8 Mart Dünya Kadınlar Gününde “Uluslararası Normlar ve Yerel Stratejiler Bağlamında Kadın Hakları” konferansı verildi. Konferansta konuşan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, “hakkın” insan için olan ve insanı insani değerlerle buluşturan temel bir olgu olduğunu belirtti.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında “Yakın ama Uzak” sergisi ile “Uluslararası Normlar ve Yerel Stratejiler Bağlamında Kadın Hakları” konferansı düzenlendi. İbrahim Küçükkurt Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Yakın ama Uzak” sergisi ve “Uluslararası Normlar ve Yerel Stratejiler Bağlamında Kadın Hakları” konferansına; Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Betül Büyükkılıç, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ve Prof. Dr. Murat Peker, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Cemil Demir, Bolvadin Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Fişne, Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Letife Özdemir ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı. TİHEK Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç ve AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş konferans öncesi AKÜ Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü Arş, Gör. Hakan Yılmaz’a ait “Yakın ama Uzak” kişisel sergisini ziyaret ederek, Yılmaz’dan sergiye dair bilgiler aldı.
“KADINLAR HAKSIZLIKLARA KARŞI KARARLILIK, DİRENİŞ VE DAYANIŞMA İLE MÜCADELE EDİYOR”
“Uluslararası Normlar ve Yerel Stratejiler Bağlamında Kadın Hakları” konferansının açış konuşmasını yapan Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Letife Özdemir, kadınların Türk kültüründe sevginin, merhametin ve cesaretin sembolü olageldiğini belirtti. Özdemir, kadınların hem aile içinde hem de devlet işlerinde erkeklerle omuz omuza yer aldıklarını kaydetti. Kadınların güçlü, kararlı ve cesur olduklarını ifade eden Özdemir, “Kadınlar, toplumu şekillendiren ve dönüştüren liderler, iş dünyasının öncüleri, eğitimciler, sanatçılar gibi pek çok alanda öne çıkan isimlerdir” dedi. Özdemir, dünya genelinde kadınların çeşitli zorluklarla karşılaştıklarını ancak kararlılık, direniş ve dayanışma ile mücadele ettiklerini belirterek, “Her ne kadar kadın hakları ulusal ve uluslararası normlarla korunmaya çalışılıyor olsa da tüm dünyada kadına karşı şiddetin son bulmaması, kadın hakları konusunda yaşama hakkı gibi en temel haklar için alınması gereken tedbirler olduğunu göstermektedir” diye konuştu. Kadın haklarının sadece kadınların değil, toplumun tamamının refahını etkilediğini anlatan Özdemir, “Kadınlar, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda eşit haklara sahip olduklarında toplum daha adil, dengeli ve kapsayıcı bir hale gelir” ifadelerini kullandı.
“HAK, İNSAN İÇİN TEMEL BİR OLGU”
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise “hakkın” insan için olan ve insanı insani değerlerle buluşturan temel bir olgu olduğunu belirtti. Karakaş, “Bu olgu insanın fıtratına özgü, fıtratından getirdiği, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek doğal hakkıdır. Dolayısıyla hak kavramı doğal hukuk öğretisinin en temelini oluşturan bir kavramdır” dedi. İnsanoğlunun dünyada toplu halde yaşamaya ve düzenler kurmaya başlamasıyla birlikte hak meselesinin zaman içinde bir takım gasplara uğradığını ve bundan dolayı çeşitli mücadelelerin sonucu olarak toplumda dezavantajlı grupların ortaya çıktığının görüldüğünü ifade eden Karakaş, “Bu dezavantajlı gruplar içinde ise kadınlar, çocuklar ve yaşlılar ön plana çıkıyor. Dezavantajlılık ortaya çıkınca hak mücadelesi de başlıyor. Kadın hakları mücadelesini de böyle değerlendirmek lazım. Kadının da insan olarak sahip olduğu, doğuştan gelen temel hakları var ama insanoğlunun olduğu düzende öne geçme veya tahakküm etme, iktidar gücünü eline geçirme mücadelesinde bu dezavantajlı grupların ortaya çıkmasına neden olan bir serüvene sahip” diye konuştu.
“GELİŞMİŞ VEYA GERİ KALMIŞ HER TOPLUMDA KADINA YÖNELİK ŞİDDETE TANIĞIZ”
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Betül Büyükkılıç ise geri kalmış veya gelişmiş ülke farkı olmaksızın tüm toplumlarda kadınlara karşı ayrımcılık ve kadına yönelik şiddet olaylarına tanık olunduğunu kaydetti. Büyükkılıç, “Kimilerince yoksulluk, sağlık ve eğitim hizmetlerine erişimde eşitsizlik gibi yapısal şiddet türlerini de kapsayacak şekilde geniş tabanlı bir tanım tercih edilirken, bir kesimde betimsel gücünü yitirmemesi adına daha sınırlı bir tanımın yapılmasını savunsa da kadına yönelik şiddetin, kadınların erkeklerle eşit hak ve özgürlüklerini kullanmalarını ciddi şekilde engelleyen ayrımcılık çeşidi olduğu aşikar” dedi. Büyükkılıç, “Şiddetle mücadelede kadının güçlendirilmesi çerçevesinde fıtrat, onur, liyakat, yetkinlik, iş ve aile dengesinin sağlanması, evliliğin ve ailenin korunması, güvenli, insan onuruna yakışır iş kavramları önümüzde temel değerler olarak bulunmakta” diye konuştu.
“DOĞAL HAKLAR, DOĞUŞTAN SAHİP OLUNAN DEVREDİLMEYEN HAKLARDIR”
Açış konuşmalarının ardından TİHEK Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç’ın “Uluslararası Normlar ve Yerel Stratejiler Bağlamında Kadın Hakları” konferansına geçildi. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlayarak ayrımcılığın ve ön yargıların olmadığı, daha eşitlikçi bir dünya temenni eden Kılıç, “İnsan hakları ve kadının insan hakları tarihi açısından baktığımız zaman, 17. yüzyılla birlikte teorik temellerinin atıldığını ve buna ilişkin kuramsal çerçeve ve tespitlerin başta John Locke olmak üzere filozoflar tarafından yapıldığını görüyoruz. 17. yüzyılla birlikte, hangi cinsiyete veya etnik kökene sahip olursa olsun, herkesin doğuştan sahip olduğu, herhangi bir pazarlığa veya müzakereye gerek olmaksızın doğal hakları olduğu kabul edilmektedir. Doğuştan sahip olunan, devredilmeyen ve devredilemeyen haklar, doğal haklar olarak kabul edilmiştir” diye konuştu.