Afyonkarahisar’da düzenlenen Mesleki Dil Edinimi ve Afyonkarahisar Kendin Yap Atölyesi 4.Uluslararası Sempozyumu’nda konuşan Orman ve Su İşleri eski Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Son 20 yılda teknolojide çok büyük mesafe kat ettik. Dünyanın en muhteşem İHA’ları, SİHA’ları bizde hatta uyduda biz de varız. Tankları, topları biz yapıyoruz” dedi.
Afyonkarahisar’da Mesleki Dil Edinimi ve Afyonkarahisar Kendin Yap Atölyesi 4.Uluslararası Sempozyumu düzenlendi. Gerçekleştirilen sempozyumda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Miraç Sünnetci, “Biz Afyonkarahisar’da Sayın Valimin, Sayın Bakanımızın, Sayın Genel Müdürümüzün destekleriyle güzel işler yapmayı hedefledik. Onlardan birisi de işin özü burada düşün, tasarla ve üret. Sayın Valimin şöyle bir talimatı oldu, Afyonkarahisar’da en ücra beldede ve köyde çocuklarımızı teknolojiyle, eğitimle, bilimle tanıştırın dendi. Bizde şu an Afyonkarahisar genelinde 4 tane kendin yap atölyemiz, buna benzer aynı işlevsellikle paralel giden kodlama atölyelerimiz, Kod Afyon adını verdiğimiz atölyelerimiz var. STEM Laboratuvarlarımız var. Ortalama 17 ilçemizin yüzde 70’inde bu atölyeler açıldı. Mobil araçlarımızla da beldelerimizdeki, köylerimizdeki öğrencilerimize ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.
“BİLMEK, KULLANMAK, ÜRETMEK GEREKİYOR”
Orman ve Su İşleri eski Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Kendin Yap Atölyeleri çok önemli çünkü, teknolojiyi bilmek, kullanmak ve üretmek gerekiyor. Son 20 yılda teknolojide çok büyük mesafe kat ettik. Dünyanın en muhteşem İHA’ları, SİHA’ları bizde hatta uyduda biz de varız. Tankları, topları biz yapıyoruz. Teknoloji de artık biz de varız. Dünyada bir yarış var, bu yarışı kazanmamız lazım, kendin yap atölyeleri evlatlarımıza teknoloji geliştirmek, uygulamasını öğretmek, meslekte bir küreselleşme var. Dünyadaki diğer meslek sahipleriyle iletişim kurmak için teknolojideki terimleri bilmek gerekiyor. Dolayısıyla kendin yap atölyeleri bu bakımdan önemli emeği geçenleri yürekten selamlıyorum, daha da gelişmesini arzu ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
“ÜLKEMİZ SON YILLARDA ÇOK ÖNEMLİ ADIMLAR ATIYOR”
Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, “Bu sempozyumun kapsamı içerisinde yer alan kendin yap atölyeleriyle de çocuklarımıza kazandırılmaya çalışılan bence altı çizilmesi gereken 2 önemli konu var. Bunlardan birincisi teknolojik bilgi, bu konuda ülkemiz son yıllarda çok önemli adımlar atıyor. Daha da güçlü ve büyük bir ivmeyle gelişmeye devam ediyoruz teknolojik ilerleme noktasında, inşallah bu anlamda dünyada motor bir güç haline gelmek istiyoruz. İkinci başlık ise mesleki dil edinimi. Bu iki konuda eğitimin 21.yüzyıl hedefleri arasındadır. Bu vizyonunun da en önemli temsilcileri de kıymetli öğrencilerimizdir. Aynı zamanda ülkemizde erken yaşlarda ikinci ve üçüncü dil edinimi ve mesleki dil yeterliliği de öncelikli bir konu olarak tüm eğitim kurumlarımızın önemli hedefleri arasında bulunmaktadır ve bulunmaya da devam edecektir” dedi. Vali Yiğitbaşı, “Bu teknolojik ve dijital becerilerle 21.yüzyıl becerileriyle donanmış çocuklarımız inşallah ülkemizi her anlamda daha da özgüvenle daha bir vicdanın sesi olarak ileriye çok daha güçlü bir ses çıkararak, dünyada öncü bir role taşıyarak taşıyacaktır diye düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.
51 BİLDİRİ PAYLAŞIMI YAPILDI
Konferansta proje tanıtımını içeren sunumların yanı sıra proje ortakları ve Gaziantep, Muğla, Manisa, İstanbul, Tokat, Samsun, Konya, Çorum, Ankara, Kayseri, Tokat, Malatya, Balıkesir, Muğla, Samsun, Mersin, Karabük, Kahramanmaraş illerinden öğretmenlerin ve idarecilerinde çalışmalarını bildiriye dönüştürerek paylaştıkları bilgi şöleninde 51 bildiri paylaşımı yapıldı. Uluslararası sempozyuma konuk konuşmacılar olarak Houston Christian University Walden University Fresno, Teksas, Birleşik Devletlerinden Professor Denese Wolff, ve Hindistan’dan Professor Karanam Pushpanadham katıldı.