Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Kadın ve Genç Girişimciler ile video konferans aracılığıyla yaptığı toplantıda, TOBB tarafından başlatılan ‘İş Dünyası Kalıcı Konut Kampanyası’ için Kadın ve Genç Girişimcilerden destek istedi.
TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem yaşadıklarını ve 50 binden fazla canı kaybettiklerini anımsatarak, “Yüzbinlerce ev yıkıldı veya kullanılamaz hale geldi. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Yakınlarına ve depreme maruz kalan vatandaşlarımıza sabırlar temenni ediyorum. Milletimizin başı sağ olsun” dedi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, her milli meselede olduğu gibi, bu deprem sonrasında da, Oda ve Borsaların, sektör meclislerinin, kadın ve genç girişimci kurullarının kenetlenerek, milli bir seferberlik ruhu içinde hareket ettiğini söyledi. Deprem bölgesine yaptıkları yardımlara ilişkin bilgiler veren Hisarcıklıoğlu, “Bugüne kadar 6 uçak, 7 gemi ve 4 bin 157 tır ve 725 kamyon yardım malzemesiyle yaklaşık 6 bin çadır, 4 bin konteyner, 551 iş makinesi ve mobil vincin bölgeye sevkini sağladık. Yemek Sanayicilerimizle, 24 noktada yemek mutfağı kurarak, 3,5 milyon kişilik sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirdik. Halen bölgede kurulu 5 çadırda, iftar ve sahur dahil olmak üzere 4 öğün sıcak yemek sunmaya devam ediyoruz. İnşaat malzemesi üreticileriyle bir araya gelerek, deprem bölgesinde yapılacak konutlarda kullanılacak inşaat malzemeleri için fiyat sabitleme taahhüdünde bulunduk. Bölgenin yeniden ayağa kaldırılması adına 4 proje başlattık. Deprem bölgesinden mal almak isteyen firmalarımızı, deprem bölgesindeki üreticilerle eşleştirdik. Ulusal gıda perakendecileriyle birlikte, elde ve tarlada kalan tarım ve gıda ürünlerinin satın alınmasına katkı verdik. E-Ticaret pazaryerleriyle anlaşarak, deprem bölgesindeki satıcılardan komisyon alınmamasını sağladık. Deprem bölgesinde makineleri hasar görmüş firmalar için Teknik Destek vermeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
“AFET ÇALIŞTAYI DÜZENLEDİK”
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, Kadın Girişimciler Kurulu liderliğinde Afet Çalıştayı düzenlediklerini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Çalıştay kapsamında; Kadın Girişimciler Afet platformunun kurumsal hale getirilmesi, Depremden etkilenen kadınların bölgede istihdam edilmesine yönelik projeler geliştirilmesi ve Tarım Köyü projesiyle köylerdeki vatandaşlarımıza ayni destekler verilmesi kararlaştırıldı. Bu vesileyle, imkânı ölçüsünde her türlü yardımda bulunan, proje üreterek depremzede illerimize destek olan, tüm Kadın ve Genç Girişimcilerimize teşekkür etmek istiyorum” dedi. Hisarcıklıoğlu, “Yaralarımızı saracağız, depremden etkilenmiş şehirlerimizi tekrar ayağa kaldıracağız. Yaptıklarımızı biraz önce saydım. Ancak işimiz yeni başlıyor. Depremde yiten canlarımızı elbette geri getiremeyiz. Ancak yüreklerimizi yakan bu acıları bir nebze olsun dindirebiliriz. Oradaki milyonlarca vatandaşımıza yalnız olmadıklarını gösterebiliriz. Bunun da yegâne yolu, birlikten, beraberlikten, dayanışma içinde hareket etmekten geçiyor. Bir yardımlaşma ayı olan Ramazan-ı Şerif’i, deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın yükünü hafifletmek için, vesile haline getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
BELLİ ORANDA KOTA TAHSİS EDİLECEK
Deprem bölgesinin toparlanması için ‘İş Dünyası Konut Seferberliği’ kampanyası başlattıklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “TOBB ve iştiraklerimizde, zorunlu olanlar dışında, tüm harcama ve yatırımlarımızı durdurduk veya erteledik. Tüm kaynaklarımızı bu hayırlı işe seferber ettik. 1 milyar lira nakdi katkı vererek, kampanyamızda ilk adımı attık. Bu kapsamda, depremzedeler için kalıcı konutlar inşa edeceğiz. Kendi ihalelerimizi kendimiz yapacağız. Arsa tahsisi ve altyapı devletimiz tarafından sağlanacak. İnşa edilecek konutlar, TOKİ modelinde 3+1 büyüklüğünde olacak. Yaptıracağımız bina veya siteye, Şirketinizin/ Derneğinizin / Şehrinizin ismi verilebilecek. Konutlar, depremzedelere kura ile teslim edilecek. Evleri yıkılan üyelerimize ve çalışanlarımıza belli oranda bir kota tahsis edilecek”.
