Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2030’a kadar 1 teravat yenilenebilir enerji hedefleniyor

Akdeniz bölgesindeki ülkelerde kurulması hedeflenen 1 teravat yenilenebilir enerji kapasitesinin yaklaşık 700 milyar dolarlık yatırım potansiyeline sahip olduğu tahmin ediliyor.

Akdeniz bölgesindeki ülkelerde kurulması

Yenilenebilir enerjide güçlü bir potansiyele sahip Akdeniz bölgesinde ortak bir hedefin belirlenmesi amacıyla oluşturulan TeraMed girişiminin detayları, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de devam eden Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında düzenlenen etkinliklerde paylaşıldı. Geçen yıl Dubai’de düzenlenen COP28’de ülkeler, küresel yenilenebilir enerji kapasitesini 2030’a kadar 3 katına çıkarma taahhüdünde bulunmuştu. Bu, 2022’deki 3,4 teravat seviyesinden 2030’da 11 teravata yükselmesi anlamına geliyordu. Bu doğrultuda, Akdeniz ülkelerinde ortak bir hedefin belirlenmesi amacıyla oluşturulan TeraMed girişimi de bölgede 2030’a kadar 1 teravat yenilenebilir enerji kurulu gücünü hedefliyor. “Adil enerji geçiş”ine yönelik bölgesel bir yaklaşımı teşvik etmeyi amaçlayan girişimle 1 teravat hedefinin bölgede yenilenebilir enerji kurulumunu hızlandıracağı, enerji güvenliğini destekleyeceği ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik edeceği değerlendiriliyor. Söz konusu hedefin, yaklaşık 700 milyar dolarlık yatırım potansiyelinin bulunduğu tahmin edilirken, güneş ve rüzgar endüstrilerinde tek başına yaklaşık 3 milyon yeni iş imkanı oluşturacağı hesaplanıyor.

“BÖLGEDE UYUMLU VE YEŞİL BİR ENDÜSTRİ GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR”

İtalyan bağımsız iklim değişikliği düşünce kuruluşu ECCO’nun Akdeniz ve Küresel Strateji Direktörü Giulia Giordano, TeraMed girişiminin “Akdeniz’de 1 teravat” anlamına geldiğini söyledi. Giordano, “Bu, COP28’de ortaya konulan 2030’a kadar küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 3 katına çıkarılması hedefinin, ilk bölgesel uygulaması olduğunu söyleyebiliriz. Bu aşağıdan yukarıya bir girişim.” diye konuştu. Girişimin Akdeniz ülkelerindeki bir grup kuruluş tarafından tasarlandığını ve Türkiye’den sivil toplum kuruluşlarının da yer aldığını anlatan Giordano, “Bölgenin kalkınma, enerji ve iklim güvenliği gibi ihtiyaçlarını karşılamak, bölgede yenilenebilir enerjinin geliştirilmesinden herkesin faydalanması için tasarlandı. Bölgesel yeşil endüstriyel kalkınmaya, yeni ticari ilişkilere yol açabilir, böylece ekonomik büyüme ve istikrar sağlanabilir.” ifadelerini kullandı. >>>AA

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.