Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kadınlarda sigara içme oranı arttı

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) ve Gün FM iş birliğinde süren Sağlık Olsun programına AFSÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Balcı konuk oldu. Programda akciğer kanseri konuşuldu.

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi

“Akciğer Kanseri, akciğer dokularında bulunan zararlı hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı ve büyüyüp mutasyona uğradığı bir kanser türüdür” diyen Balcı, “Akciğer kanseri dünya çapında en yaygın kanserdir. Erkeklerde en yaygın kanser ve kadınlarda en yaygın ikinci kanserdir. Türkiye’de ise erkelerde 100 binde 75, kadınlarda 100 binde 10 olup, yıllık beklenen yeni hasta sayısı yaklaşık 30-35 bin arasıdır. Ayrıca kadınlarda sigara içme oranlarındaki artışa paralel olarak kanser oranları da giderek artmaktadır. Tüm dünyada 2022 yılında akciğer kanseri nedenli ölümler değerlendirildiğinde Macaristan’dan sonra yüzdelik oran açısından Türkiye dünya genelinde ikinci sırada yer almaktadır ve totalde akciğer kanserinden 38.505 kişi hayatını kaybetmiştir” diye konuştu.

“SİGARA DUMANINDA 4000’DEN FAZLA KİMYASAL BULUNUYOR”

“Sigara kullanımı akciğer kanserinin en sık görülen nedenidir” diyen Balcı, “Günlük içilen sigara sayısı, sigara içme süresi, erken başlama yaşı, dumanı derin çekme ve katran miktarı ile kanser gelişme riski artar. Sigara dumanında 4000’den fazla kimyasal ve 70’den fazla kanser oluşumuna neden olan madde olduğu bilinmektedir. Sigara dumanına pasif olarak maruz kalınması da akciğer kanseri riskini arttırmaktadır. Pasif içicilik kalp hastalıkları ve diğer rahatsızlıklara neden olabileceği gibi akciğer kanseri riskini de artırır. Kendileri sigara içmedikleri halde ev veya işyerlerinde pasif olarak dumana maruz kalan kişilerde akciğer kanseri gelişme riski % 20-30 artmaktadır. Akciğer kanseri hiç sigara kullanmamış kişilerde de görülebilmektedir. Tüm akciğer kanserleri hastaların %15’ini sigara içmeyenler oluşturmaktadır. Sigaranın bırakılması durumunda akciğer kanseri olasılığı zamanla azalmakta ve sigara bırakıldıktan yaklaşık 15 yıl sonra hiç içmemişlerin düzeyine yaklaşmaktadır. Nitekim, yapılan çalışmalara göre tütün ve tütün ürünü tüketimindeki azalmayla akciğer kanseri görülme sıklığı da azalmaktadır” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“KASIM AYI AKCİĞER KANSERİ FARKINDALIK AYI”

İçinde bulunduğumuz Kasım ayının akciğer kanseri farkındalık ayı olduğunu anımsatan Balcı, “Halkımızı, akciğer kanserinin bir adım önünde olmaları ve sağlıklarını korumak için her türlü tütün zararlısından uzak yaşamaya ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemeye davet ediyor, sağlıklı günler diliyorum. Unutmayın erken tanı hayat kurtarır” dedi. >>>Haber Merkezi

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.