Cilt yaşlanmasının birçok sebebi Olduğu gibi, genetik ve çevresel faktörler ilk rolü oynamaktadır. Yaş almamızla beraber hücrelerimiz ,dokularımız ve organlarımız yaşlanır. En çokta cildimiz bu durumdan etkilenmektedir. Biz yaş aldıkça buna bağlı olarakta dokular bir takım değişikliklere maruz kalır.
Bunun dışında cildin yaşlanmasına etki eden çok sayıda faktör bulunur . Bazı durumlarda ise cildin doğal yaşlanma sürecini oldukça hızlandırır ve yıpranmasına neden olur.
* Bu faktörlerin başında kolojen kaybı yer alır. Özellikle otuzlu yaşlardan sonra vücutta kolojen üretimi azalma meydana gelerek başta cilt olmak üzere kemik, eklen ve tendom dokularda da zayıflamalar başlar.Buda cildin yaşlanmasına neden olur.
*Diğer bir faktör güneş ışınlarına maruz kalmaktır.Ultraviyole ışınlara uzun süre maruz kalmanın ciltte kırışıklıklara , sarkmalara ve başta cilt kanseri olmak üzere çeşitli doku ve renk değişiklerine neden olan hastalıklara sebep olur.
*Kilo kaybı da cilt yaşlanma sebepleri arasında yer alır.Özellikle de hızlı kilo alıp vermek ciltte gevşemelere ve yaşlanmaya neden olur.
*Hava veya kullanılan sudaki kimyasallarda cildin maruz kalması sonucunda ciltte yaşlanmaya neden olur.
*Bunun dışında uyku vücudumuzu yenileme ve toksinleri uzaklaştırma işlemlerini gerçekleştirdiği için kaliteli uyku düzeni olmayan kişilerinde cildi daha hızlı yaşlanacaktır.
*Karbonhidrat ve şeker yönüyle zengin olan kötü beslenme alışkanlığına sahip kişilerde cildinde daha hızlı yaşlanma görecektir.
*Dehidrasyon yani gün içinde yeterli sıvı alamayan kişiler ve alkol tüketimi fazla olan kişilerde de cilt oldukça hızlı yaşlanma gösterir.
CİLTTE YAŞLANMA NASIL ÖNLENİR?
Öncelikle ciltteki yaşlılık sebebi güzelce analiz edilirse, yaşlanma belirtilerini kontrol altına almak kolaylaşır. Yaşlanma belirtilerinin giderilmesi uygun cilt bakımlarının yapılması ile azalırve oluşması mümkün olan belirtileri de ortadan kaldırır . Ciltteki yaşlanmayı önlemek için önerilen bazı bakımlar başlıca şunlardır.
*Öncelikle alanında uzman birine başvurmak gerekir. Yaşlanma ile ilgili yaşlılık lekelerinin oluşumu ve kırışıklıklar oluşmaması için ilk önlemi kendimiz almamız gerekmektedir. Yani düzenli ve doğru güneş kremi kullanmakla başlamalıyız .Ayrıca cildin nem oranıda oldukça önemlidir. Nem takviyemizi de hem sıvı tüketimi hem de krem olarak kullanmamız gerekir Kuru ve kaşıntılı ciltler için öncelikle bol su içilmeli ve kserodermanın artmaması için uygun nemlendiriciler kullanılmalıdır.
Günümüzde cildin genç kalması için oldukça fazla yöntem bulunmaktadır .Uzmanlarımızın önerileri doğrultusunda hem bugünümüzü kurtarmak hemde gleceğe yatırım yapmak için Altın İğne gibi kolojen ürretimini arttıran ,tedavi ederek gençleştiren işlemlere başvurulmalıdır.
*Altın iğne fraksiyonel radyofrekans uygulaması olarak da adlandırılan bir cilt gençleştirme ve güzelleştirme uygulamasıdır.İlerleyen yaş ile beraber güneş ışınları, mevsimsel değişimler, hava kirliliği ,sigara tüketimi ve genetik faktöre bağlı olarak yapısında meydana gelen değişikliklerle ciltte oluşan yaşlanmayı altın iğne tedavisi kişiye uygun seans sayısı uygulanarak ortadan kaldırmaktadır.Günümüzde en çok tercih edilen tedavi yöntemleri arasındadır.
*Bir diğer gençleştirme yöntemlerinden biriside paris ışıltısıdır.Paris ışıltısı sahip olduğu formülü sayesinde anti aging etki için fibroblast aktivesini arttırır.Yani hücre yenilemesi tedavisi olan hyaluronik asit ile birlikte 59 adet canlandırıcı içerik bulunur.
*PRP tedaviside cilt gençleştirmek için oldukça önemlidir.İlaç yerine kişinin kendi kanının kullanıldığı PRP tedavisi hücre yenileyici özelliği sayesinde cildi tedavi eder ve yeniler.
*Bunun dışında botoks işlemi de kırışıklık gidermek için kullanılan bir yöntemdir ama altın iğne yada PRP gibi tedavi edici değil geçici ama hızlı sonuç alınan bir yöntemdir.