AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Kanal3’te Kadir Kaplan’ın sunduğu Kadir Kaplan ile Yeni Gün Haberleri programına konuk oldu. Karakaş, programda yaptığı açıklamada, “Üniversitelerin son dönemlerde yine önemli misyonlarından biri olarak görülen Uluslararasılaşma konusunda da ciddi adımlar attık. Hala da atmaya devam ediyoruz” dedi.
Kanal3’te Kadir Kaplan’ın sunduğu Kadir Kaplan ile Yeni Gün Haberleri programına konuk olan Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AKÜ ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Karakaş, “23 devlet üniversitesi ile birlikte 3 Temmuz 1992 yılında kurulan bir üniversiteyiz. Tabiki geçmişimizde var. 1974 yılında Anadolu Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan bir yüksek okulla birlikte temelleri atılmış. Ama üniversite olarak 1992 yılında 23 üniversite ile birlikte kurulan bir üniversiteyiz. Tabiki sonraki süreçlerde de bünyesinden üniversiteleri çıkarmış bir üniversiteyiz. 2006 yılında Uşak Üniversitesi 2018 yılında Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyemizden ayrıldı. Ama biz ana üniversite olarak yolumuza devam ettik. Her ayrılma sürecinden sonra yeni yönelimler yeni odaklar yeni öncelikli alanlar belirleyerek yolumuza devam ettik” dedi.
“170 BİN CİVARINDA MEZUN VERDİK”
Karakaş, “2018 yılında bölünmeden sonrada Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin ayrılmasıyla birliktede biz kendi ana gövdemizdeki önemli unsurları Afyonkarahisar’ın bölgenin potansiyellerinide dikkate alarak öncelikli alanlar belirleyip yeniden yeni bir vizyonla yeni odak noktalarıyla yeni öncelikli alanlarla birlikte yolumuza devam ettik. Bu süre içerisinde tabiki ülkemizin geleceğine önemli bir yatırım anlamında 170 bin civarında mezun verdik. Bugün mezunlarımız her bir alanda yetişmiş Türkiye’nin hatta Dünya’nın farklı yerlerinde görevlerini icra eden başarılı işler gerçekleştiren kendi bünyemizde de artık profesörlük düzeyine gelmiş. Mezunlarımızın olduğu bir süreç yaşıyoruz. Yani önemli ölçüde kurumsallaşma süreçlerini tamamlamış. Kendisini döndürebilen bir sistemi kurmuş. Ki bunun en tipik örneklerinden birisi ben üniversitemizden lisans olarak mezun değilim. Ama araştırma görevlisi olarak başladığım bir üniversite 93 yılında bugün rektörlük görevini yürütüyorum. Yine dekanlarımız arasında burdan lisans bitirmiş. Lisans üstü programlarına çalışmalarını burada gerçekleştirmiş. Bugün profesör olmuş ve dekanlık görevinde bulunan arkadaşlarımız var. bu artık üniversitenin rüştünü ispat ettiği anlamına geliyor” ifadelerine yer verdi.
“5 YILLIK SÜREÇ İÇERİSİNDE YİNE YÖKAK BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDECEK”
Karakaş, “Üniversitelerin son dönemlerde yine önemli misyonlarından biri olarak görülen Uluslararasılaşma konusunda da ciddi adımlar attık. Hala da atmaya devam ediyoruz. Üniversitemizin Uluslararası İlişkiler birimi özellikle erasmus plus kapsamında konsorsunlar çerçevesinde projeler yaparak Ulusal Ajans’a müracat etti ve şu anda Türkiye’de en fazla proje yapıp konsorsiyum anlaşması yapan üniversiteyiz. Bundan dolayıda her bir konsorsiyum anlaşması hibe anlamına geliyor. Dolayısıyla birkaç yıldır ilk 3 teyiz bu anlamda konsorsiyuma bağlı olarak gerçekleştiren hibe anlamında ilk 3’teyiz geçtiğimiz yıl içerisinde de ilk sırayı aldık. Bu şu anlama geliyor. Öğrencilerimizi daha fazla uluslararasılaştırmaya yani daha fazla başka ülkelere gönderip tecrübe kazanmalarını sağlama aynı zamanda hem akademisyenlerimiz hem idari kadroda çalışanlarımızın tecrübelerini artırma anlamında daha fazla imkan anlamına geliyor. Dolayısıyla uluslararasılaşmanın önemli bir ayağında güçlü bir şekilde ilerlemiş oluyoruz. Aslında bu YÖK’ün bir programı değil. YÖKAK diye bir kurum var. Yüksek Öğretim Kalite Kurulu bu kurul başlangıçta YÖK bünyesinde kuruldu. Ama şu anda bağımsız bir yapı olarak çalışıyor. Üniversiteleri bir değerlendirme sürecine dahil ediyor. Önce değerlendirme daha sonra izleme daha sonrada kurumsal akraditasyon bağlamında niyahi kararını veriyor. Biz 2017 yılında değerlendirmeyi dış değerlendirmeyi geçirmiştik. 