İtalya’nın Bari kentinde incelemelerde bulunan İMİB ve TİM Maden Sektör Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, “Zeytin ağaçları hiçbir zarar görmeden meyve verebilirken, madencilik faaliyetleri de aynı anda devam ediyor. Biz diyoruz ki sürdürülebilir, çevreci bir madencilik mümkündür” dedi.
İMİB ve TİM Maden Sektör Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, İtalya’nın Bari kentinde incelemelerde bulundu. Çetinkaya, Bari’nin kilometre uzanan zeytin bahçeleri, denize paralel uzanan bir şehit olduğunu belirterek, “Bu kadar çok sık zeytin bahçesi olan bir coğrafyada 30’a yakın maden sahası var. Türkiye’de Zeytin Kanunu gereği, herhangi bir zeytinlik alanın 3 kilometre yakınında madencilik yapılamaz. Peki İtalya’da nasıl oluyor da 3 metre ötede madencilik yapılabiliyor? Bunun cevabı, karşılıklı anlayış, toplumsal mutabakat ve ülkenin ihtiyaçların analizinin sonucunda ortaya çıkan işbirliğine yatıyor” dedi.
“ZEYTİN AĞAÇLARI ZARAR GÖRMEDEN AYNI ANDA
MADENCİLİK FAALİYETLERİ DE DEVAM EDİYOR”
Çetinkaya’nın ülkenin tarım ihtiyacı karşılanırken aynı zamanda toplumun diğer bir önemli ihtiyacı olan madenciliğinde yapılabildiğini ve ortaya çıkartılabildiğini ifade ederek, “Zeytin ağaçları hiçbir zarar görmeden meyve verebilirken, madencilik faaliyetleri de aynı anda devam ediyor. Biz diyoruz ki sürdürülebilir, çevreci bir madencilik mümkündür. Hem tarım hem de maden ikisi de bizim” diye konuştu.>>>Gazete3