Afyonkarahisar’da işçilerle bir araya gelen CHP Afyonkarahisar Milletvekili adayı Fatih Aydın, yaptığı konuşmada, Millet İttifakı iktidarında yapılacak olan çalışmalardan bahsederek, “Öncelikli olarak asgari ücretten vergi alınmayacaktır. Bunun dışında ücretlilerden asgari ücret kadar ücretin vergi dışı bırakılması sağlanacaktır” ifadelerine yer verdi.
CHP Afyonkarahisar Milletvekili adayı Fatih Aydın, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü münasebetiyle farklı sektörlerde çalışan işçilerle bir araya geldi. Aydın yapılan programda Millet İttifakı iktidarında yapılacak olan çalışmaları anlatarak, “Liyakatli ellerde yönetilen bir devlet ile hukuka dayalı adil düzenlemelerle belirlenmiş, özel sektör işbirliği ile ekonomik ilerleme sağlayarak istihdam sorunu köklü olarak çözüme kavuşturulacaktır. Asgari ücreti açlık sınırı üzerinden mukayese ederek yürütülmüş olan ücret politikaları aslında çalışanın sadece karnını doyuracak ücreti ifade etmekte olup alnının terinin karşılığının verilmediğinin göstergesi olup bizler ise buna son vereceğiz. Çalışanın alnının terinin karşılığı beslenme, barınma, eğitim gibi en temel ihtiyaçlarını karşılayacak ücreti vermekle mümkündür. Hedefimiz açlık sınırı altında kalan geliri ortadan kaldırmaktan öte yoksulluk sınırının altında kalan gelir bırakmamaktır. Kurumlar vergisinin mükelleflerinin çoğunun bu kurumlarda çalışan asgari ücretliden alınan yıllık vergiden daha düşük vergi ödediği ülkede yaşamaktayız. Öncelikli olarak asgari ücretten vergi alınmayacaktır. Bunun dışında ücretlilerden asgari ücret kadar ücretin vergi dışı bırakılması sağlanacaktır” ifadelerine yer verdi.
“ASGARİ ÜCRET, İNSANCA YAŞAM
ÜCRETİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK”
Aydın, “Asgari ücret, açlık sınırı altından kurtarılarak milli gelirden adil pay alan insanca yaşam ücretine dönüştürülecektir. Böylece vatandaşlarımızın gelirleri artacak, bu durum diğer iş sahalarına da etki edecek ve artan toplam taleple birlikte işsizlik azalacaktır. Hiçbir kâr, işçinin canından daha kıymetli değildir. İşyeri çalışma koşullarının uluslararası normlarda, sağlık kriterlerine uygun ve insan onuruna yaraşır şekilde olmasının sağlanması ve denetlenmesi devletin görevleri arasındadır. Ülkemizde çok sık yaşanan aslında önlenebilir olan iş kazaları ve meslek hastalıkları konusundaki yetersizliklerin, ciddiyet ve kararlılıkla üzerine gidilerek bu alanda denetimler artırılacak, işbaşı uygulamalı bilinçlendirme faaliyetler başlatılacak ve özellikle riskli sektörlerin her an izlenmesine yönelik sistemlerle iş sağlığı ve güvenliği kültürü geliştirilecektir. Mevcut kıdem tazminatı düzeni az sayıda ücretlinin yararlandığı, kayıt dışılığı ve işsizliği tetikleyen, vasıflı işgücünü ise işyerine zincirleyen bir yapıya sahiptir. Çalışanların işten çıkarma veya isteğe bağlı işten ayrılma durumunda birikmiş kıdem tazminatları güvence altına alınacaktır. Çalışma hayatında kadınlar, çocuklar, yaşlılar, engelliler gibi dezavantajlı gruplar için özel koruyucu tedbirler alınacak ve bu bağlamda işgücü niteliği taşıyan dezavantajlı sosyal gruplara yönelik pozitif ayrımcılık ilkesi doğrultusunda aktif istihdam politikaları uygulanacaktır” dedi.>>>Mustafa Bayer