Gazetemiz köşe yazarı Murat Akarçay’ın yazdığı ‘Kirayı Elden Ödeyenleri Ciddi Uyarmış Olayım’ başlıklı köşe yazısına gayrimenkul danışmalarından destek ve cevap geldi. Emlakçılar, konunun uzmanı ve çözümünün emlakçılar olduğunu kaydettiler.
Gayrimenkul Danışmanı Ender Alkan, Gazetemize yaptığı açıklamada, “Maliye Bakanlığının bu konuyu artık daha ciddi takip edeceğini anlıyorum. Bizler kendi Emlak Ofisi işletmemizde ev sahiplerini sürekli kira kazanç vergisi nedeniyle her yıl Mart ayında beyan vermelerini talep ediyoruz. Öte yanda, sektör olarak ilimizde birçok dairenin emlak ofisleri aracılığıyla kiraya verildiğini ön görüyoruz. İl Defterdarlığımızdan, ilimizde bulunan tüm emlak ofisleri ve gayrimenkul kiralama şirketleri ile “Gayrimenkul Sermaye İradı” Konulu bir çalışma ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirmesi fikrimi arz etmek istiyorum. Böyle bir toplantı emlak ofisleri sektörümüz nezdinde kiraların elden ödenmesi noktasındaki yanlışlıkları ortadan kaldırmak, vergi bilincini daha fazla geliştirmek açısından oldukça etkin ve yararlı olacaktır düşüncesindeyim. Biz emlakçıların ilgili kanunlarda bilmediğimiz noktalarda aydınlatılması ve bu aydınlatmanın devletin ilgili kurumu tarafından yapılması biz emlakçıların kirayı elden vermek isteyen ev sahipleri konusundaki mücadelemize daha ciddi bir katkı ve önemli bir güç sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.
“DİJİTAL KİRA SÖZLEŞME BEYAN SİSTEMİ KURULMALI”
Gayrimenkul Danışmanı Murat Şölen ise, “Bu konuda kiracılar ve ev sahiplerinin bilinç konusunda eksiklik yaşadıklarını bizler hissediyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dijital ortamda büyük emekler verdiğini ve hatırı sayılır bir teknolojik alt yapıya sahip olduğunu GİB sitesinden görüyoruz. Bu doğrultuda, gayrimenkulünü emlakçılar aracılığıyla kiraya veren ev sahipleri ülke genelinde oldukça fazla. Tahmin edileceği üzere emlak ofisleri, ev sahipleri ve kiracılar arasında en çok tercih edilen muhataplık hizmeti görevi gören işletmeler. Buradan yola çıkarak, Bakanlık, Emlakçıların kiralama yaptığı konutlarda “Dijital Kira Sözleşmesi Beyan Platformu” projesi oluştursa ve emlakçılara tüm kiralama işlemi yapmış olduğunuz taşınmaz kira sözleşmelerini bu sistemden bildirme zorunluluğu getirmiş olsa sonuç olarak Ülke genelinde kira kazanç vergilerinin beyan sayısı oldukça önemli derecede artar fikrindeyim. Böyle bir çalışma fahiş bir şekilde artış gösteren ev kiralarının frenlenmesi noktasında önemli bir mekanizma oluşturarak kira artış rakamına bağlı enflasyonla mücadelede de bir gerileme sağlar” diye konuştu.
“EN BÜYÜK SORUN WEB SİTELERİ”
“Bu konuda en önemli yapılması gereken çalışma gayrimenkul üzerine hizmet veren E-Ticaret ve ilan sitelerine çeki düzen verilerek, devletimizin gayrimenkul, satış, kiralama ve araç satış ilanı veren web sitelerine yasal düzenlemeler getirmesi olacaktır” diyen Gayrimenkul Danışmanı Celal Sayman, “Türkçemizde çadırı karıştırma deyimi vardır asıl çadırı karıştıran bu noktada bu sitelerde serbestçe oluşturulan fiyatlamalardır. Doğal olarak en basitinden yükselen kiralar yıllık oranda gelir artışına bağlı ev sahiplerinin bazılarında beyan vermekten kaçma cesareti vermektedir. Buda vergi kaçağı demektir. Bu sitelerde her türlü taşınmaza ilanı veren kişinin dilediği yüksek fiyatı belirtmesi soyut yani hayali olup, somut yani gerçek anlamda sahada oluşan fiyatlamalar konusunda verilen rakamları yukarıya çekmektedir. Satış ve kiraların hızlı noktada artış sağlaması sanal dünyada oluşan bu keşmekeşliğe de bağlıdır. Devletimizin gücü ve yasa koyucuların bu noktada gayrimenkul satış, kiralama ve ilan siteleri üzerinde ciddi anlamda bir düzenlemeye gitmesi gerekmektedir. Bu düzenleme hayal ile gerçek arasında ki makası eşitleyecek ve doğal olarak enflasyona olumsuz etki yapan bu fiyatlamalar gereksiz artışların önünü kesecek ve vergi bilincinin artırılmasıyla istenen seviyeye gelecektir” ifadelerine yer verdi.
“MAHKEMELERDE AÇILACAK YÜZLERCE TAHLİYE DAVALARININ ÖNÜNE GEÇEN MEKANİZMA EMLAK OFİSLERİDİR”
Kira kazanç vergilerinin beyanı ve özellikle elden verilmemesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Gayrimenkul Danışmanı Hasan Azak, “Vergi kutsaldır ama öte yanda ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan ve hukuka yansıyan sorunlarda önemlidir. Bugün itibarıyla aslında mahkemelerde açılacak yüzlerce tahliye davalarının önüne geçen mekanizma emlak ofisleridir. Tahliye davalarında mahkemelerin ev sahibine bana gelmeden önce sen elde ettiğin kira kazancının vergisini beyan ettin mi oradan başlayalım demesi etkili bir fren olacaktır. Konunun uzmanları emlakçılardır. Emeğini, yıllarını bu işe vermiş olan gayrimenkul danışmanları arasından bilirkişi niteliğinde kişilerin oluşturulması ve tahliye davalarında arabuluculuk noktasında uzman gayrimenkul danışmanlarına yani emlakçılara yasal görev verilmesi uzlaşmada çözüm zamanını oldukça geriye getirecektir. Belki de zamanla tahliye davalarında sayı inişi sağlanacaktır. Bana göre emlakçılık yani bizim sektörümüzün, Türkiye genelinde ilgili bakanlıkların uhdesinde düzenlenecek Ulusal Bilimsel Çalıştay’a ve bu Çalıştay’dan çıkacak sonuç ve çözüm bildirgelerine ihtiyacı vardır” dedi