Her geçen yıl artan kuraklık Afyonkarahisar’daki çiftçileri de korkutmaya başladı. Konu ile ilgili Afyon Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Eroğlu, “Çiftçiler ekeceği ürünleri kuraklığı göz önüne alarak belirlemelidir” dedi
Son yıllarda her geçen gün daha da büyüyen bir sorun haline gelen kuraklık, tarım takvimini değiştirmeye devam ediyor. İklim değişikliği nedeniyle yaşanan kuraklıkta tüm Türkiye gibi Afyonkarahisar da nasibini aldı. Bölgenin verimli tarım arazilerine sahip olmasına rağmen yaşanan kuraklık nedeniyle üretimin düşeceği gündeme geldi. Konu ile ilgili Afyon Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Eroğlu Kanal 3 ve Gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
“CİDDİ BİR İLAÇ KULLANIMI İLE KARŞI
KARŞIYA KALACAĞIMIZ BİR DÖNEMDEYİZ”
Eroğlu, “Uzun yıllardır görmediğimiz bir kuraklık ile baş başayız. Özellikle kış döneminde çok kurak giden bir iklimle karşı karşıyayız. Tabi bunun sadece baraj dolulukları yer altı suları dışında biyolojik etkileriyle de karşı karşıyayız. Yer altı sularında da ciddi bir kullanım öngörülmektedir sadece yer altı suları ile ilgili değil elektrik kullanımı, çiftçi maliyetlerini mutlaka büyük ölçüde artıracaktır. Zararlı mücadeleleri konusunda da ciddi bir ilaç kullanımı ile karşı karşıya kalacağımız bir dönemdeyiz. Zabrus dediğimiz bir kurt çeşidi şu anda buğdayların toprakla köklerinin bağlantısını kesmektedir. Ciddi bir sorun yaşamaktayız. Bu konuda bazı ürünler yeniden ekilmek zorunda ve bozulma sorunu ile karşı karşıya kaldık” dedi.
“NİSAN AYINDA YAĞARSA ÇOK CİDDİ BİR
SIKINTI YAŞAMADAN KURTARIRIZ”
Afyonkarahisar’ın simgesi haline gelen haşhaş, patates ve pancarın da kuraklıktan etkileneceğini dile getiren Eroğlu, “İlkbahar yağışları kesinlikle önemli. Eğer ilkbahar yağışlarında da kuraklıkla karşı karşıya kalırsak maalesef ürünlerin rekoltelerinde düşüş bekleniyor. 2023 yılı sadece ürünlerin düşüşleri ve çiftçilerin gelirlerinin artmaması ve düşmesi enflasyonla mücadele bunların hepsine tarımın etki edeceğini düşünüyoruz. Geçmişteki kuraklıklar sadece barajların dolduğu yeraltı sularının azalmaması ile ilgili bundan sonraki sulama miktarı ile nisan ayında biz yoğun bir sulama ile karşı karşıya kalıyoruz. Bütün ürünlerin sulanması gerekiyor. İnşallah nisan ayında yağarsa çok ciddi bir sıkıntı yaşamadan kurtarırız” dedi.
“DAHA AZ SU TÜKETEN
ÜRÜNLER EKİLMELİ”
Eroğlu, “Çiftçiler ekeceği ürünleri kuraklığı göz önüne alarak belirlemektedir. Bizde gerekli uyarıları şeker fabrikası olarak yapmakta ve kooperatifimiz olarak da yapmaktayız. Yeraltı suları az olan, baraj sularına bağlı olan ve çok su tüketimi fazla olan ürünlerin daha kontrollü olması tarımın daha mücadeleli ekilmesi. Özellikle yeşil mahsul olarak her sene değil de ak mahsül olarak daha az su tüketen ürünler olarak ekilmesini biz rica ediyoruz çiftçilerimizden. Köy toplantılarında da kendi mühendislerimizle de aynı konulara dikkat çekiyoruz” ifadelerini kullandı.>>>Yurdanur Mergen-Özel Haber