Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, toplam 550 milyon lira bütçeli İkiz Dönüşüm, Yapay Zeka Teknolojileri ve Kurumsal Şirketler ile Startuplar Arası İşbirliklerini Güçlendirme Mali Destek programlarının hayata geçirileceğinin müjdesini verdi.
Türk-Alman Üniversitesi Uluslararası Yüzey Araştırmaları ve İnovasyon Merkezi ile Dijital Dönüşüm Mükemmeliyet Merkezi’nin açılış töreni, Bakan Kacır’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, törendeki konuşmasında, İstanbul Kalkınma Ajansının destekleriyle hayata geçirilen iki merkezin açılışı vesilesiyle toplam 550 milyon lira bütçeli İkiz Dönüşüm, Yapay Zeka Teknolojileri ve Kurumsal Şirketler ile Startuplar Arası İşbirliklerini Güçlendirme Mali Destek programlarının müjdesini verdi. Kacır, “İkiz dönüşüm Mali Destek Programı ile ikiz dönüşüm konularında hizmetler sunacak sürdürülebilir ara yüz yapıları için 200 milyon lira İSTKA eliyle destek sağlayacağız. Yapay Zeka Teknolojileri Mali Destek Programı’yla İstanbul’un yapay zeka alanındaki inovasyon kapasitesini büyütecek projeler için 200 milyon lira destek vereceğiz. 150 milyon lira destek bütçesine sahip Kurumsal Şirketler ile Startuplar Arası İşbirliklerini Güçlendirme Mali Destek Programı’nda odağımız, girişimcilik ekosistemi paydaşlarının yerel ve küresel bağlantılarının güçlendirilmesidir.” diye konuştu.
“2024 TÜRKİYE’NİN, YENİ BAŞARILARIN ÖNÜNÜ AÇTIĞI BİR YIL OLDU”
Kacır, “Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Nanofotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi Hedefli Tedavi Teknolojileri Merkezi ile birlikte desteklediğimiz ulusal araştırma altyapılarının sayısını 11’e yükselttik.” dedi. Kacır, Avrupa Birliği eş finansmanı ile yürüttükleri Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında kompozit malzemelerden gıda test ve analizine, otonom araç geliştirmeden yaşam bilimlerine uzanan 9 araştırma merkezinin açılışını gerçekleştirdiklerini anlattı. Bakanlık olarak, araştırma altyapılarının gelişimi ve güçlenmesinin mimarı olmaya devam edeceklerini vurgulayan Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye Yüzyılında AR-GE ve inovasyon ekosistemiyle yükselen bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz. Günümüz dünyasında yapay zeka, nesnelerin interneti, büyük veri, robotik gibi yenilikçi teknolojiler günlük yaşam pratiklerimize, davranışlarımıza, karar alma mekanizmalarımıza yön veriyor. Bu teknolojileri iş modellerine adapte ederek dijital dönüşümü başarıyla gerçekleştirmek işletmelerin müşterilerine etkin, verimli ve hızlı hizmet sunabilmesinin anahtarı haline geldi. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuz doğrultusunda, başta dijital dönüşüm olmak üzere 4. Sanayi Devrimi’nin getirdiği yenilikleri küresel ölçekte işletmelerimizin konumlarını güçlendirmesi, rekabetçiliklerini ve verimliliklerini artırmaları için önemli bir unsur olarak görüyoruz. Bakanlık olarak işletmelerimizin dijital dönüşüm süreçlerinde kendimizi iki eksende doğrudan sorumlu kabul ediyoruz. Sanayi Bakanlığı olarak, imalat sanayinin dijital dönüşümüne dönük politikaların güçlendirilmesi ve uygulamaların yaygınlaştırılması, Teknoloji Bakanlığı olarak da dijital dönüşüm teknolojileri ürünlerinin ve hizmetlerinin yerli ve milli olarak geliştirilmesi hassasiyetle odaklandığımız alanlar. Yol haritamızı bu istikamette belirleyerek, destek enstrümanlarımızı sanayicimizin ihtiyaçlarına ve gelişen koşullara uygun olarak sürekli güncelliyoruz. İşletmelerimizi dijital dönüşüme hazırlamak ve mevcut iş gücünü 4. Sanayi Devrimi ile birlikte ihtiyaç duyulan yetkinliklerle donatmak için yurdumuzun dört bir yanında 10 model fabrika kurduk. İşletmelerimizin verimliliğini artıran ve dijital dönüşümlerini hızlandıran model fabrikalarımızın sayısını bu yıl 15’e çıkaracağız.” >>>AA