Konyaaltı Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen 6’ncı Çandır Fasulye Şenliği’nde çok sayıda vatandaş kuru fasulye yemeğinden tattı. Başkan Semih Esen, Çandır Fasulyesi gibi Doyran Patlıcanı’nı da dünyaya duyurmaya çalıştıklarını söyledi.
Antalya Konyaaltı Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen 6’ncı Çandır Fasulye şenliği Hayatpark’ta gerçekleştirildi. Şenliğe CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, CHP Konyaaltı İlçe Başkanı Demet Meral Gündüz, İYİ Parti Konyaaltı İlçe Başkanı Serap Kaya İncir, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları, temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Şenlikte 10 bin kişilik fasulye vatandaşlara ikram edildi. Fasulye Şenliği’nde konuşan CHP İl Başkanı Nail Kamacı, ‘’Belediyelerden sadece asfalt, çöp, yol gibi hizmetleri beklemek doğru değil. Aynı zamanda sosyal ve kültürel alanlarda etkinlikleri olacaktır. Bunlardan biri de Çandır Fasulyesinin tüm Antalya’ya ve Türkiye’ye duyurulmasıdır. Bu durumdan dolayı teşekkür ederim’’ dedi. Yarbaşçandır Mahalle Muhtarı Kemal Eke de, “Çandır fasulyesi 7 yıl önce üretimi yüzde 0’a kadar düşmüştü. Semih Başkan belediyeye ait 5 dönümlük arazide Çandır Fasulyesinin tohumunu üretip üreticilerimize dağıttı. Üreticilerimizin ekimi arttı. Konyaaltı Belediye Başkanımız Semih Esen sayesinde üretimimiz arttı. Kendisine teşekkür ediyorum’’ dedi.
“ÜRETİM ARTTI”
Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, Çandır Fasulyesinin yok olmaya yüz tuttuğunu söyleyerek, “Biz Konyaaltı Belediyesi olarak Çandır Fasulyesini ele aldığımızda üretim yılda 500 kiloya inmişti. Birkaç sene daha geçse artık tohumluk olarak bile bulunamayacaktı. Biz Çandır Fasulyesini belediyeye ait 5 bin metrekare alanda ekmeye başladık. Şu anda kendi tarlamızda yılda 1500 kiloluk bir verim elde ediyoruz. Biz bu 1500 kilonun bir kısmını hem fasulyemizin adını duyurmak hem de sizlerle beraber güzel bir gün geçirmek adına beraberce tüketiyoruz. Kalan kısmını da çiftçilere tohumluk olarak veriyoruz” dedi. Çandır Fasulyesinin yeniden ekilip çiftçilerin üreteceği bir ürün haline geldiğini, diğer ürünlerden çok daha fazla ve karlı bir tarım ürünü haline geldiğini belirten Başkan Esen, “Biz küçük bir belediyeyiz. Biz bunu yapabiliyoruz. Yapabilen herkesin buna bir tas su taşıması lazım. Biz de bu yoldayız demek için Çandır Fasulyesini yaşatıyoruz” diye konuştu. Başkan Esen, Muratpaşa Belediyesi Başkanı Ümit Uysal ile görüştüğünü, belediyenin açtığı Antlalya Lokantası’nın menüsüne Çandır Fasulyesi’nin de ekleneceğini belitti.
“DOYRAN KARASI PATLICANINI PARLATACAĞIZ”
Konyaaltı Belediyesi olarak yeni hedeflerinden bahseden Başkan Esen, “Sadece Antalya’da Doyran’da yetişen bir patlıcan var. Avrupa bu patlıcanı Türkiye’ye düşürmüyor, hemen alıyor. Yeni parlatacağımız yıldızımız sadece Konyaaltı’nda yetişen Doyran Karası olacaktır. Doyran Karası da çiftçilerimizin gelirini artıracak bir ürün olarak yakında çok daha parlayan bir hale gelecektir” dedi. Çok sayıda vatandaş, alanda kendilerine ikram edilen kuru fasulye yemeğini yedi. Şenliğe katılan Zeynep Kara, “Şenliğe yoğun bir ilgi var. Katılımın bu kadar yoğun olacağını tahmin etmedik. Güzel bir etkinlik. Şenliği düzenleyen Konyaaltı Belediyesi’ne teşekkür ederim” dedi. Abdulkadir Gümüş de “İnanılmaz mutlu oldum, üreticinin desteklenmesi lazım. Belediyelerin üreticilere destek vermesi çok önemli” diye konuştu.