Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye, adım adım yüksek gelirli ülkeler sınıfa

Yaklaşık 1 trilyon dolarlık

Yaklaşık 1 trilyon dolarlık milli gelirle dünyanın en büyük 20 ekonomisi içinde yer alan Türkiye, OVP’ye göre, 2026’da kişi başına düşen milli gelirinin 14 bin 855 dolar olmasıyla Dünya Bankası’na göre yüksek gelirli ülkeler grubuna girecek.

Türkiye, Dünya Bankası’na göre, 2006-2017’de iddialı reformlarla ekonomide yüksek büyüme oranları elde ederken, bu da ülkeyi üst-orta gelir statüsünde daha yüksek seviyelere taşıyarak yoksulluğu azalttı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Türkiye’nin 2026 itibarıyla Dünya Bankası’nın tanımıyla yüksek gelirli gelişmiş ülkeler sınıfında yer alacağını açıklamasının ardından Türkiye’nin mevcut dönemdeki gelir sınıfı ve gelecek dönem için işaret edilen yüksek gelirli ülke olma hedefi gündeme geldi. Dünya Bankası, tüm dünyadaki ekonomileri sınıflandırarak 4 kategoriye ayırıyor. Buna göre,1.135 doların altında olan ülkeler “düşük gelirli”, 1.136-4 bin 465 dolar arasında olanlar “düşük-orta”, 4 bin 466-13.845 dolar arasında olanları “yüksek-orta”, 13 bin 846 dolar ve daha yüksek olanlar da “yüksek” gelirli ülkeler olarak tanımlıyor.

 

TÜRKİYE, DÜNYA BANKASI TANIMIYLA YÜKSEK-ORTA GELİR ÜLKELER SINIFINDA
Sınıflandırmalar, dolar cinsinden kişi başına düşen milli gelir hesabına göre her yıl 1 Temmuz’da Dünya Bankası tarafından güncellenerek yayınlanıyor. Dünya Bankası’nın gelir sınıflandırması, bir ülkenin gelişmişlik düzeyini yansıtmayı hedefliyor. Son yapılan güncellemeye göre, Türkiye, 2022’deki 10 bin 655 dolarlık kişi başına düşen milli geliri ile Banka’nın gelir sınıflandırmasında 2005’ten beri “yüksek-orta gelir” kategorisindeki yerini korudu. Dünya Bankası’nın sınıflandırmalarındaki değişikliğin 2 nedenden kaynaklandığını biliniyor. Her ülkede ekonomik büyüme, enflasyon, döviz kurları ve nüfus artışı gibi faktörlerin kişi başına düşen milli geliri etkiliyor olması ülkelerin sınıflandırılmasını etkileyen en önemli faktör olurken, ikinci neden, Dünya Bankası’nın küresel enflasyona göre gelir sınıflandırma eşiklerinin enflasyona göre yıllık olarak düzeltilmesi. Bunun nedeni ise sınıflandırma eşiklerinin reel olarak korunabilmesi. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, 2022’de “yüksek gelirli” ülkeler sınıfında 64 ülke yer alıyor. Bu listede Lüksemburg, Norveç ve İrlanda ilk 3 sırada bulunuyor. Ancak gelir sınıfının yanında gelişmişlik düzeyi de önemli yer tutuyor.

 

“TÜRKİYE, 2026’DA DÜNYA BANKASI’NIN TANIMIYLA YÜKSEK GELİRLİ GELİŞMİŞ ÜLKELER KATEGORİSİNE GİRMİŞ OLACAK”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından 6 Eylül’de açıklanan OVP; yatırım çekmeyi, üretimi çeşitlendirmeyi ve iş gücüne katılımı artırmayı hedefliyor. OVP’de kişi başına düşen milli gelirin 2024’te 12 bin 875 dolar, 2025’te 13 bin 717 dolar, 2026’da 14 bin 855 dolar olması bekleniyor. 2026 hedefinin gerçekleşmesiyle Türkiye, Dünya Bankası’nın kriterlerine göre yüksek gelirli ülkeler sınıfına girerek 2005’ten beri bulunduğu yüksek-orta gelirli ülkeler sınıfının üstüne çıkmış olacak. Ayrıca, Dünya Bankası’nın sınıflandırma eşiklerinde enflasyon oranları da önemli yer tutuyor. OVP’de açıklanan verilere göre, Türkiye’de enflasyonun 2024 için tahmini yüzde 33, 2025 için yüzde 15,2, 2026 için ise yüzde 8,5 olması hedefleniyor.>>>AA

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.