Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

8. Akdeniz Bilişim Zirvesi düzenlendi

  Akdeniz Üniversitesi Antalya

 

Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent’in ev sahipliğinde düzenlenen 8. Akdeniz Bilişim Zirvesi geniş katılımla gerçekleştirildi. Bölgenin en büyük bilişim etkinliği olan Akdeniz Bilişim Zirvesi’ne Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever de katıldı.

Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent tarafından bu yıl ‘Yıldızlara Uzan Geleceği Tasarla’ temasıyla düzenlenen 8. Akdeniz Bilişim Zirvesi Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Zirveye Antalya Valisi Hulusi Şahin, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı, Prof. Dr. Cengiz Toker, Prof. Dr. Şükrü Özen, Genel Sekreter Dr. Ali Evren İmre, Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever ve Antalya Teknokent Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, AK Parti İl Başkanı Ali Çetin ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri katıldı.

“BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE DE ÖNEMLİ PROJELERİ DESTEKLEMEKTEYİZ”

Zirvede katılımcılarla birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, “Ülkemizde teknoloji geliştirmede katma değerli üretimde dünyanın sayılı merkezleri arasına konumlandıracak adımları atıyoruz. Bu amaçla tarihimizin en büyük ölçekli HIT-30 Teşvik Programını ilan ettik. Bu program Türkiye’yi yüksek teknoloji ürünleri üretiminde küresel merkez haline getirmeyi hedeflemektedir. 2030 yılına kadar otuz milyar dolarlık bir teknoloji yatırımı öngören HIT-30, dijital teknolojiler, mobilite, yeşil enerji, ileri imalat kritik alanları kapsayan geniş bir vizyon sunmaktadır. Bu yatırımlar ülkenin küresel rekabet ortamında daha avantajlı bir konuma taşıyacaktır. Aynı zamanda teknoloji odaklı sanayi hamlesi programımızla Türkiye’nin teknoloji odaklı sanayi üretimini artırmayı hedefleyen kapsamlı bir program olarak bilişim sektöründe de önemli projeleri desteklemekteyiz” dedi.

BAŞ DÖNDÜRÜCÜ BİR HIZLA DÜNYA DEĞİŞİYOR

Antalya Valisi Hulusi Şahin, “İnsanoğlu yeryüzünde yaklaşık üç yüz bin yıldır var. Üç yüz bin yılın ilk herhalde iki yüz doksan yedi bin yılı birbirinin hemen hemen aynısı. Tarım devrimi ile üç bin yıl farklı oluyor. Endüstri devrimiyle son üç yüzyıl farklı. Dijital devrimiyle şimdi son 30 yıl farklı. Şimdi son üç yılda teknolojiler değişiyor ve eskiyor. Baş döndürücü bir hızla dünya değişiyor. Hele bizim neslimiz bunu gözüyle de görüyor, yaşıyor içindeyiz. Ben üniversite öğrencisiydim, ilk bilgisayar gördüğümde. Evimize ilk televizyonun geldiğini hatırlıyorum. Bilgi baş döndürücü bir hızla artıyor. Ve ekleniyor birbirinin üzerine. Eskiden de bilgi çok değerliydi. Fakat ulaşmak zordu. Artık dünya o kadar değişti ki bilgiye ulaşmak çok kolay, gizli bilgi de çok az. Yeni zorluklar bu kadar bilgiyi işlemekten geçer. İşte yeni dünya bunun üzerinde şekillenecek. Bilgiyi işlemek işte burada bu yapay zekâ denen ve bunun ne kadar büyük bir devrim olduğunu sonradan anlayacağımız günleri yaşıyoruz.” dedi.

YAPAY ZEKÂ HER YERDE

Konuşmasında yapay zekâyı kullanarak bir örnek sunan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Teknoloji, bir araçtan çok daha fazlası; o, toplumlarımızı şekillendiren bir kuvvet, bir dönüştürücü. Yapay zekâ, inovasyon ve bilişim çözümleriyle, geçmişte hayal bile edemediğimiz sorunlara çözümler bulabileceğimiz bir dünyaya hızla ilerliyoruz. Bugün burada, yalnızca teknolojiyi değil, sınırlarımızı ve potansiyelimizi de keşfetmek için toplandık. İş birliği ve motivasyonla dolu bir gün geçireceğimizden eminim. Dinlediğiniz konuşmam, tamamen yapay zeka tarafından yazıldı. Bilişim Zirvesi’nin davetiyesini sisteme yükledim ve ondan bir açılış konuşması hazırlamasını istedim. Ortaya çıkan metin buydu. Düşünün, yalnızca bir davetiye bilgisiyle böyle bir giriş oluşturabilen bir teknolojiyle karşı karşıyayız. Bu, sadece birkaç dakikalık bir çalışmanın ürünü. Ve daha da ilginç olanı, buradaki hiç kimse ben bunu söylemesem bunun yapay zeka tarafından yazıldığını fark etmeyecekti. Bu gerçek, hepimize bir soru yöneltiyor: Sınırlarımız nerede? İnsan unsuru, bu teknolojinin neresinde duracak? Eğer kişisel bir açılış konuşmasını bile bu kadar doğal bir şekilde yazabiliyorsa, yaratıcılık ve özgünlük gibi insana dair özelliklerimiz nasıl tanımlanacak?” dedi.

VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ

Antalya Teknokent’in yaptığı çalışmalardan ve ileriye dönük projelerinden bahseden Antalya Teknokent Müdürü Dr. İbrahim Yavuz da, “Akdeniz Üniversitemizin yetkili teknoloji transfer ofisi olan Antalya Teknokent Teknoloji Transfer Ofisimizde; fikri sınai ve mülkiyet hakları, proje bilgilendirme seminerleri, proje yazma eğitimleri, mentörlük, ticarileştirme faaliyetleri kapsamında akademisyen ve öğrencilerimize hizmet vermekteyiz. Üniversitemizin araştırma üniversitesi olma yolundaki hedefine ulaşmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.

UZAY YOLCULUĞUNDA BİRÇOK KAZANIMLAR ELDE ETTİK

Uzaya yaptığı yolculuğun detaylarından bahseden Türkiye’nin ilk astronotlarından biri olan Tuva Cihangir Atasever, “Uzay yolculuğunda birçok kazanımlar elde ettik. Bu süreçte önemli testler ve eğitimlere tabi tutulduk. Yolculukla ilgili her detay konusunda hazır hale geldik. Uçuş konusunda da yine hangi kuralları yerine getirmemiz konusunda da bilgilendirildik ve iletişim sistemlerini de test etmiş olduk.” dedi. Türkiye’nin Milli Uzay Programına da değinen Atasever, Ay Araştırma Programı, Türk Astronot ve Bilim Misyonu Programı, Bölgesel Konumlama ve Zamanlama Sistemi Programı, Uzaya Erişim ve Uzay Limanı Programı, Uzay Farkındalığı ve İnsan Kaynağının Geliştirilmesi, Uzay Nesnelerinin Yerden Gözlemi ve Takibi, Uydu Üretiminin Tek Çatı Altında Toplanması ve Yerli Uydu Geliştirme Programı, Uzay Sanayi Ekosisteminin Geliştirilmesi, Uzay Havasına İlişkin Teknolojik Araştırmalar, Uzay Teknolojileri Geliştirme Bölgesi Kurulması programlarının ilerleyen yıllarda hayata geçirileceğini ifade etti.

EN İYİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Zirvede ayrıca Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren en iyi firmalara ödül takdim edildi. En fazla öğrenci istihdam eden firma ödülü Softalya Yazılım’a, en iyi gelişme gösteren kuluçka firması ödülü İSF Yazılım’a, en iyi gelişme gösteren firma ödülü Anttech Bilişim’e, en iyi akademik spin-off firması ödülü Genome Tarım’a, en fazla ürün hizmet geliştiren firma ödülü Kod Yazılım’a ve yapay zeka alanında yenilikçi teknoloji geliştiren firma ödülü Bilgi Transferi’ne, üniversite sanayi iş birliği ödülü de Hektaş Tohum’a verildi. Zirvenin hazırlanmasında katkıları bulunan firmalara da ayrıca plaket takdim edildi.

GÜN BOYU SÜREN ETKİNLİKLER

Sektör Liderlerinden İlham Veren Konuşmalar oturumunda CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan, AKINROBOTICS Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür Akın, Dijital Çağda Dijital Dönüşüm Panelinde Moderatörlüğü Çanakkale Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Erkan Bil’in yaptığı CW Enerji Ür-Ge Müdürü Kadir Hacıahmetoğlu, Veboni Kurumsal Projeler Müdürü Aykut Yağmur, Corendon Airlines CIO Engin Çeliktuğ, Ledbim CEO Taha Öz panelist olarak konuştu. Bilişim Dünyasından Konuşmalar yapıldığı panelde Logo Yazılım Genel Müdürü Akın Sertcan, Microsoft MVP Ömer Çolakoğlu, Rafadan Tayfa Yapımcı & Yönetmen (ISF Studios) İsmail Fidan, Yapay Zeka Uzmanı Sinem Saka konuşurken Günün Son Bölümleri: İlham Veren Hikâyeler bölümünde Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. Uğur Batı katılımcılara akademik dünyadan değerli bilgiler sundu. >>>Haber Merkezi

 

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.