Fuar Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Oflu, “Katarakt cerrahisi uygulanan hastaların yanı sıra görme yeteneğinde azalma meydana gelen hastalarda; işlevini yitirdiği için alınan göz merceğinin yerine yerleştirilen akıllı lensler, kusursuz görüş imkânı sağlıyor” dedi.
Oflu, “Yaş ilerledikçe odaklama kapasitesi azalmış göz merceği saydamlığını kaybeder ve katarakt oluşur. Artık hem yakın hem uzak görme bozulmuştur. Bazen katarakt gelişimi döneminde uzak görmesi bozulan hastalar bir dönem yakını gözlüksüz görseler de bu geçici bir durumdur ve kataraktın ilerlediğinin habercisidir. Kataraktın tedavisi bozulan göz merceğinin ameliyatla eritilip alınması ve yerine suni mercek takılmasıdır. Suni mercekler ya da göz içi lensler, plastikten yapılmış, katlanarak göz içine yerleştirilen ve ömür boyu kataraktın yerini alan cihazlardır. Çeşitli türleri vardır, tek odaklı olanlar, uzakta gözlüksüz görme sağlarken yakını görmek için yakın gözlüğü gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.
AKILLI LENSLER KİMLERE UYGULANIR?
Akıllı mercek olarak tanıtılan lenslerin üç odağa sahip olan göz içi lensler olduğunu kaydeden Oflu, “Bu üç odak sayesinde, uzak, orta (bilgisayar ve telefona bakma) ve yakın (okuma) mesafelerinde gözlüksüz görme sağlayan, bir anlamda üç farklı merceğin (Trifokal mercek) iç içe yapıştırıldığı göz içi lenslerdir. Akıllı lens denilen trifokal lensler, katarakt oluşan ancak gözünde başkaca hastalık bulunmayan gözlere uygulanmaktadır. Üç odaklı bu mercekler sayesinde katarakt ameliyatı olan hastalar, yakın orta ve uzakta gözlükten kurtulmaktadırlar. İstisnai bir durum olarak da 40-50 yaş sonrası hastalara, katarakt oluşumu öncesi yakın görmenin bozulup yakın gözlüğüne ihtiyaç ortaya çıktığında, katarakt ameliyatı yapılarak bu tür lensler takılabilmektedir. Bu yöntem yakın ve uzak gözlüğü kullanmak istemeyen 40 yaş üstü hastalar için kullanılabilecek tek yöntemdir. Çünkü bu yaş grubunda artık LASIK gibi lazer ameliyatları uygun olmamaktadır” dedi.
“GÖZÜ UYGUN OLAN HER HASTA İÇİN İDEAL SEÇENEKTİR”
Oflu, “Akıllı lens ameliyatı fakoemülsifikasyon (CENTURION), yöntemi ile yapılan bir katarakt ameliyatıdır. Kataraktı olan hastalarda zaten yapılacak olan ameliyatta normal tek odaklı lens yerine akıllı çok odaklı lens yerleştirilmesi ile yapılır. Bu ameliyatın başarılı olması çok titiz ameliyat öncesi ölçümlere (IOL MASTER 700, tecrübeli bir doktorun yapacağı hesaplarla mercek numarasının doğru hesaplanmasına bağlıdır. Katarakt ameliyatında akıllı (trifokal) lens uygulaması gittikçe yaygınlaşmaktadır. Aslında gözü uygun olan her hasta için ideal seçenektir” ifadelerine yer verdi.
AKILLI LENSLERİ DEVLET, SGK KARŞILIYOR MU?
Oflu, “Akıllı lensler devletler ve SGK gibi kurumlar tarafından karşılamamaktadır. Uygun olmayan gözlere takılması durumunda, görme kalitesi düşüklüğü, ışık parlaması, gece göz kamaşması ve benzeri sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Temelde kataraktı olup katarakt ameliyatı olacak bireylerden gözü uygun olanlara uygulanır. Hangi gözün uygun olduğuna doktorunuz muayene sırasında karar verir. Ayrıca 45 yaş üstü kataraktı olmayıp yakın ve uzakta kullandığı gözlükten kurtulmak isteyenlere de uygulanmaktadır” dedi./Kadir Kaplan