Kütahya, ilklerin, ender rastlanan eşsiz; zenginliklerin toprağı. Ama Kütahya bu zenginliklerini değere dönüştüremiyor. Komşu il bu günlerde Kütahya’nın bir ürünü ne daha el attı.
Kütahya’nın komşusu Afyonkarahisar’da ise, örnek ve hayranlık uyandıran girişimcilik ve birliktelikle; topraktan suya, bitkiden canlıya , il sınırlarında her bir şey değer yüklenerek, ili büyütmeye devam ediyor.
Kütahya’nın merkezinde ve ilçelerindeki kaynaklar şifa dağıtıyor, ama özellikle yaz aylarında, Yeterince taleplere cevap verilemiyor.
Kurtuluş’un toprağı Kütahya; düzenlenen kurtuluş günü etkinlikleri yerel kalıyor.
AFYON’A BİNLERCE İNSAN GELİYOR
Afyon Kocatepe’ye Türkiye’nin her yerinden binlerce insan geliyor.
25 Ağustos’u 26 Ağustos’a bağlayan gece Zafer yürüyüşü ile; Türk Orduları Başkumandanı Atatürk ve komuta kademesinin, Şuhut’tan Kocatepe’ye yaptığı yürüyüşü anmak için her sene aynı zamanda aynı güzergahta anlamlı bir törenle tarih canlanıyor.
Tavşanlı’da keşfedilen ve sürekli üretimi gelişen leblebi sektörünün yetiştirdiği ustalarla ve işlediği nohutlarla, Türkiye’nin pek çok yerinde leblebicilik yerleşiyor.
Afyonkarahisar şimdi de; Kütahya’’yı ve ilçelerinde geleneksel olarak yapılan tarhane ile bambaşka bir çıkış yaptı.
TARHANADAN PİZZA YAPTILAR, HAŞAŞI DA İÇİNE KATTILAR
Afyonkarahisar’da tarhanadan pizza yaptılar. Kütahya’da ve ilçelerinde ekmek tarzı yapılan ürünlerde kullanılan haşhaşı da içine kattılar.
Afyonkarahisar Belediyesi öncülüğünde geçtiğimiz hafta sonu beşincisi gerçekleştirilen Uluslararası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivali sona ererken, festivalde yapılan yemekler ise akıllarda kaldı.
Bu yemeklerden birisi ise Yemek Kültürü Araştırmacı Yazarı Süleyman Dilsiz tarafından yapılan tarhanalı ve haşhaşlı pizza oldu. ‘Yerel Tatlar Küresel Lezzetler’ mottosuyla tezgahın başına geçen Dilsiz hamurunu tarhanadan yoğurduğu ve içerisinde haşhaş ile Afyon sucuğu olan pizza yaptı. Yaptığı ilginç yemekle ilgili konuşan Dilsiz,
“Afyon’un birçok yerel lezzetleri var ve Selçuklu uygarlığının en fazla kök saldığı bölgelerden birisi. Biz mutfakta ‘yöresel tatlara küresel yorumlar katmak’ şeklinde. Pizzayı Afyon’un tatları ile deneyeceğiz. Pizzada haşhaş, tarhana ve Afyon sucuğu ve patlıcan kullanacağız. Dolayısı ile yerel bir tada küresel bir alam yüklemiş olacağız. Mutfaklara uluslararası bir hoşgörüyü dahil edebilmemizin yolu mutfaklarla insanları kaynaştırmak yeni tatlarla tanıştırmak. Onun için kültür varsa gastronomi var ve gastronomide oldukça insanlık var. Onun için insanların burada yani Afyonkarahisar’da olması inanılmaz değerli. Farklı ve sağlıklı bir pizza yapacağız” dedi.