KADIN VE GENÇ GİRİŞİMCİLERDEN DESTEK İSTEDİ
Kadın ve Genç Girişimci Kurullarından bu konuda destek isteyen Hisarcıklıoğlu, “Sizler, 81 il ve 160 ilçede, kadın ve genç girişimciler arasında bu işin önderliğini üstlenecek ve yerele yayılmasını sağlayacaksınız. Biz, sosyal medya reklamları ve duyurularla kampanyayı destekleyeceğiz. Sizler de kendi hesaplarınızda bunları paylaşabileceksiniz. Sizlerin, hem camiamız içinde ve hem de vatandaşlarımız nezdinde kampanyamızı tanıtmanızı ve katılım sağlamanızı bekliyoruz. Bağış süreci Haziran sonuna kadar devam edecek. Hayırseverler istediği tutarda bağış yapabilecek. Üyesi olduğunuz Oda-Borsa bünyesinde kurulacak Sanal Pos ile kredi kartından da bağış toplanması mümkün olabilecek. Tüm süreç şeffaf bir şekilde yürütülecek. Yapılan bağışlar tek tek isim bazında ilan edilecek. Zekat yerine de geçebilmesi için, ayrı bir Zekat hesabı da açıldı. Ve tüm bağışlar vergi matrahından düşülebilecek. Kadın ve Genç Girişimci Kurullarımız, bu süreçte mutlaka Oda ve Borsalarımızla koordineli çalışmalı. Kampanyayı her fırsatta duyurmalısınız. TV ve yazılı basında sık sık yer alıyorsunuz, bu mecraları kullanıp destek verebilirsiniz. Kurullarda toplam 15 bin üyemiz var. Onlarla temas kurup, katkı vermelerini isteyin. Girişimcilik ekosisteminde yer alan sivil toplum kuruluşlarına, üniversitelere, teknokentlere de ulaşabilirsiniz. Birlikte proje yaptığınız uluslararası şirketleri de bu kampanyaya yönlendirebilirsiniz. Oda ve Borsalarımızla birlikte bağış etkinlikleri yapabilirsiniz” dedi.
“BİZLER EL ELE VERDİĞİMİZDE,
AŞAMAYACAĞIMIZ ZORLUK YOKTUR”
“Bizler el ele verdiğimizde, aşamayacağımız zorluk yoktur” diyen Hisarcıklıoğlu, “Gün, bir olma, beraber olma, kenetlenme günüdür. Gün Birlik Olma Günü’dür. Sizler ve tüm yardımseverler, ister bir blok, ister bir daire, ister bir tuğla karşılığı bağışta bulunabilir. Şehirlerimizi tekrar ayağa kaldırmamız lazım. Kampanya sloganımızda da ifade ettiğimiz gibi; gelin hep birlikte “El Verin Ev Yapalım”. Vereceğiniz destekle, depremzedelerin yarınlarına umut olalım” ifadelerini kullandı.
“TARIM KÖYLERİ KURACAĞIZ”
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk de projeye destek vereceklerini belirterek, depremin ilk günlerinde yapılan yardımların giderek azaldığını vurgulayarak, depremden etkilenenlerin yeniden yaşadıkları bölgelere dönmeleri için projeler geliştirdiklerini söyledi. Öztürk, bölgede tarımın çok büyük zarar gördüğünü, ciddi bir gıda sıkıntısı da doğabileceğini belirterek, geçim kaynaklarını organize etmek için Tarım Köyleri kurarak, üretimin devamının sağlamayı hedeflediklerini aktardı.
“KONUT KAMPANYASINA
DESTEK VERECEĞİZ”
TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı da konut kampanyasına destek vereceklerini söyledi. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini unutmamak gerektiğini ve yaşanan depremler sonrasında ders alınması gerektiğini vurgulayan Sabancı, kamu, özel sektör, STK’lar ve üniversiteler ile birlikte depremlerde can ve mal kaybının nasıl önleneceği konusunda çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti.>>>Gazete3