Afyonkarahisar’da iki üniversite bulunmaktadır. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ).
AKÜ geçtiğimiz yıl 30. yaş gününü kutladı. İlk açılan bölümlerini esas alırsak (Maliye Muhasebe Yüksekokulu/1974) 50. yaş gününe az kaldı. AFSÜ ise kuruluş yılı 2018 olmakla birlikte bölümlerinin çoğunluğu AKÜ’den ayrılarak oluştuğu için geçmişi ve geleneği olan bir üniversitedir. Her iki üniversitemizde hala okuyan ve mezun ettiği öğrenciler, akademik dünyaya yaptıkları katkılar ve şehrimizin her alandaki gelişimine olan etkileri bakımından yeterliğini ve başarısını kanıtlamıştır.
Her ülkede üst kategoride yer alan üniversiteler vardır. Dünyada en çok üniversite olan ülkelerden ikinci sırada olan ABD’de (2018’de 5.758 üniversite) dahi “Ivy league” adı altında değerlendirilen bu üniversitelerin sayısı sadece sekizdir. Ülkemizde de üst kategoride değerlendirilen üniversiteler vardır. Diğer üniversitelerimizde sadece ülkemizde değil bölgemizdeki ülkeler içerisinde çok iyi eğitim veren üniversitelerdendir. Uluslararası denklikleri ve her yıl sadece okumak için başka ülkelerden gelen öğrencilerin sayısının sürekli artması bunun en önemli göstergeleridir.
Üniversiteler bulundukları bölgeye sosyal, kültürel, ekonomik anlamda büyük katkılar sunarlar. Öğrenci tercihlerinde doğal etkileşim alanı süreç içerisinde daha da öne çıkmaktadır. Üniversite eğitimi öğrencilerin sonraki hayatlarının şekilleneceği süreyi içerdiği için, çok daha gayretli ve talepkâr olmaları gereken dönemdir. Bu süreçte elde edecekleri her bilgi, hayata dair tecrübe ve beceri sadece onların değil şehrin, bölgenin ve ülkenin insan sermayesinin yükselmesi anlamına gelecektir. Bu nedenle onların eğitim hayatına katılmaları ve devam etmeleri hepimizin hissesi oranında sorumluluk duyması gereken konulardandır.
20 Temmuz Perşembe günü üniversite sınav sonuçları açıklandı. Önümüzdeki iki hafta hem öğrenciler hem de aileleri için önemli karar alma süreci olacaktır. Tercihler yapılırken alınan puanlar kadar ailelerin ekonomik durumları da belirleyici etkenlerdendir. Özellikle son zamanlarda yaşanan hayat pahalılığı öğrenciler ve aileleri için tercih yapmada önemli faktörler içerisinde yer alacaktır.
KYK öğrenim kredisi, yurtlar ve yemekler noktasında devlet katkısı oldukça önemlidir. Bunun yanında öğrencinin başka birçok ihtiyacı vardır. İyi bir üniversite eğitimi için kültür, sanat ve sosyal alanlarda talepleri olacaktır. Bunların hepsi bir maliyet unsurudur.
Gençlerimizin ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitimlerine devam etmeleri için; birey, kurum, yerel ve merkezi yönetim olarak elimizden geleni yapmamız elzemdir. Eğitim sadece bireylerin değil ülkelerinde geleceğinde oluşturacakları gelişmenin en temel şartıdır.
Not: 24 Temmuz Basın Bayramını, bu alanda hizmet veren kardeşlerimizin nezdinde kutlarım. Daha nice güzel günlere sağlık, huzur ve esenlik içerisinde erişmelerini dilerim.