam 343 kadın cinayeti ve 207 şüpheli kadın ölümü gerçekleşmiştir. Son 4 yıl kıyaslaması yapıldığında 2024 yılının ilk 10 ayı 2021, 2022 ve 2023 yıllarında yaşanan kadın cinayetlerini geçmiş durumdadır. Aralık ayında açıklanan verilere göre ise 2024 yılının Kasım ayında 32 kadın cinayeti ve 26 kadın şüpheli ölümü rapor edilmiştir. Bu haliyle 2024 yılının ilk on bir ayında toplam 375 kadın cinayeti ve 233 şüpheli ölüm olmak üzere, 608 toplam ölüm kayıtlara geçmiştir. Allah aşkına başarı bunun neresinde anlatın da anlayalım. Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün 2023 verilerinden birkaç örnek vermek istiyorum. Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan soruşturulan kişi sayısı: 200 bin 611. Sadece cinsel istismar suçundan soruşturulan kişi sayısı: 69 bin 773. Toplamda, cinsel suçlardan dolayı hakkında soruşturma açılanların sayısı 2023’te 270 bini aşmıştır. Her yıl artan bu rakamlar, adalet sisteminin suçluları engellemekte ne kadar başarısız olduğunu göstermektedir. Sadece 2021 yılında cinsel saldırı, yani tecavüz vakalarında 9 bin 441 dosya açılmış, bu dosyalardan yalnızca 6 bin 396’sında mahkûmiyet kararı çıkmıştır. Peki ya diğerleri.? Onlar nerede.? İşte bu soruların cevabını veremediğiniz sürece bizlere reformlardan bahsetmeyin. Bu rakamlar yalnızca birer istatistik değildir, her biri bir insanlık dramını, parçalanmış hayatları ve korunmayan masumları temsil etmektedir. Adalet Bakanlığı’nın temel görevi, adalet sisteminin etkin işlemesini sağlamak, suçluların hukuka uygun şekilde yargılanmasını temin etmek ve mağdurların haklarını koruyacak bir yapıyı tesis etmektir” dedi.
“ADALETİ SOKAKTA YÜRÜYEN BİR VATANDAŞA SORUN”
Olgun, konuşmasının son bölümünde ise, “Türkiye’de adaletin ne hale geldiğini anlamak için uzun uzun raporlar okumaya gerek yok. Sokakta yürüyen bir vatandaşa sorun; adalet dendiğinde size nasıl bir yüz ifadesiyle cevap verdiğini görün. ! Bu ülkenin adalet sisteminin toplumda yarattığı güven kaybı, artık tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. Şimdi burada; Adalet Bakanlığı bütçesiyle hangi sorunların çözüleceğini sormak gerekiyor. Yargının tarafsızlığını mı.? Hayır… Vatandaşın hak arama yollarını mı.? Asla… Mahkemelerin bağımsızlığını mı.? Bu soruya herkes güler… Bir vatandaş düşünün: Hak aramak için mahkemeye gidiyor ama daha kapıdan içeri girmeden ‘Bu davadan bir şey çıkmaz’ diye düşünüyor. İşte adalete güven bu kadar sarsılmış durumda. Adaletin siyasallaşması sadece bireyleri değil, toplumu bir bütün olarak zehirlemektedir. Haksız yere cezaevinde yatan masumlar, serbest bırakılan suçlular… Bu sistemde kimse kendini güvende hissetmemektedir” diye konuştu. >>>Şengezer ŞEPİK