Patates üretiminde Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olan Afyonkarahisar’da bir ilk yaşandı. Çeşitli açılardan çok fazla faydaları bulunan mor patatesin ilk kez deneme ekimi yapıldı. Yaklaşık 3 dönüm alanda gerçekleştirilen ekim iyi sonuç verdi. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından ekimi yapılan mor patatesin hasadı da Rektör Nurullah Okumuş’un katılımı ile yapıldı. Sülün kasabasında bulunan tarlaya giren Okumuş, patates işçileriyle birlikte patates topladı.
“BU PATATESTE DE ÇOK FAZLA ANTOSYEN BULUNUYOR”
Rektör Okumuş, mor patates ile ilgili yaptığı açıklamada Afyon çiftçisi için alternatif ve gelir getirici bir ürün olduğunu belirtti: “Afyonkarahisar’da ilk kez mor patates ekimi yaptık ve bugün hasadını gerçekleştiriyoruz. Sağlıkla ilgili bir üniversite olarak tıbbi aromatik bitkiler başta olmak üzere sağlıklı beslenmeye katkı sağlayacak her türlü gıda ve besin üzerine çalışmalar yapıyoruz. Daha önce de safranla ilgili çalışma yapmıştık. Mor patates, özellikle mor rengi veren antosyenin adını verdiğimiz bir maddesi çok fazla içeriyor. Bu madde özellikle hücre hasarını engelleyici özelliği var. Çok kuvveti bir anti oksidan madde. Diğer mor gıdalarda olduğu gibi bu patateste de çok fazla antosyen bulunuyor. Bunların yanında çok fazla lif içeriyor. Kalorisinin daha düşük olması, C vitamini başta olmak üzere birçok vitamini yüksek oranda içermesi, potasyum, demir ve magnezyum gibi elementleri bulundurmasıyla bizim ilgimizi çeken bir üründü.”
“BİLİMSEL ÇALIŞMALARDA KULLANACAĞIZ”
Rektör Okumuş, “Afyonkarahisar’da Türkiye’nin önde gelen patates üretim merkezlerinden biri. Biz de ‘Mor patatesi burada üretebilir miyiz, çiftçimize alternatif bir ürün olur mu?’ diye çalışma içine girdik. Hayriye Kuşçu hanım ile irtibata geçtik. Kendisi yıllardır bu ürünün yetiştirilmesi ve ekimi için çalışma yapıyor. Kendisinden tohum temin ettik. 3 dönüm yere ekimini yaptık. Şimdide hasadını yapıyoruz. Sülün bölgesinde bir alana ekim gerçekleştirdik. Beklediğimizden daha iyi verim alındı. İnşallah bu mor patatesi bizde üniversitemiz olarak hem bilimsel çalışmalarda kullanacağız hem de çiftçilerimiz için alternatif bir ürün geliştirmiş olacağız” dedi. Okumuş, “Mor patates yurt dışında özellikle pastacılık sektöründe doğal gıda boyası olarak çok fazla kullanılıyor. Ülkemizde çok fazla üretim olmadığı için ihracat olarak henüz kullanılmıyor ama, olmaması için bir neden yok. İyi ve sağlıklı bir ürün olarak ihraç edilebilme potansiyeli var” ifadelerini kullandı.
“7 BÖLGEDE 45 İLDE PATATES EKİMİ VE HASADI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Mor patatesin üretimi için farklı illerde deneme ekimi yapan ve tohum tedariki sağlayan Eskişehir Kadın Eli Kooperatifi Başkanı Hayriye Kuşçu da mor patates ile ilgili şunları kaydetti: “Mor patates Avrupa’da ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde gıda boyası olarak çok fazla tercih ediliyor. Mor patates içerdiği element ve vitaminlerle cildin sıkılaştırılmasında önemli bir ürün. Biz olabildiğince ilaçsız ve gübresiz mor patates yetiştirmek için çaba sarf ediyoruz. 7 bölgede 45 ilde patates ekimi ve hasadı gerçekleştiriyoruz. Dernek olarak bunların satışı ve pazarlanması için zincir marketlerle irtibat gerçekleştiriyoruz. Afyonkarahisar, elverişli toprakları ile mor patates üretimi içinde uygun bir yer. Sarı patates gibi mor patates de Afyonkarahisarlı çiftçiler için alternatif bir ürün olabilir.” >>>Şahan Kartal