Zafer Müzesi hakkında daha önce de bir açıklama yaptığını hatırlatan Afyonkarahisar Belediyesi Kent Konseyi Kültürel Miras Çalışma Grubu Başkanı Kemal Baykara, Zafer Müzesi’nin eksiklerini anlattı.
“ANADOLU’DA ÖZEL OLARAK YAPTIRILAN İLK BELEDİYE BİNASIDIR”
Müze hakkında bilgi veren Baykara, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten kalan emanetler 1955 yılından itibaren Zafer Müzesi içinde bulunan giriş sağ odada sergilenmekteydi. Bu bina 1919-1920 yılları arasında dönemin Afyonkarahisar Belediye Başkanı Saitoğlu Mehmet Sait Efendi tarafından Belediye Hizmet Binası olarak yapılmıştır. Anadolu’da özel olarak yaptırılan ilk belediye binasıdır. Mustafa Kemal Atatürk bu binaya ilk olarak 2 Ağustos 1920’de Afyonkarahisar Kongresi yapılırken gelmiştir. Bu kongrenin açılış konuşmasını da kendisi yapmıştır. Ayrıca bu kongre mahalli değil milli bir kongredir. Bu kongrede çete görünümündeki milli kuvvetlerin ilk kez Büyük Millet Meclisi Hükümeti’nin denetimine geçtiği kongre olarak da önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
“BU MASA ŞİMDİ KÜTAHYA DUMLUPINAR ZAFER MÜZESİNDE SERGİLENMEKTEDİR”
“Daha sonra Atatürk bu binaya Afyonkarahisar’ın işgalden kurtulduğu Büyük Taarruz’dan sonra 28 Ağustos 1922 de gelmiştir” diyen Baykara, açıklamasına şöyle devam etti: “Başkomutanlık ve Batı Cephesi Karargahları’nı bu binaya taşımıştır. Burada Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ve Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa Başkomutanlık Meydan Savaşı’nın planlarını Belediye Başkanı’nın masasında yapmışlardır. Mustafa Kemal Atatürk üçüncü olarak 21 Ekim 1925 tarihinde Konya dönüşünde Afyonkarahisar’a geldiğinde Mustafa Kemal, yanındaki Etem Bey’e, Belediye Reisi Halil Ağa’ya, orada bulunanlara ‘-Evet o masa’ der. Bu masa şimdi Kütahya Dumlupınar Zafer Müzesinde sergilenmektedir. 29 Ağustos’u 30 Ağustos’a bağlayan gece sabaha karşı Garp Cephesi Harekât Şubesi Müdürü Tevfik Bey o saate kadar gelen raporları harita üzerinde İsmet Paşa’ya gösteriyor. İsmet Paşa da bunları acilen karyolada daha yeni istirahate çekilen Mustafa Kemal Paşa’ya göster diyor. Yatağında bir süre inceledikten sonra Karyoladan hızla kalkıyor. Fevzi ve İsmet Paşa ile masa başında toplanıp taarruza ara vermeksizin düşmanı şiddet ve süratle takibini yapmak için Zafertepe’ye doğru yola çıkıyorlar.”
“BİZ ELİMİZDEKİ EMANETLERE MAALESEF SAHİP ÇIKAMIYORUZ”
Afyonkarahisar olarak emanetlere sahip çıkmamız gerektiğini belirten Baykara, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk Anadolu inceleme gezileri esnasında 2 Mart 1931’de de bu binaya geliyor. Profesör Afet İnan’a istirahat ettiği ve tarihi raporların geldiği yatağı göstererek ‘-İşte burada ama o zaman bu kapı yoktu. Kurulan bir karyolada yatıyordum’ diyor. O karyola restorasyondan önce Zafer Odası’nda sergileniyordu Kütahya’ya gitti bunun akıbetini maalesef bilmiyoruz. Atatürk her zaman yaptığı Doğu Anadolu gezisinden dönerken 20 Kasım 1937’de Zafer Anıtı’nı görmek için Afyonkarahisar’a geldiğinde son defa bu binayı ziyaret ediyor. Atatürk’e ait tüm müzelerde özel eşyaları mutlaka sergilenir bilhassa karyolası. Antalya’da 81 yıl sonra Atatürk’ün misafir olarak kaldığı evdeki karyolası müzeye bağışlanmıştır. Biz elimizdeki emanetlere maalesef sahip çıkamıyoruz. İlgili Bölge Müdürlüğü’nden bilgi almak için randevu talep ettim bugüne kadar bir dönüş olmadı. Bölge Müdürlüğümüzden talebim envanter kayıtlarını kamuya açmalarıdır. Ortada özensiz bir durumun olduğu düşüncesindeyim. Restorasyondan önceki Zafer Odası eski haline getirilmelidir. Tarihi eserle yerinde sergilenirse bir anlam taşır. Kybele Heykeli’nin peşine düştüğümüz gibi Atatürk’ümüzün de emanetlerinin peşine düşelim. Bu konuda özellikle siz basın mensuplarından ve kamuoyundan destek bekliyoruz” dedi. >>>Kadir KAPLAN