Doğal taş sektörünün dünyadaki önemli fuarları arasında gösterilen ve Türk doğal taşının dünyaya açılan kapısı olan Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı – Marble İzmir açıldı.
28.Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı- Marble İzmir gerçekleeştirilen törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı. Açılışta konuşan TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Şimşek, Maden Platformu olarak hep beraber maddi ve manevi olarak deprem bölgesine intikal ettiklerini deprem bölgesine maden kurtarma ekiplerinin canla başla çalıştığını söyledi. Şimşek, “TÜMMER olarak bölge toplantılarımızı yaptık. Burada da Avrupa Birliği Projemizin kapanışını yaptık emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Sektörümüzün sorunlarını da sürekli dile getirmeye çalıştık” diye konuştu.
“ÖNCE İNSAN SONRA ÇEVRE SONRA MADEN”
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Madencilerimiz, 8 Bakanlık 92 yasa, 87 yönetmelik, 8 tüzük 21’den fazla kurum ve kuruluştan en az 3 senede alabildikleri hiçbir güvencesi olmayan işletme ruhsatlarıyla ve yaptıkları üretimle bu fuara katılmışlardır. Ayrıca 1985 yılında yürürlüğe giren 38 senede 25 defa değişikliğe uğramış Maden Kanunu ile ülkemize yaklaşık 200 bin kişiye istihdam yılda 2 milyar dolar ihracat katkısı sağlayan kahramanlardır. Bu kahramanlar kardeşlerimizin emeklerinin karşılığında ülkemiz için ödedikleri devlet hakları, orman bedelleri artık ödenmeyecek rakamlara ulaşmıştır. Çevrecilerin haksız ve bilgisiz saldırıları karşısında hedef olarak gösterilen madenciler ülkemizde bulunan bütün ormanların binde 3’ünü kullandıkları halde Orman Bakanlığı’nın yüzde 50 bütçesini karşılamaktadır. Madenciler ülkemizi ve ormanlarımızı koruyan önce insan, sonra çevre sonra maden sloganıyla sürdürülebilir madencilik yapmaya çalışıyorlar” dedi.
“TÜRKİYE OLARAK MADEN İHRACATINDA
HAK ETTİĞİMİZ NOKTADA DEĞİLİZ”
TİM Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, Türkiye’nin doğaltaş konusunda Dünya’nın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını belirterek, “Türkiye’de maden sektörü 2022 yılında yaklaşık 6,5 milyar dolarlık maden ihracatı gerçekleştirdi. Ürün bazında 2 milyar 96 milyon dolarlık doğaltaş ihracatı gerçekleştirildi. Rakamlar gösteriyor ki, doğaltaş ihracatı sektörümüz ve ülkemiz için büyük bir önem taşıyor. Rakamlar bize gösterdiği aslında başka bir şey daha var. O da Türkiye olarak maden ihracatında hak ettiğimiz noktada olmadığımızdır. Türkiye’de Dünya’da bilinen 90 adet maden tipinin 80’ine sahip, aslında madencilik zengini bir ülkeyiz. Böyle bir duruma rağmen Türkiye’de madenciliğin gayrisafi milli hasıladan aldığı pay maalesef yüzde 1.3. bu oran madencilik zengini ülkelere bakıldığında ortalama yüzde 7 seviyesinde. Eğer bizim payımızı Dünya ortalaması payına çekersek 42 milyar dolarlık bir ihracat öngörüyoruz. Hadi bunu fazla söyledik, yüzde 5 gibi bir rakam dahi alsak bugünkü rakamlarla çarptığımızda 30 milyar dolarlık ihracatı neden yapmayalım? Bu soruyu soruyoruz. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu şartlar, maden sektörüne olan bakış açısı ve önemüzdeki engeller maalesef bizleri zorluyor ancak bu engelleri de aşmak bizim elimizde. Bunun için göreve geldiğimiz ilk günden bu yana madene ve madenciliğe karşı olumsuz algıyı değiştirmek için çok çabalıyoruz. Sürekli sahadayız, sürekli sektörümzle bir aradayız. Ülkemiz madenlerden çok daha fazla gelir elde edebilir, ham madde konusunda tam bağımsız olabilir. Bunu yakalamak içinde kamuoyu ile tam bir birliktelik içerisinde olmamız gerekiyor” dedi.
1000’İN ÜZERİNDE KATILIMCI YER ALIYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından düzenlenen ve geçen yıl 2 milyar dolarlık ihracat hedefini aşan fuar, doğal taş sektörüne yeni hedeflere ulaşması için katkı sağlayacak. Fuar için 94 ülkeden yabancı ziyaretçi başvuru kaydı alındı. 150 bin metrekareyi aşan, 1000’in üzerinde katılımcının yer aldığı 28. Marble İzmir’i 100 bine yakın kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Marble İzmir’de mermer, granit, traverten, oniks, limestone, diyabaz, andezit, bazalt, madencilik sarf malzemeleri, fabrika ve atölye sarf malzemeleri, madencilik makineleri, iş makineleri ve ağır ekipmanlar, fabrika ve atölye makineleri, çevre koruma, geri dönüşüm ve kazanım sistemleri, sektörel kuruluşlar yer alıyor.
RENK RENK DOĞALTAŞLAR GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Fuarda, tüm doğal taş firmaları Fuar İzmir’in kapalı hollerinde yer alırken C holünün büyük bir kısmı ile D holünün tamamı makine ve teknoloji firmalarına tahsis edildi. Blok mermer alanının büyüklüğü geçen yıla oranla artırılırken, işlenmiş doğal taş sergi alanı için de geçici bir kapalı alan oluşturuldu. Türkiye’nin dört bir yanındaki ocaklardan çıkarılan blok halindeki renk renk, çeşit çeşit doğal taşlar, fuar alanında görücüye çıktı. Marble İzmir için ABD, Orta Doğu ile Asya ve Avrupa bölgelerindeki ticari ataşeliklerle de işbirlikleri yapıldı. Dünya’nın dört bir yanından katılımcı ve ziyaretçi beklenen organizasyonda Ticaret Bakanlığı’nın ihracata yönelik destekleriyle Ege Maden İhracatçıları Birliği, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği, Denizli İhracatçılar Birliği ile ortak yürütülen dört farklı alım heyeti programı düzenlenecek. Bu programlar kapsamında hedef ülke olarak belirlenen ABD, Birleşik Krallık, Hindistan, Polonya, Belçika, Almanya, İtalya, Hollanda, İsrail, Kazakistan, Özbekistan, Bahreyn, Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Umman, Filistin, Katar, Kuveyt ve Azerbaycan’dan müşteriler ağırlanıyor. Fuar, 29 Nisan’da sona erecek.>>>Gazete3