Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Engelsiz Kocatepe Topluluğu tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında “Engelimle Yaşamak” söyleşisi düzenlendi. Ankara Gören Kalpler Eğitim ve Spor Vakfı Ege Bölge Koordinatörü Öznur Kırman’ın konuk olduğu Spor Bilimleri Fakültesi (SBF) Konferans Salonunda gerçekleştirilen söyleşiye; Engelsiz Kocatepe Topluluğu Danışmanı ve Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Ocak ile birlikte öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
“BİZE SUNULAN NİMETİN FARKINDA DEĞİLİZ”
Söyleşinin açış konuşmasını gerçekleştiren Engelsiz Kocatepe Topluluğu Danışmanı ve SBF Dekanı Prof. Dr. Yücel Ocak, her bireyin bir engelli adayı olduğunu ifade etti. Ocak, “Her an başımıza bir şey gelip de bir engelimizin olması an meselesi. Ben de yakın gözlük kullanıyorum. Yakını göremiyorum ben de engelliyim. Cenab-ı Allah’ın bize bahşettiği birçok özelliğimizin ve bize sunulan nimetin farkında değiliz. Vücudumuzda organların bize sağladıklarının farkında değiliz. Hayatta da hep bu şekildedir. Bir şeyin değerini kaybettiğimiz zaman anlarız” diye konuştu. Engelsiz Kocatepe Topluluğunun AKÜ’ye gelen engelli öğrencilerin eğitim-öğretim hayatı süresince engellerin aşılması konusunda ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyleyen Ocak, “Engelli bireylerin buradaki hayatlarını daha iyi sürdürebilmesi, eğitimlerini daha kolay alabilmesi adına bir şeyler yapmaya çalışıyoruz” dedi.
“YÜZDE 10 GÖREN BİR KİŞİYİM”
Açılış konuşmasının ardından Ankara Gören Kalpler Eğitim ve Spor Vakfı Ege Bölge Koordinatörü Öznur Kırman’ın “Engelimle Yaşamak” konulu söyleşisine geçildi. Engel kavramının insanlar için göreceli bir kavram olduğunu kaydeden Kırman, “Bizler toplumumuzda engelli birey tanımında ellerinde bir obje ya da tekerlekli bir sandalye veya baston olduğunda engelli birey olduğunu anlarız. Ben 2019 yılında bir rahatsızlık nedeniyle yüzde 90 görme engelliyim yüzde 10 gören bir kişiyim. Sadece sizin siluetlerinizi görebiliyorum” dedi.
ENGEL, BİR TUŞ İKİ KELİME
Engeli, engel yapanın bakış açısı olduğunu belirten Kırman, “Engeli engel yapan insanların hangi duygu ve düşüncesiyle hareket ettiğidir. Engel dediğin bir tuş, iki kelimedir. Telefonlarımızdaki engel tuşu bile bizi aslında bilinçaltımızda engelliğin dışlanması, görüşmek istemediğimiz kişilerden uzaklaşmasında bir bakış açısı olduğunu düşünüyorum. İki kelime dediğim zihin ve düşünce duygumuz anlamında kast ettiğim. Bu hayatta; engel ve engelsiz olayına global bakmak gerekiyor. Engel hayatımızın her yerinde var. Hepimiz bir adayız” diye konuştu. Söyleşi soru cevap bölümün ardından sona erdi. >>>Haber Merkezi