Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AKÜ’de Lokum Workshop etkinliği

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine yönelik “Lokum Workshop” etkinliği düzenlendi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ)

Turizm Fakültesi Pasta ve Unlu Mamüller Mutfağında düzenlenen etkinlikte; Gönbeler Lokumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Gönbe, lokumun tarihini ve yapım aşamalarını öğrencilerle paylaştı. Lokumun tarihi ile ilgili bilgiler aktaran Gönbe, “Lokumun tarihinin seyyahların yazılarında 15. yüzyıla kadar indiğini biliyoruz. Ancak şu anki lokum hamurları ve reçete maddeleri gibi değil, daha farklı bir üretim tekniğiyle üretilmekteydi. Lokumun reçetesinde bulunan 4 ana madde, o zaman için yoktu. Çünkü şeker pancarı, şeker pancarından üretilmiş şeker henüz icat edilmediği için bal ile lokum yapılmaktaydı. Osmanlı Dönemine geldiğimiz zaman 15. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar olan bölümde şu an ismini bildiğimiz Bekir Efendinin Osmanlı Sarayına girmesiyle bizim tükettiğimiz lokumun reçetesi icat edilmiş oldu. Bekir Usta lokumu, Osmanlı Mutfağına getirdiğinde lokumu; şeker, su, mısır nişastası ve içinde kullandığı kuruyemişlerden oluşturuyordu” diye konuştu.

OSMANLI DEVLETİNDE LOKUM USTASI DEVLET NİŞANIYLA ÖDÜLLENDİRİLİRDİ

Osmanlı mutfağında lokumun önemli yer tuttuğunu ve lokumu dünyaya tanıtma noktasında Osmanlının çalışmalarını anlatan Gönbe, “Osmanlı mutfağında eğer bir şekerci başıysanız, lokumu üretiyorsanız birinci dereceden devlet nişanı alırdınız. Osmanlı sarayında başka hiçbir işle meşgul olmaz ve emekliliğiniz geldiği zaman devlet tarafından Hacc’a gönderilirdiniz. Bu yüzden de lokum ustaları belli yaştan sonra ‘Hacı’ olmuştur. O yüzden pek çok lokum firmalarının isminde ‘Hacı’ unvanlarını görebilirsiniz. Osmanlı, lokumu bütün dünyaya yaymak ve lokumu tanıtmak için elde ettiği topraklara aşçı başlarını göndermiştir. Osmanlı lokuma önem vermesinden dolayı yurt dışından da önemli seyyahlar çağırmıştır” dedi. Lokumun üretim aşamalarını ve lokum üretim süreçlerindeki püf noktaları anlatan Gönbe, öğrencilerle Turizm Fakültesi Pasta ve Unlu Mamüller Mutfağında lokum Workshop’u gerçekleştirdi. Workshop’un ardından Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sandıkçı tarafından Gönbe’ye teşekkür belgesi takdim edildi. >>>Şahan KARTAL

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.