Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDİR?

İdrar yolu enfeksiyonu, üriner

İdrar yolu enfeksiyonu, üriner sistem dediğimiz böbrekler, mesane veya üretranın herhangi bir yerinde oluşan enfeksiyon türüdür.Erkeklerde prostat, testis ve epididimde de enfeksiyon görülebilir. Kadınlarda daha çok sistit görülür. Sistit olduğunda ateş görülmezken, piyelonefrit dediğimiz böbrek enfeksiyonunda üşümeli titremeli ateş görülür.

Genelde kadınlarda daha sık görülmekle beraber ileri yaşlarda prostat hastalığına bağlı gelişen işeme bozukluklarında erkeklerde de sıklığı artmaktadır. Kadınlardaki sıklığın nedeni ise idrar yolunun dışa açık olması ve kısa olmasıdır. Ayrıca şu durumlar idrar yolu enfeksiyonuna yatkınlığı arttırır:

  1. Havuza girmek
  2. Korunmasız cinsel ilişki
  3. Sık partner değişikliği
  4. Az su içmeye bağlı, az idrar çıkışı
  5. Menopoz
  6. İdrar yolu darlıkları
  7. Genital hijyene dikkat edilmemesi
  8. Kabızlık
  9. Taş hastalıkları
  10. Kateter kullanımı

 

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ NELERDİR?

1.İdrar yaparken yanma

2.Sık idrara çıkma

3.İdrar varmış hissi

4.İdrarda kan görülmesi

5.İdrarda koku

6.Kasık veya alt karın bölgesinde ağrı

  1. Bazı vakalarda ateş, mide bulantısı
  2. Testis enfeksiyonu varsa testiste şişlik

Bu belirtilerle gelen hastalardan öncelikle hikaye alınır. Ne zaman başladığı, ateş olup olmadığı, taş hikayesi olup olmadığı, erkekler için işeme durumu, kadınlar için menapoza girip girmediği gibi sorular sorulur. Hikayeden sonra tetkik bölümüne geçilir.

 

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNDA HANGİ TAHLİLLER YAPILIR?

Genelde hastalara öncelikle tam idrar tahlili ve idrar kültürü tetkikleri istenir. Komplike idrar yolu enfeksiyonu şüphesi varsa hemogram, CRP, böbrek fonksiyon testleri ve üriner ultrasonografi yapılabilir. Erkeklerde orşit dediğimiz testis enfeksiyonu olursa skrotaldopler ultrasonografi de yapılabilir. Ayrıca Afyonkarahisar’da Brusellahastalığı sık görüldüğü için Brusella hastalığına yönelik tetkik de yapılabilir.

 

İDRAR YOLLARI ENFEKSİYONU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Basit idrar yolu enfeksiyonlarının  sadece sıvı alarak geçtiği de olur. Sistit tedavilerinde genelde 3 günlük tedavi yeterli olur. Genellikle kinolon ve sefalosporin türü ilaçlar kullanılır. Komplike olmuş, ateşle beraber seyreden enfeksiyonlarda tedavi öncesinde mutlaka idrar kültürü alınmalı ve en uygun antibiyotik başlanmalıdır. İdrar kültürü 3 gün sonra çıkar. Buradaki sonuca göre tedaviye yön verilir. Bazı komplike idrar yolu enfeksiyonlarında ağızdan beslenme ve su içme etkilenebilir. Bu hastaların bir süre hastaneye yatırılması,sıvı takviyelerinin ve antibiyotiklerinin damardan verilmesi gerekir. Prostatit, orşit gibi komplike enfeksiyonlarda tedavi 4 haftaya kadar uzatılabilir. Sık enfeksiyon geçiren özellikle kadın hastalarda koruma tedavisi olarak 10 günde 1 fosfomisin veya günlük 100 mg nitrofurontain verilebilir.

 

 

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNdan nasıl korunabiliriz?

Bol su içmek

İdrar tutmamak

Kadınların önden arkaya doğru taharetlenmesi

Kabız kalmamak

Kişisel temizliğe ve hijyene önem vermek

Pamuklu iççamaşırı kullanmak

C vitamini takviyesi almak

Yaban mersini (Cranberry) tüketmek

İdrar yoluna yönelik parfüm kullanmamak

Baharatlı, acı, ekşi, kahve tüketmemek

 

İdrar yolu enfeksiyonları toplumda sık görülen ve tedavi edilmezse böbreğe zarar verebilecek enfeksiyonlardır. Hastanın genel durumunu bozacak kadar ileri olabileceği gibi sadece su içerek bile geçebilecek şekilde de olabilir. Yukarıda belirtiler sizlerde de görülüyorsa mutlaka Üroloji uzmanınıza başvurun.

Sağlıcakla kalın.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.