“Verem hastalığı ya da tıbbi literatürdeki karşılığıyla tüberküloz, başta akciğerler olmak üzere lenf bezleri, kemikler, böbrekler ve beyin gibi farklı organları etkileyerek enfeksiyona yol açan bulaşıcı bir hastalıktır” diyen Balcı, “Verem hastalığı, Mycobacterium tuberculosis isimli bakteriden kaynaklanır. Hastalık, bağışıklık sistemi zayıflamış bireylerde daha sık görülür. Hastalığın belirtileri arasında 2 haftadan uzun süreli öksürük çoğu zaman kanlı öksürük, gece terlemeleri, halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybı bulunur. Tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlara ve hatta ölüme yol açabilir. Verem, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu nedenle, hastalığın erken teşhisi ve tedavisi son derece önemlidir. Verem, en az insanlık tarihi kadar eski bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından en ölümcül bulaşıcı hastalık olarak lanse edilen verem toplum sağlığını tehdit etmekte ve tedavi edilmediğinde salgınlara yol açabilmesidir” diye konuştu.
“VEREM HASTALIĞINA GÖĞÜS HASTALIKLARI BÖLÜMÜ BAKAR”
“Eğer kendinizde veya yakınınızda verem hastalığı belirtileri bulunuyorsa gerekli muayene ve testler için Göğüs Hastalıkları bölümüne randevu alabilirsiniz.” diyen Balcı, “Verem hastalığının erken teşhisi, hastalığın yayılmasını önlemek ve tedavinin başarı şansını artırmak açısından kritik öneme sahiptir. Tüberküloz, özellikle akciğerleri etkilediğinde bulaşıcı hale gelir ve zamanında fark edilmezse hem hastanın sağlığını tehlikeye atar hem de hastalığın toplumda yayılma riskini artırır. Erken teşhis, tedaviye hızlı bir şekilde başlanmasını sağlayarak hem birey hem de toplum sağlığı için büyük fayda sağlar” şeklinde değerlendirmede bulundu.
VEREM NASIL BULAŞIR?
“Verem nasıl bulaşır” sorusunu yanıtlayan Balcı, “Verem, enfekte bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşmasıyla havaya yayılan damlacıklar yoluyla bulaşır. Bu nedenle hasta kişilerin cerrahi maske kullanmaları uygundur. Eğer maske yoksa kolun iç kısmına öksürmek veya mendile öksürmek daha uygundur” dedi. >>>Kadir KAPLAN