Gazete3’e özel açıklamalarda bulunan Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakil Koordinatörü Uzman Doktor Abdullah Ömer Atsal, “Çok fazla organ bekleyen hastamız var. Çok fazla böbrek bekleyen, çok fazla karaciğer bekleyen hastamız var” diyerek herkesi organ bağışı yapmaya davet etti.
Hayat, bazen bizlere beklenmedik anlarda yeni başlangıçlar sunar. Bir insanın yaşamını değiştiren tek bir karar, binlerce hayatı kurtarabilir. İşte bu karar, organ bağışı yapmaktır. Peki kimler organ bağışı yapabilir, Türkiye’de organ bağışları ne durumda? En çok beklenen organ hangisi?
BİR ORGAN BAĞIŞI, BİR ÜLKEYE UMUT OLABİLİR
Her gün, dünya çapında binlerce insan organ nakli için beklemekte. Birçok hasta, yeni bir böbrek, karaciğer, kalp ya da akciğer gibi hayati organlara ihtiyaç duyuyor. Ancak bu organların bulunması her geçen gün daha zor hale gelmektedir. Organ bağışı ise bu hastaların tek umudu olabilir. Bir organ bağışı, sadece bir kişiye değil, bir aileye, bir topluluğa ve hatta bir ülkeye umut olabilir. Organ bağışlamak, aynı zamanda kişinin ardında kalan sevdiklerine de büyük bir huzur verir. Bir hayat sona erdiğinde, geriye kalan miras sadece maddi değil, manevi bir değer taşır. İnsanlar, hayatta iken başkalarına yardım etmenin, onları hayata tutundurmanın ve acılarını hafifletmenin bir yolunu ararlar. Organ bağışı, bu yolun en derin ve en anlamlı biçimidir.
18 YAŞINI DOLDURAN HERKES ORGAN BAĞIŞI YAPABİLİR
Peki kimler organ bağışı yapabilir? Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakil Koordinatörü Uzman Doktor Abdullah Ömer Atsal, Gazete3 okurlarına anlattı. Atsal, kimlerin organ bağışı yapabileceği sorusuna “18 yaşını geçmiş olan ve akıl fonksiyonları yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir” cevabını verdi.
“YETERİ KADAR ORGAN NAKLİ MAALESEF SAĞLAYAMIYORUZ”
Türkiye’de organ bağışının henüz yeterli düzeyde olmadığını vurgulayan Atsal, “Türkiye genelinde tüm dünya genelinde olduğu gibi aslına bakarsanız organ bağışı henüz yeterli düzeyde değil. Özellikle Covid pandemisinden sonra organ bağışı hususunda bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de çok büyük sıkıntılar yaşanmaya başladı. Çünkü organ bekleyen çok hastamız var ama bunlara yetişmek ve bunları tekrar sağlığa kavuşturabilmek hususunda yeteri kadar organ nakli maalesef sağlayamıyoruz” dedi.
“BÖBREK BEKLEYEN ÇOK HASTAMIZ VAR”
Abdullah Ömer Atsal, en çok hangi organa ihtiyacın olduğu sorusunu da şöyle yanıtladı: “Tüm hastalar üzerinden konuşulduğu takdirde en fazla organ bağışı ihtiyacımız böbrek nakli hususunda. Yani böbrek bekleyen çok hastamız var. Bu insanlar şu an için diyalizle bir şekilde hayatlarını idam ettirmeye çalışıyorlar. Ama böbrek nakli yapıldığı takdirde yaşam kaliteleri oldukça düzelecektir.”
“ORGAN BAĞIŞININ DİNEN HERHANGİ BİR ENGEL YOKTUR”
Uzman Doktor Atsal, organ bağışında bulunmak isteyenlerin merak ettiği en önemli konu için de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetvasını işaret etti: “Bu konuda maalesef bazen halkımızın aklına çeşitli sorular gelebiliyor. Bunun dinen uygun olup olmayacağı veya tıbben nasıl mümkün olacağı konusunda. Bizim Diyanet İşleri Başkanlığımızın Yüksekliği Kurulu’nun bu konuda bir fetvası var. Yani insanlar hür iradeleriyle organlarını bağışlayabilirler. Dinen bunun önünde herhangi bir engel yoktur. Bizim gibi birçok İslam ülkesinde oldukça yaygındır organ bağışı. Halkımızın da bu konuda dinen herhangi bir sakınca olmadığını bilmesi bence önemli.”
“ORGAN NAKLİ YAPILDIKTAN SONRA VÜCUT BÜTÜNLÜĞÜ BOZULMUYOR”
Merak edilen konulardan bir diğeri ise nakilden sonra vücut bütünlüğünün bozulup-bozulmaması dikkat çekiyor. Uzman Doktor Atsal, bu konuya da şöyle açıklık getirdi: “Öteki taraftan yine organ nakli yapıldıktan sonra kişinin yani organları alınan kişinin, beden bütününün bozulacağı hususunda birtakım endişeler var. Ama şunu da biliyoruz ki biz hem bu işleme refakat ettiğimiz için hem de genel cerrahi arkadaşlarımız bu konularda oldukça dikkatli davrandıkları için organ nakli yapıldıktan sonra organları alınan kişinin vücut bütünlüğünde herhangi bir bozulma olmuyor. Bu kaygıları eğer kafamızdan atabilirsek rahatlıkla hastanelerimizin organ ve doku nakil koordinatörlüklerine başvurarak, organ bağışında bulunmak istediğimizi beyan edebiliriz. Biz de bu konuda gönüllü insanlar olarak, bu konuda çalışan insanlar olarak onlara bütün bilgileri gayet objektif bir şekilde anlatırız ve onların da organ bağışı yapmasına vesile oluruz.”
“ÇOK FAZLA ORGAN BEKLEYEN HASTAMIZ VAR”
Vatandaşlara organ bağışına teşvik etmek amacıyla seslenen Uzman Doktor Abdullah Ömer Atsal, organ bekleyen çok hasta olduğunu da özellikle belirtti: “Çok fazla organ bekleyen hastamız var. Çok fazla böbrek bekleyen, çok fazla karaciğer bekleyen ve bunlar yapıldıktan sonra bu nakiller yapıldıktan sonra hayatına herkes gibi sağlıkla devam edebilecek insanlar var ve bu konuda da onlara çok büyük yardımda bulunmuş oluruz.” >>>Şerafettin KAZAK