Afyonkarahisar Bitkisel üretim ve tavuk yumurtası üretiminde Türkiye birincisi. Tarım ve Orman İl Müdürü Özkan Parlak, “Ülkemizin kırmızı pancar, bal kabağı, haşhaş, hayvan pancarı, karabuğday ve vişne üretiminde İlimiz 1. sıradadır. Ayrıca tavuk yumurtası üretiminde de 1. sıradadır” dedi.
Afyonkarahisar Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, tarımsal üretim ve tavuk yumurtası başta olmak üzere bazı ürünlerde üretim miktarlarını açıkladı. Tarım ve Orman İl Müdürü Parlak, “Ülkemizin bezelye, turşuluk hıyar, kiraz ve lavanta üretiminde İlimiz 2. sıradadır. Ülkemizin patates, gül(yağlık), arpa, beyaz lahana ve tritikale üretiminde İlimiz 3.sıradadır. Ayrıca şeker pancarı tohumu ve kültür mantarı üretiminde 4. sırada, Anason, rezene ve çörek otu üretiminde 5. sırada, Şekerpancarı ve yonca tohumu üretiminde 6.sırada yer almakta olup bunun gibi diğer tarımsal ürün üretiminde de ön sıralarda yer almaktadır” ifadelerine yer verdi.
İLİMİZDE HAVZA BAZLI DESTEKLENEN ÜRÜNLER
Tarım ve Orman bakanlığı tarafından Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli kapsamında yeni yönetmeliğe göre 3 yıllık bitkisel üretim planı ve hayvancılık üretim planı hazırlanarak Bakanlığa sunuldu.Bitkisel üretim planlamasına esas ürün veya ürün grupları hakkında bilgi veren Özkan Parlak, “Bakanlığımız tarafından yürürlüğe konulan Bitkisel Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli ile İlimizde havza bazlı desteklenen ürünler; buğday, arpa, dane, mısır, kuru fasulye, nohut, ayçiçeği (yağlık), patates ve yem bitkileridir. İlimizde desteklenmeyecek ürünler ise mercimek, aspir, kanola, pamuk, soya ve kuru soğandır” dedi.
AŞILAMA ÇALIŞMALARI YAPILIYOR
Yeni model desteklemeler kapsamında destek miktarlarının arttığı gözlemlenirken, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan çok sayıda proje gerçekleştirildi.İl Müdürü Özkan Parlak, hayata geçirilen projeleri de şöyle aktardı:“Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kabul edilen yüzde 75 Hibeli yüzde 25 Çiftçi Katkılı Projelerimiz; Kuru Fasulye Yetiştiriciliği, Sorgum Sudan Otu Melezi Projesi ve yüzde 50 Hibeli yüzde 50 Çiftçi Katkılı Projelerimiz; Yağlık Ayçiçeği Yetiştiriciliği, Nohut Yetiştiriciliği, Karabuğday Yetiştiriciliği Projesidir. Hayvancılığı Geliştirme Projesi kapsamında soy kütüğü ve suni tohumlama çalışmaları yapılmaktadır. Hayvan Hastalık ve Zararlılar İle Mücadele Projesi kapsamında programlı aşılama çalışmaları yapılmaktadır. Hayvan Hastalık ve Zararlılar İle Mücadele Projesi kapsamında kimliklendirme ve mikroçip uygulaması yapılmaktadır. Su Ürünleri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında denetim yapılmakta ve balıkçılık belgesi verilmektedir. Bitki Sağlığı Uygulamaları ve Kontrolü Projesi kapsamında denetimler yapılmaktadır. Gıda ve Yem Numunesi Alma Hizmetleri Projesi kapsamında resmi kontroller yapılmaktadır. Gıda Hizmetleri Projesi kapsamında denetimler yapılmıştır. Mera Hizmetleri kapsamında mera tespit, tahdit ve tahsis çalışmalarının yanısıra, Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamında tohumluk ve kompoze gübre alınmış olup mera alanlarında münavebeli otlatma çalışmaları yapılmaktadır. Sularda Tarımsal Faaliyetlerden Kaynaklanan Kirliliğinin Kontrolü Projesi kapsamında, sukaynaklarındanörnekler alınıp ölçüm veanalizsonuçları Tarım Reformu Genel Müdürlüğüne gönderilmiştir. Nitrat direktifiuygulamaprojesiileentegreolarakyürütülenİyiTarımUygulamaları koduHayvancılıkFaaliyetlerininYönetimikapsamındadenetimler yapılmıştır.İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında çalışmalar yapılmaktadır.”
HEDEF, TARIMSAL YENİLİKLERİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI
Tarımsal Yayım ve Eğitim Hizmetleri Projesi ile ülkemizde araştırma-yayım-çiftçi bağının güçlendirilmesi kapsamında gerçekleştirilecek tarımsal yeniliklerinin yaygınlaştırılması hedeflendiğini dile getiren İl Müdürü Parlak, demonstrasyon çalışmaları hakkında da bilgiler verdi:“Buğday, arpa, yulaf, mercimek, barbunya, kuru fasulye ve soya fasulyesi ekimleri yapılmaktadır.Tarla bitkileri, bahçe bitkileri, toprak analizi ve gübreleme, tarımsal kuraklık ve sulama ile hayvancılık konularında çiftçi toplantıları yapılmaktadır. Bakanlığımız ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında ‘Mucize görmek istersen bir tohum ek!’ sloganı ile başlatılan ‘Okuldaki Çiftlik’ projesiyle çocukların tarım, orman, doğa ve doğal yaşam konularında farkındalık oluşturmaları, bilinçlenmeleri, aidiyet duygusu geliştirmeleri ve harekete geçmeleri hedeflenmiştir. İl Müdürlüğümüz ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile belirlenecek bir okulda kurulacak sera, kümes ve meyve bahçesinde gerçekleştirilecek uygulamalı eğitimlerle çocuklarımızın üretim süreçlerine dahil edilmesi planlanmaktadır.Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi çerçevesinde İlimiz Hocalar ilçesinde ‘Kimyon ile Kıraç Alanlar Değer Kazanıyor Projesi’ uygulanmaktadır.Veteriner Biyolojik Ürünleri ve Soğuk Zincir Koşullarının İzlenmesi Projemiz de var. Bu projede, hayvan hastalıklarına karşı koruyucu ve tedavi edici olarak kullanılan aşı, serum gibi veteriner biyolojik ürünlerin uygulayıcılara kadar geçen aşamalarda özelliklerini korunmasını sağlamak Çay ilçesinde aşı, serum gibi veteriner biyolojik ürünlerin muhafazası için 36 m³ hacime sahip soğuk hava deposunun yapımı planlanmıştır. Aynı zamanda Sultandağı ve Bolvadin ilçeleri de aynı depoyu kullanacaklardır” şeklinde bilgiler verdi.>>>Mustafa BAYER