Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BURDUR GÖLÜ’NÜN YARISI YOK OLDU

Türkiye’nin en büyük yedinci

Türkiye’nin en büyük yedinci gölü olma özelliği taşıyan Burdur ve Isparta illeri arasında yer alan Burdur Gölü, yüzde 50 oranında kurudu. Uzmanlara göre ise göller bölgesinin göllerinden olan Burdur Gölü’nün kurtarılabilmesi için artık umut yok.

Son yıllarda su varlığının önemli bir kısmını kaybederek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Burdur Gölü’ndeki çekilme yürekleri burktu. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, 54 yılda gölün yüzde 50 kuruduğunu söyledi. Gülle, “Son 54 yılda hem alanda hem de hacimde yüzde 50 bir kayıp var. Göl geri dönüşü olmayan bir yolda, bizim gayretimiz gölün yok olma sürecini yavaşlatabilmek” dedi.

“BURDUR GÖLÜ KADERİNE TERK EDİLDİ”

Çocukluğunun Burdur’da geçtiğini söyleyen Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, “Burdur Gölü o kadar hızlı çekildi ki, çocukluğumuzda bisikletlerimizle göle kaçar, eğlenirdik. Göl vatandaşlar için halk plajı konumundaydı. Fakat göl fakat göl çekilmeye başladığından beri Burdur halkı göle küstü. Göl kaderine terk edildi” dedi.

Öte yandan Ercengiz, Belediye olarak gölü temiz tutabilmek için gölün en büyük su kaynağının belediyenin atık su kanyağı olduğunu söyledi. Ercengiz, “Gölün kirlenmesini engellemek ve gölü besleyebilmek için atık suları arıtarak göle 20 bin metreküp suyu deşarj ediyoruz atık su dışında gölü besleyen hiçbir şey kalmadı” dedi.

“GÖL KURURSA HASTALIKLAR ARTAR”

İklim krizi, sondaj ve yanlış sulama planlamalarıyla Burdur Gölünün kurtarılabilme ihtimalinin yok denilecek az kadar olduğunu söyleyen Ekosistemi Koruma ve Burdur Gölü’ne Hayat Verelim Derneği Başkanı Dr. Süleyman Faki Gölün yok olması durumunda kanser ve akciğer hastalıklarında artış olacağını ifade etti. Faki,“Gölün sularının yok olmasıyla birlikte gölün içerisinde bulunan birtakım kimyasal maddeler açıkta kaldığı için rüzgarla birlikte insan sağlığını tehdit edecek bir ortam oluşturacak. Kanser vakalarında ve özellikle akciğer hastalılarında artış bekliyoruz” dedi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 1959 yılından itibaren su seviyesi ölçümleri yapılmaya başlanan Burdur Gölü’nde su kotunun en yüksek olduğu seviye 1970 yılı mayıs ayında 857,62 metre olarak ölçülmüştü.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.