Blommberg HT’de Şebnem Schaefer’in sunduğu Yaşam ve Maden programında açıklamalar yapan TİM Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, “Hayatımız maden, maden hayatımız diyoruz. Bana göre, Türkiye’deki en önemli sektör tarım ve hayvancılık sonra madendir” dedi.
Blommberg HT’de Şebnem Schaefer’in sunduğu Yaşam ve Maden programına Çevre TV Program Müdürü Deniz Şafak ile birlikte konuk olan TİM Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, yaptığı açıklamada, “Biz aslında Avrupa normlarına göre madencilik yapıyoruz. Dolayısıyla da biz aslında İMİB olarak da 1,5 senedir toplumu doğru şekilde bilgilendirme çalışmalarımıza başladık. Sadece kanun değil çok sert dünyada eşi benzeri olmayan yani zeytin anlamında zengin olan İspanya, İtalya, Yunanistan gibi ülkelere baktığımızda hiçbir kısıtlama yok. Zeytin alanlarında bilimsel verilere göre madencilik faaliyeti yapılıyor. Yani sizin emisyon ve atık raporlarınıza bakılıyor orada madencilik yapılıp yapılamayacağına karar veriliyor. Biz de ise çok aşırı koruyucu bir Zeytin Kanunu var. Bu noktaya da dokunulduğunda da zeytin kutsal kabul edildiği için maalesef tartışmalara bu konu kapalı” dedi.
ÇETİNKAYA, AÇIK ÇAĞRISINI YİNELEDİ
Açık çağrıda bulunan Çetinkaya, “Her türlü madene istediğiniz zaman, istediğiniz koşullarda, istediğiniz zaman davet ediyoruz. Birçok madenin tabi güvenlik şartları var. Kolay değil hepsine hemen gitmek ama birçok endişe olduğu iddia edilen madenlere işte altın madenleri diyelim. Birçoğuna biz davet ediyoruz. Beraber gidip, altının siyanürle aranmadığını siyanürün bambaşka bir alanda kullanıldığını ya da ben şunu da ortaya koydum. Olurda maden sahasında sizden gizlediğimiz, göstermediğimiz, gizlemeye çalıştığımız bir alan varsa buyurun drone kaldırın, istediğiniz her alana da gidelim. Bunu hep beraber gözlemleyelim ama sonunda geldik, gördük bir sonuç raporu da yayımlayalım. Hayatımız maden, maden hayatımız diyoruz. Bana göre, Türkiye’deki en önemli sektör tarım ve hayvancılık sonra madendir. Ben tarım ve maden ilişkisini de her yerde anlatmaya çalışıyorum. Çünkü birçok mineral gübre tarımdır. Devamında ise madenlerin aslında tüm sanayinin hammaddesi olduğunu maden olmadan hayat olmayacağını anlatmaya çalışıyoruz” dedi.