Tiyatronun Tozundan İsmail Dümbüllü’nün Kavuğuna
Münir Özkul’un sanat hayatı, lise yıllarında Bakırköy Halkevi’nde amatörce attığı adımlarla başladı. Ancak o, kısa sürede profesyonel sahnelerin vazgeçilmezi oldu. Muhsin Ertuğrul’un yönetimindeki Küçük Sahne’de pişen sanatçı, Haldun Taner ile birlikte “Bizim Tiyatro”yu kurarak Türk tiyatrosuna yeni bir soluk getirdi.
Onun tiyatro kariyerindeki en büyük onur ise hiç şüphesiz İsmail Hakkı Dümbüllü’nün, Kel Hasan Efendi’den devraldığı 50 yıllık simgesel **”Kavuk”**u kendisine devretmesiydi. Bu kavuk, Özkul’un geleneksel Türk tiyatrosu ile modern oyunculuk arasında kurduğu o güçlü köprünün bir nişanesi oldu.

Mahmut Hoca ve Adile Naşit ile Unutulmaz İkili
1970’li yıllarda Ertem Eğilmez’in yönettiği kalabalık kadrolu Arzu Film yapımları, Münir Özkul’u tüm Türkiye’nin sevgilisi yaptı.
-
Hababam Sınıfı serisindeki disiplinli ama altın kalpli müdür yardımcısı “Kel Mahmut”, Türk eğitim sisteminin en ikonik karakteri haline geldi.
-
Neşeli Günler, Gülen Gözler ve Bizim Aile gibi filmlerde Adile Naşit ile sergilediği eşsiz uyum, onları Türk sinemasının “daimi anne ve babası” konumuna taşıdı.
-
Özellikle Bizim Aile filmindeki meşhur “Bak beyim, sana iki çift lafım var!” tiradıyla canlandırdığı Yaşar Usta, emeğin ve dürüstlüğün simgesi olarak hafızalara kazındı.
![]()
Bir Devlet Sanatçısının Sessiz Vedası
Kariyeri boyunca 200’den fazla filmde rol alan ve sayısız ödülün sahibi olan Özkul, 1998 yılında “Devlet Sanatçısı” unvanına layık görüldü. Hayatının son yıllarını demans ve koah hastalıklarıyla mücadele ederek geçiren usta sanatçı, 5 Ocak 2018 tarihinde Cihangir’deki evinde 92 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Münir Özkul, filmlerindeki karakterleri gibi sessiz, mütevazı ama bir o kadar da vakur bir şekilde aramızdan ayrıldı. Ancak bıraktığı miras, her bayramda televizyon ekranlarından evlerimize konuk olmaya ve bize “aile” olmanın sıcaklığını hatırlatmaya devam ediyor.>>>Şahan KARTAL –