2021 yılında izlemeden geçtik. 2023 yılında da 9 kişilik bir ekip önce uzaktan dijital ortamda bizi değerlendirdiler. Daha sonra 9 kişilik bir ekiple bir haftalık bir süreçte sahaya geldiler. Burada yaptıkları değerlendirmeler neticesinde ki bu değerlendirmeleri eğitim öğretim araştırma geliştirme toplumsal katkı ve liderlik boyutlarında yapıyorlar. Bu çerçevede 30 üniversite dahil olmuştu. Bu sürece 2023 yılında 30 üniversitenin 10 tanesi yeniden değerlendirme kararı aldı. Diğer geriye kalan 20 üniversiteden 17 sine 2 yıllık koşullu akraditasyon verildi. 3 üniversiteyede 5 yıllık tam akraditasyon verdi. O 3 üniversiteden birisiyiz. Biz Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak buradanda üniversitemizde en alttan en üste bütün idari akademik personele teşekkür ediyorum. Çünkü çünkü bu önemli bir başarıydı. Şu anda YÖKAK logosunu logomuzla birlikte kullanıyoruz. Tabiki bu dinamik bir süreç izlenmeye devam ediyoruz. 5 yıllık süreç içerisinde yine YÖKAK bizi izlemeye devam edecek” dedi.
“ULUSLARARASILAŞMA KOORDİNATÖRLÜĞÜNÜ KURDUK”
Karakaş, “Tabi bu süreçte değerlendirme sürecinde üniversitemizde güçlendirilmesi gereken yönlerde ortaya çıktı. Biz bu doğrultuda 4 tane koordinatörlük kurduk. Bunlardan biri araştırma geliştirme koordinatörlüğü araştırma geliştirmeyle ilgili daha üst düzey politikalar ortaya koymak. Bunların hayata geçmesini ve takibini sağlamayı amaçlayan bir koordinatörlük bunun yanında Bilimsel Yayın Koordinatörlüğü oluşturduk. Yayınlarımız vardı. ama bunu yine daha genel bir politika çerçevesinde gerçekleştirmek istiyoruz. Aynı zamanda Uluslararasılaşma Koordinatörlüğünü kurduk. Burada da özellikle belli alanlarda güçlüydük. Ama uluslararasılaşmanın farklı farklı ayakları var. bazı alanlarda daha da güçlenme adına bu kordinatörlüğü ihtas ettik. Bunun yanında birde mezunlarla İlişkiler Koordinatörlüğü kurduk. Bundan sonra mezunlarımızı daha aktif bir şekilde izleyeceğiz. Onlarla ilişki ve etkileşimlerimiz daha güçlü olacak. 32.yılımızı kutladığımız bu günlerde üniversitemizi biz yeni yönelimlerle birlikte yeni odaklar oluşturarak güçlendirmek istiyoruz demiştik. Bu anlamda özellikle 2019 yılından itibaren mesleklerin geleceği ve geleceğin meslekleri sloganıyla biz üniversitemizi rehabilite etme yönüne çalışmalar gerçekleştirdik. İtibar görmeyen bazı bölüm programları kapattık” ifadelerine yer verdi.
“BU SENEDE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BÜNYEMİZDE YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ’NE ÖĞRENCİ ALACAĞIZ”
Karakaş, “Yeni itibar gören istihdam alanı olan bölüm ve programlarla da güçlendirmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda geçtiğimiz yıllarda Bilgisayar Mühendisliği özel eğitim öğretmenliği PDR, İngilizce Öğretmenliği gibi programları açmıştık. Bu senede Mühendislik Fakültesi bünyemizde Yazılım Mühendisliği’ne öğrenci alacağız. Her şeyini tamamladık. Aynı zamanda Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde İngilizce Mütercim Tercümanlık bölümüne yeni öğrenciler alacağız. Yine Teknoloji Fakültesi bünyesinde Malzeme Bilimleri Mühendisliğimize yeni öğrenci alacağız. Bunun yanında 2 yıllık programlar açtık. Afyon Meslek Yüksek Okulu’nda Et Ürünleri ve Teknolojisi özellikle Afyon için önemli programını açtık. Öğrenci alacağız. Aynı zamanda alternatif enerji teknolojileri bölümünü açtık. Bir sonraki yıl öğrenci alacağız. Bunun yanında ilçelerimizde Sultandağı Meslek Yüksek Okulu’nda otobüs kaptanlığı Dinar Meslek Yüksek Okulu’nda moda tasarımı Emirdağ Meslek Yüksek Okulunda Dış Ticaret programlarana da öğrenci alacağız” dedi.