Türkiye ve Dünyada Lisanslı Depoculuk ve Hububat Piyasaları Kongresi, Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Antalya’da gerçekleştirildi.
Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı himayelerinde, Lisanslı Depo Şirketleri Derneği (LİDAŞDER) tarafından düzenlenen Türkiye ve Dünyada Lisanslı Depoculuk ve Hububat Piyasaları Kongresi, Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla gerçekleştirildi. 1000’in üzerinde sektör paydaşının katılımıyla düzenlenen kongrede, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği, lisanslı depoculuk sisteminin yaygınlaştırılması ve lisanslı depoculuk faaliyetlerinde karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik çalışmaların ele alınması hedefleniyor.
Serik ilçesi Belek bölgesinde gerçekleştirilen kongreye, Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Antalya Milletvekilleri, Serik Kaymakamı Dr. Cemal Şahin, İl Tarım ve Orman Müdürü Fırat Erkal, siyasi parti temsilcileri, tarım sektörü temsilcileri ve iş insanları katıldı.
Türkiye, Hububat Ticaretinde Uluslararası Üs Haline Geldi
Kongrede yaptığı konuşmada, Türkiye’nin hububat üretiminde dünyanın sayılı merkezlerinden biri olduğunu ifade eden Bakan Yumaklı, “Hububat piyasalarının yönetimi ve sürdürülebilirliği için dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek gerekiyor. Hububat ürünleri, dünyada en yüksek stratejik öneme sahip ürünlerdir. Hububatın, üretiminden depolanmasına ve işlenip pazarlanmasına kadar geçen süreç oldukça önemlidir. Bugün geldiğimiz noktada, lisanslı depoculukta 234 şirket ve 12,2 milyon ton kapasiteye ulaştık. Lisanslı depoculuk sistemi ile birlikte depolama kayıplarını %10 ile %30 oranında azalttık. Bunun sonucu olarak, günümüz piyasa şartlarında yıllık 23 milyar TL değerinde ürün israfını engellemiş olduk. Ülkemiz, lisanslı depoculuk sisteminin gelişmesi ve yaygınlaşması ile birlikte hububat ticaretinde uluslararası bir üs hâline geldi.” ifadelerine yer verdi.
Çiftçimiz İçin Güvenli ve Avantajlı Bir Sistem
Lisanslı depoculuk sisteminin modern tarım açısından büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Vali Şahin, “Anadolu toprakları binlerce yıldır dünyanın tarım üretimini domine etmektedir. Tarımın ve tarımsal ürünlerin kıymetini tarih boyunca hep hissettik; ancak özellikle buğday gibi stratejik ürünlerin önemi pandemide bir kez daha anlaşıldı. Doksanlı yıllarda buğdayı saklamak için farklı yöntemler kullanırdık, çünkü depolama imkânlarımız sınırlıydı. Bugün ise çiftçimiz, ürününü lisanslı depolara güvenle teslim edebiliyor. Çiftçimiz için çok avantajlı olan bu sistemle ürün güvenliği sağlanıyor ve çiftçimiz ürünü yerinden oynatmadan ticaretini yapabiliyor. Tarım sektörü hızla yenilenen ve değişen bir sektör. Bu değişime ayak uydurabilmemiz açısından lisanslı depoculuk sistemini çiftçilerimize çok iyi anlatmamız ve benimsetmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.
16-19 Ocak tarihleri arasında devam edecek kongrede, alanında uzman isimlerin katılımıyla düzenlenecek panellerin yanı sıra silo, laboratuvar ve otomasyon firmaları tarafından sergilenen stantlar yer alacak.>>> Kadir KAPLAN