Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Bizim öncelikli alanlarımızdan”

Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından

Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından (AKÜ) üniversite ile şehir buluşmaları kapsamında düzenlenen Çarşamba Sabah Toplantılarında “Afyonkarahisar’da Termal Turizm ve Sürdürülebilirlik İçin Yeni Yaklaşımlar” konuşuldu.

 

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, turizm konusunu termal ve gastronomi başlıkları altında değerlendireceklerini söyledi. Afyonkarahisar’ın termal turizm konusunda önemli noktaya geldiğini kaydeden Özdemir, “Türkiye’nin değişik yerlerinde Afyonkarahisar’da termal turizmin çok iyi olduğunu söyleniyor. Herkes başarımızı tescil ediyor. Termalin başkenti olduğumuzu söylüyor. Termal turizmin 30 yıllık geçmişinden bahsedebiliriz. Başarılı ve iyi bir noktadayız. Sürdürebilirlik ile kaygılarımız olsa da iyi noktadayız. Üniversite olarak turizm, bizim öncelikli alanlarımızdan bir tanesidir” diye konuştu. “Afyonkarahisar’da Termal Turizm ve Sürdürülebilirlik İçin Yeni Yaklaşımlar” sunumunu yapan Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Baytok, “Afyonkarahisar’da 37 bin 800 konaklama üst yapı arzı var. Yatak sayısı olarak bunun 21 bini termalle ilgili ve bunun içerisinde sadece 5 bin 900’ü nitelikli. Türkiye’deki diğer termal bölgelerin sahip olduğu üst yapı arzı ile Afyonkarahisar’ın üst yapı arzını karşılaştırdığımızda Afyonkarahisar bu açıdan Türkiye’de 5 yıldızlı otel açısından en iyi şehir. Yani en fazla 5 yıldızlı otel bizde var. İlimizde 10 tane aktif 5 yıldızlı otele sahibiz” dedi. Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Özcan Zorlu, tanıtımlarda Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile Afyonkarahisar’ın tanıtım konusunda farklı bakış açısına sahip olduğunu dile getirdi. Zorlu, “Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, termali ana ürün olarak pazarlamaktan ziyade bütünleşik ve entegre ürün olarak pazarlamayı daha uygun buluyor. Biz burada termali ön plana almaya çalışıyoruz. Çok temel bir bakış açısı farklılığımız var” ifadelerini kullandı.

 

“ÖMER GECEK HAVZASI AFYONKARAHİSAR’IN LOKOMOTİFİ”

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız ise konuşmasında jeotermalin en büyük kullanım alanının turizm sektörü olduğunu söyledi.  Yıldız, şunları belirtti: “Sıcaklığına bağlı olarak Ömer Gecek havzasında elektrik üretimi, konut ısınması, sera ve termal turizmde değerlendiriyoruz. Termal turizm haricinde bunların hepsi ısısını almak üzere üretiliyor. Isısını alıyoruz, su soğuyunca reenjeksiyon kuyularına tekrar basılıyor. Termal turizmde çok az kısmı kirlendiği için atık suya veriliyor. Ömer Gecek Havzası Afyonkarahisar’ın lokomotifi konumunda çünkü hem şehri ısıtıyor hem çok ciddi termal turizm potansiyeli var. Son yıllarda da sera yatırımları gelmeye başladı.”

 

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN İNSAN İZİ BIRAKMAK ÇOK ÖNEMLİ”

İş İnsanı Kadir Altınkaya ise üniversitenin bilgi ediniminde en büyük kurum olduğunu kaydetti. Altınkaya, “Üniversite bilgi paylaşımında ve bilgi ediminde en büyük kurum. Bunun yetkin ve etkin olması hiç önemli değil. Bu kaynağın sürdürebilirlik açısından kullanımına dikkat etmek lazım. Hamam kültüründe başka yapacak işiniz olmadığı için 3 ton da olsa 30 ton da olsa suyu kullanarak yaşıyoruz. Otellerde de onu görürüz. Yetişmiş eleman çok önemli ama rekreasyon çok daha önemli. Rekreasyonda gönüllü alanların kurulması çok önemli. Sürdürülebilirlik için insan izi bırakmak çok önemli” dedi./Kadir Kaplan

 

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.