Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Toroslardan gelen soğukluk: Karlama

  Konya’nın Bozkır ilçesinde

 

Konya’nın Bozkır ilçesinde emekli Hayrettin Kara, haftada 1 gün ilçe sınırlarında bulunan Toros dağlarından kesilen kar kütlelerini aracıyla getiriyor. Dağdan getirilen karlar, ‘Karlama’ denilen pekmez, vişne ve limon aromalarıyla karıştırılarak soğukluk olarak pazara gelen vatandaşlara sunuluyor.

 

Konya’nın Bozkır ilçesinde yaşayan emekli 58 yaşındaki Hayrettin Kara, çocukluk döneminde bunaltıcı sıcak havalarda serinlemek için ilçe sınırında bulunan Toros dağlarından getirdiği kar kütlelerinin üzerine pekmez dökerek komşuları ile birlikte ‘karlama’ adı verilen soğukluğu satmaya karar verdi. Hayrettin Kara emekli olduktan sonra kendisine bir iş kurma düşüncesinin ardından Toros dağlarından getirdiği kar kütlelerinin üzerine pekmez, vişne ve limon gibi farklı aromaları dökerek bardakta ‘karlama’ satmaya başladı. Bozkır ilçesinde haftada bir kurulan pazara gelen vatandaşların ilgilisi ise ‘karlama’ lezzetine yoğun oldu.

 

“KÜÇÜKLÜĞÜMÜZDEN GELEN BİR GELENEK, ŞİMDİ

DE KARLAMADAN EKMEĞİMİZİ KAZANIYORUZ”

Antalya’nın Akseki ilçesi ile Konya’nın Bozkır ilçesi sınırında bulunan Toros dağlarından buz kütlesi getirerek yaptığı ‘karlama’ lezzetini anlatan Hayrettin Kara, “Ben bunu 8 yıldır yaz mevsimlerinde bu kar işini yapıyorum. Şenliklerde, festivallerde, düğünlerde ve pazarlarda satışımı yapıyorum. Bir gün önce Toros dağlarından getiriyorum. Bu şekilde de satışını yapıp ekmeğimi kazanıyorum. Bu karın üzerine döktüğümüz doğalı pekmez, vişne, portakal ve limon gibi meşrubat çeşitlerini de üzerine dökerek tatlandırıyoruz. Bizimde çocukluğumuzda bu şekilde dağdan kar getirirdik ve üzerine pekmezi de kimde varsa bulur dökerdik. Mahalleye toplanırdı kaşığı alan koşardı. Çocukken karlamayı hazırlar komşularla düğün pilavı yer gibi yerdik. Küçüklüğümüzden gelen bir gelenek, şimdi de karlamadan ekmeğimizi kazanıyoruz bundan” dedi.

 

“SOĞUK MEŞRUBAT OLARAK TÜKETMEK GÜZEL”

Yurt dışında yaşayan ve karlamayı severek tükettiğini söyleyen Mehmet Ercan, “Bu sıcakta karlı pekmez iyi oluyor. Soğuk meşrubat olarak tüketmek güzel, ben kendim yurt dışındayım her geldiğimde yerim Bozkır’da bunu” dedi.

 

“KAR PEKMEZ ÇOCUKLUĞUMUZUN EĞLENCESİ”

Çocukluk döneminde severek tükettikleri karlamayı tüketen Emine Kutup Günaydın, “Toroslardan getiriliyorlar bu karı genellikle yaz aylarında mutlaka alırız kar pekmez çocukluğumuzun eğlencesi zevkle her geldiğimde mutlaka almaya çalışırım. Bugünde babama aldırdım çocukluk yaptım ‘baba ben bugün çocuğum bana bunu al dedim’ oda sağ olsun aldı” ifadelerini kullandı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.