Meteoroloji, atmosferde meydana gelen hava olaylarının oluşumunu, gelişimini ve değişimini nedenleri ile inceleyen ve bu hava olaylarının canlılar ve dünya açısından doğuracağı sonuçları araştıran bir bilim dalıdır.
Meteorolojik hizmetlerin tek elden ve düzenli bir şekilde yürütülmesi amacıyla 10 Şubat 1937 tarihinde 3127 sayılı kanunla kurulan Meteoroloji Genel Müdürlüğü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı kuruluş olarak hizmetlerini sürdürmektedir.
Meteoroloji; hayatın her alanı ile ilgili sürekli değişimlere ve gelişmelere açık bir bilim dalıdır. Ülkemizde bu bilimin temsilcisi ve uygulayıcısı olan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, dünya üzerindeki meteorolojik gelişmeleri ve yenilikleri takip ederek meteoroloji alanında çalışmalar yapmak, tahmin ve uyarılar yayınlamakla görevli ve yetkili tek kamu kurumudur.
Başta çevre ve şehircilik olmak üzere, meteorolojik bilgi ve veri ihtiyaçları gün geçtikçe artan ulaştırma, savunma, turizm, sanayi, enerji, şehircilik, adalet gibi birçok sektör meteorolojinin hizmet alanına girmektedir.
Meteoroloji (Afyonkarahisar) 5. Bölge Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün yurt çapına yayılmış 16 Bölge Müdürlüğünden birisi olup Afyonkarahisar, Denizli ve Uşak illeri, Bölge Müdürlüğümüz sorumluluk sahası içindedir.
Bölge Müdürlüğümüzün iki temel görevi bulunmaktadır:
-Birincisi meteorolojik gözlemler yapmak, ikincisi Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Bölge Müdürlüğünde kurulu Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi (BTUM) koordinasyonunda hazırlanan hava tahminlerinin ve meteorolojik uyarıların kullanıcılara zamanında ulaşmasını sağlamaktır.
BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNCE VERİLEN HİZMETLER
-Meteorolojik Gözlemler; bölgenin iklim özelliğinin belirlenmesi maksadıyla yapılan klimatolojik (iklim) gözlemler ile hava tahmini amacıyla yapılan sinoptik gözlemlerden oluşmaktadır. Afyonkarahisar İli genelinde; 42 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ), 1 adet Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (H OMGİ), 1 adet Meteoroloji Radarı, 1 adet Yıldırım Takip ve Tespit Sistemi (YTTS) olmak üzere tüm İl geneline homojen olarak dağıtılmış, 7/24 prensibiyle insansız çalışan toplam 45 adet gözlem sistemi ile meteorolojik gözlemler yapılmaktadır.
– Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahası içerisindeki gözlem sistemlerinin kesintisiz ve güvenilir çalışması için bakım, tamir ve onarım işlemleri yapılmaktadır.
– Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahası içerisindeki ilçelerin günlük, il merkezlerinin ise saatlik hava tahminleri hazırlanarak mevcut iletişim kanalları kullanılmak suretiyle, başta Valiliklerimiz olmak üzere ilgili kurum, kuruluşlara ve vatandaşlarımıza iletilmektedir.
– Genel Müdürlüğümüz ile Bölge Müdürlüğümüzde kurulu Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi (BTUM) koordinasyonunda hazırlanan meteorolojik erken uyarılar; Mülki İdareler (Valilik ve Kaymakamlıklar), Yerel Yönetimler (İl, İlçe ve Belde Belediye Başkanlıkları), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) İl Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili tüm Kurum ve Kuruluşlarına uygun iletişim araçları (telefon, cep telefonu, faks, e-posta, internet sitesi vb.) vasıtasıyla zamanında iletilmekte ve kayıt altına alınarak muhafaza edilmektedir.
Ayrıca; hazırlanan tahmin raporları ve meteorolojik uyarılar resmi internet siteleri(www.mgm.gov.tr afyon.mgm.gov.tr ), Meteorolojinin Sesi Radyosu, sosyal medya hesaplarımız ve Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz mobil uygulaması (https://play.google.com/store/apps/details?id=tr.gov.mgm.meteorolojihavadurumu&hl=tr&pli=1 , https://apps.apple.com/tr/app/hava-durumu-meteoroloji/id509200200 ) ile vatandaşlarımızın bilgisine sunulmaktadır.
– Ulaştırma sektörüne yönelik havacılık meteorolojisi hizmetleri Afyonkarahisar Askeri Havaalanında yürütülmektedir.
– Yaz mevsimi döneminde orman yangınlarına, kış ayları döneminde ise karayollarına yönelik olarak hava tahmin raporları hazırlanarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına iletilmektedir.
– Bölge Müdürlüğümüzde kurulu bulunan ve 7/24 prensibi ile çalışan, Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi (BTUM)’nin 0 272 217 58 58 numaralı telefon hattı ile vatandaşlarımızın, ilgili sektör ve kuruluşların her türlü meteorolojik bilgi ve veri talepleri anlık olarak karşılanmaktadır.
– Özel ve kamu kurumlarından gelen klimatolojik (iklim) bilgi ve veri talepleri karşılanmaktadır.
– Meteoroloji kaynaklı doğal afet ve fevkalade olayların gözlemleri yapılarak; hasar raporları düzenlenmektedir.
– Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarından; tanıtım, bilgi ve işbirliği konusunda gelen taleplere destek sağlanmaktadır.
– Milli Eğitim Müdürlüğümüze ait eğitim kurumlarından ve Üniversitelerden gelen eğitim ve bilgilendirme isteği doğrultusunda okullardan gelen öğrencilere Meteorolojik tanıtım ve eğitim faaliyetleri verilmektedir.
– Özel sektörce yapılan/yapılacak yenilenebilir enerji kaynaklarından (rüzgâr-güneş) elektrik üretimi ile ilgili meteorolojik ölçüm istasyonlarının kurulumundaki muayene ve kabul işlemleri Bölge Müdürlüğünce yapılmaktadır.
Mahmut Güneş – Meteoroloji 5. Bölge Müdürü