Cilt altındaki liflerin bozulması sonucu ortaya çıkan çatlaklar, sağlık açısından bir sıkıntı teşkil etmese de görsel olarak kişiyi rahatsız eder. Günümüzde cilt çatlakları neredeyse %80 kişide hem erkek hem de kadında görülür.
Hormonal değişikler, hızlı kilo alıp verme, genetik faktörler, doğum gibi sebepler cilt çatlaklarına neden olur. Cilt çatlaklarını en aza indirgemek veya tamamen yok etmek için belli yöntemler mevcuttur.
Cilt çatlakları hamilelik döneminde oldukça fazla görülür. Cildin aşırı gerilmesi ve uzun süreli kilo alışverişlerinde de çatlaklar görülmektedir.
Yanlış yapılan sporlarda da cilt çatlağı görülür. Örneğin; kasları aniden hızlı geliştiren egzersizler, ergenlik döneminde kas yapısının değişimi, uzun süre kortizon veya hap kullanımında da çatlak oluşumu görülür.
Bu çatlakların tedavileri günümüzde mevcuttur. Çatlak tedavileri kişinin çatlak oluşum sebebine göre, oluşum zamanına göre ve biyokimyasına göre değişmektedir.
Fraksiyonel lazer, çatlak tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Bu uygulama lazer ışınlarının derinin altına ve çatlakların olduğu bölgeye ulaşmasını sağlar. Lazer ışınları sayesinde çatlak derinin onarımı için gerekli olan kolojen doku üretilir. Fraksiyonel lazer aynı zamanda cilt sıkılaştırma ve leke tedavisinde de kullanılan bir yöntemdir.
Bir diğer yöntem de radyofrekanstır. Bu yöntemde en az fraksiyonel lazer kadar etkilidir bu yöntem radyofrekans üzerinde bulunan iğneler ile dalga boyu verilerek uygulanır. Uygulama seans sayısı çatlak oluşumuna göre değişir.
Çok iyi olan diğer bir yöntem ise platet rich plasma (PRP) yöntemidir bu yöntem çatlak tedavisinde hücre yenileyici özelliği olduğu için oldukça etkilidir. PRP işlemi çatlak tedavisinin yanı sıra birçok tedavide de kullanılır. Kişiden kan alınarak özel üretilmiş sitratlı tüplerde santirfüjlenerek kök hücre elde edilir ve hasarlı bölgeye uygulanır. Bu bir hücre yenileme işlemidir.
İlaç ve kremler ile de tedavi mevcuttur. Genellikle kolojen üretimini arttıran kremler çatlak tedavisinde kullanılır.
Çatlak tedavisi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Tedavi edilecek alan uzmanlar tarafından iyi analiz edilip, doğru yöntem seçilmelidir. Sonrasında ise profesyonel kişiler tarafından uygulama yapılmalıdır. İşlem sonrası sürtünmeli şeylerden ( kese, lif, dar giysi) uzak durulmalı güneş ışınlarından çok iyi korunmalıdır.