Kornea dokularının nakil için uygunluk muayene ve değerlendirilmelerinin yapılacağı, uygun bulunan dokuların hastaya nakledilene kadar uygun koşullarda saklanacağı AFSÜ Göz Bankası, Sağlık Bakanlığı ruhsatını alarak hizmete girdi.
KORNEANIN ZARAR GÖRMESİ CİDDİ GÖRME KAYIPLARINA SEBEP OLUR
AFSÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkan Yardımcısı, Kornea Birim Sorumlusu ve Göz Bankası Tıbbi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Ethem Ay, korneanın kendine özgü bir fizyolojisi olduğunu belirterek gözün en önündeki şeffaf bir tabaka olan korneanın temel görevinin göze gelen ışınları kırmak olduğunu söyledi. Korneanın şeffaflığının kendisine özel yollarla sağlandığını ve beslenmesinin diğer göz bölümlerinden farklılık gösterdiğine dikkat çeken Dr. Ay, korneanın şeffaflığını veya ideal şeklini yitirmesi hâlinde kırıcılık işlevini yerine getirememesinin ciddi görme kayıplarına sebep olduğunu ifade etti. Kornea naklinin, sağlıklı kornea dokusu ile bozulan kornea tabakasının yer değiştirmesi şeklinde uygulanan cerrahi bir işlem olduğunu belirten Dr. Ay, ülkemizde vericiden kornea alma yetkisinin sadece Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilen şartlara uygun olarak ruhsat verilen göz bankalarında olduğunu kaydetti.
KORNEA NAKLİ İÇİN ARTIK UZAK ŞEHİRLERE GİTMEYE GEREK KALMAYACAK
Kornea nakli için uzak şehirlere gitmek zorunda kalan ve nakil sırası bekleyenlerin artık AFSÜ’de bu hizmeti alabileceğini dile getiren Dr. Ay, Türkiye’de halen Devlet Hastaneleri ile birlikte toplam 47 göz bankası bulunduğu bilgisini vererek; Burdur, Uşak, Kütahya’da bulunmayan bir sağlık hizmetini AFSÜ’de vererek sadece Afyonkarahisar’a değil çevre illere de hizmet verebilecek olmaktan gurur duyduklarını söyledi. Dr. Ay, AFSÜ Göz Bankası’nın kurulmasında desteklerini esirgemeyen Rektör Prof. Dr. Nurullah Okumuş’a, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necip Becit’e ve Hastane Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Ali Tuncer’e teşekkür etti.>>>Gazete3