20 Ocak 2021’de görevinden ayrılan Trump, 20 Ocak 2025’de ABD’nin 47. Başkan olarak ikinci dönemine başlayacak. Bu tarihten sonra küresel ekonomide oldukça hareketli günler bizi bekliyor. Şimdi Trump etkisinin muhtemel sonuçlarına bir bakalım.
**
Trump, Çin mallarına %10, Meksika ve Kanada’dan yapılan ithalata ise %25 ek gümrük vergisi uygulama sözü vermişti. Seçildikten sonra bu söylemlerini gerçekleştirmesi mümkün. Bu durumda ek vergi uygulanan ülkeler ABD’ye karşı misillemeye girişebilir. Eğer bu gerçekleşirse küresel ticaret olumsuz etkilenebilir. Dış ticarette temel yapılar değişebilir ve ülkeler kendilerine yeni dış pazarlar arayabilir.
**
Trump döneminde ABD’de genişletici politikalar uygulanma ihtimali yüksek. Trump vergi indirimlerine sıcak bakıyor. Trump döneminde çeşitli başlıklarda vergi indirimlerini sık sık konuşacağız. Kamu harcama artışları ile beraber bu durum ABD’de yüksek bütçe açıklarına yol açabilir.
**
Trump göçmenlerin ABD’ye girmesini zorlaştırıcı uygulamalara da girişebilir. Bu durumda ABD’de işgücü maliyetleri artabilir. Özellikle inşaat sektörü gibi emek yoğun sektörlerde fiyat artışları gerçekleşebilir.
**
Ek gümrük vergileri, göçmen politikaları ve genişlemeci politikaları ABD vatandaşlarının tükettiği mallara daha fazla para ödemesine neden olabilir. Maliyetlerdeki artış konut fiyatlarını artırarak konut kredisi faizlerinde bir miktar düşme ile umutlanan hane halkı için içaçıcı olmayan bir tablo oluşturabilir. Sonuçta ABD vatandaşlarının cebine olumsuz yansıyacak bir süreç ortaya çıkacak gibi duruyor.
**
Trump’ın enflasyonist politikaları FED’in başarıyla yürüttüğü enflasyonla mücadelesini sekteye uğratabilir. 2022’deki yüksek enflasyondan kurtulan ABD kendini yeni bir enflasyon dalgasının içinde bulabilir.
**
ABD’de 2025 yılında iki faiz indirimi öngörülüyor ancak enflasyonist eğilimlerin güçlenmesi faiz indirimlerinin daha az ve hatta rafa kalkmasına yol açabilir. Bu ise özellikte gelişmekte olan ülkelerde bir kur baskısı yaratabilir.
**
Trump döneminde muhtemelen en çok sevinen kesimlerden biri cripto yatırımcıları. Trump seçimi kazandıktan sonra Bitcoin yüz bin dolara ulaşmıştı. Trump ve ekibinin cripto dostu olması cripto piyasalarının da 2025 yılında hareketli olacağını gösteriyor.
**
Trump’ın herhangi bir konuda sürpriz çıkış yapma ihtimali ülke ekonomilerini ve piyasaları olumsuz etkileyebilir. Panama kanalı üzerinde hak iddia etmesi, Grönland’ı kendi topraklarına katmak istemesi ve Kanada’ya ABD’nin 51. eyaleti olmasını önermesi Trump’ın ne yapacağının belirsiz olduğunun sadece birkaç örneği.
**
Geçen hafta borç limiti sorunu nedeniyle kendi partisinden olan eski temsilciler meclisi başkanını suçlaması ise bir başka örnek. FED’e ve FED başkanı Powell’a çok sıcak bakmadığı da aşikar. Bu çıkışlar piyasalarda dönem dönem dalgalanmalara yol açabilir.
**
Bizim gibi ekonomisinde önemli sorunlar yaşayan ülkelerin bu sorunlardan bir an evvel kurtulması gerekiyor. Aksi takdirde bu ülkelerin Trump politikalarının neden olacağı dış şoklardan olumsuz etkilenme ihtimali yüksek görünüyor.