Afyonkarahisar’da da sağlık turizmini harekete geçirmek ve gelir elde etmek için adım atıldı. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği organizasyonunda turizm ve sağlık sektörü paydaşları bir araya geldi. Toplantıda Afyonkarahisar’ın donanımlı termal tesisleri, fizik tedavi uygulamaları, şifalı kaplıcaları ve doğal terapileri ile termal turizm alanındaki potansiyelini ön plana çıkarmak ayrıca devlet teşvikleri, yetki belgesi alma süreçleri ve sektörün karşılaştığı zorluklar ele alındı. TÜRSAB Afyonkarahisar Termal Sağlık Turizmi Toplantısı’nın açılışında konuşan TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Elif Ural, dünyadaki sağlık turizmi örneklerini paylaşarak, Afyonkarahisar’da hayata geçirilebilecek projelerden söz etti.
“SÖZ VERİYORUM”
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser ise Afyonkarahisar’ın termal kaynaklarından söz ederek, “Bizim aslında kurumlarımızla birlikte bilhassa Sağlık Bilimleri Üniversitemiz ve siz aktörlerle birlikte bu sağlık turizmine ciddi toplantılar yaparak, ciddi önem vermemiz gerekiyor. Başımızda Sayın Valimiz olarak. Ben buradan Ticaret ve Sanayi Odamızın en önde çalışmalar yapacağına Sayın Valimizin önünde söz veriyorum” dedi. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş ise veryansın ederek, “Dijital çağdayız, çocuklarımız, bizler zaman zaman oyun oynuyoruz. Bu oyunlarda da son zamanlarda meşhur olan da şehir kurarsınız. Şöyle bir oyun olsaydı, bir termal şehir kur denilseydi, herhalde Afyon’dan daha güzeli olmazdı. Ülkenim ortasında, kavşak noktasında, gastronomisi var. Kültürü, tarihi var. Hepsi bir araya gelmiş, muhteşem termal suyu var. Afyon çok güzel, en kaliteli en üst puanı alan bir şehir olurdu. Peki biz bunu neden kullanamıyoruz? Biz 2014 yılından beri Sağlık Bakanlığı olarak kamu kurumları sağlık hizmeti veriyor ama özel sektörde var. Özel sektöre ruhsat vermiyoruz. 2014 yılından beri yeni ruhsat verilmiyor” diye konuştu.
“AFYONKARAHİSAR’IN ÇOK CİDDİ POTANSİYELLERİ VAR”
Toplantının ilk bölümünün son konuşmasını ise Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı yaptı. Yiğitbaşı, Afyonkarahisar’da sağlık turizmi konusunun daha fazla düşünülmesi gerektiğini dile getirerek, “Biz burada termal turizmin beşiği olarak kendimizi tanıyorum. Afyonkarahisar bu alanda çok güzel noktalara gelebilecek sadece termal turizmiyle değil aslında çok ciddi potansiyelleri var. Birden fazla özellikte de çok güçlü olunca gerçekten hikayeyi oluşturmak belki odak noktayı saptamak biraz zor oluyor. UNESCO tarafından tescillenmiş Türkiye’deki 3 gastronomi şehrinden birisiyiz. Hem gastronomimizle, hem Milli Mücadelenin kilit şehri olma, zaferin şehri olma münasebetiyle, spor turizmine tesislerimizle sunduğumuz kapasiteyle ve termal otellerimizin muhteşem kapasitesiyle 25 bin yatak ve 10 adet 5 yıldızlı gerçekten muazzam şeylere sahibiz. Dolayısıyla biz bu potansiyelleri güzel bir hikaye yazarak ve odaklanarak daha ileriye nasıl taşırız onun derdindeyiz” dedi. Toplantıda, Ticaret Bakanlığı yetkilileri devlet teşviklerinden söz ettikleri sunumlar yaptı. Toplantı, soru cevap bölümünün ardından son buldu.>>>Şahan Kartal