İl Sağlık Müdürü Serhat Korkmaz, Dünya Çölyak Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Çölyak hastalığı (ya da GlutenEnteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus [tüysü oluşumlar] denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan, alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir protein neden olmaktadır. Çölyak her yaşta teşhis edilebilmekle birlikte teşhisi zor olan hastalıklardan biridir. Çünkü belirtiler çoğunlukla ilişkili başka bir hastalığı düşündürmektedir. Kesin ve erken teşhis edilebilmesinde bebek ve çocukların büyüme izlemleri önem taşımaktadır. Çölyak hastaları için güvenli yiyecekler: Tüm sebze ve meyveler, bütün bakliyatlar, bütün katkısız katı ve sıvı yağlar, yumurta, bal, reçel, basit toz şeker, zeytin, et, balık, tavuk (bu ürünler katkılı olmadıkları gibi daha önce unla kızartılmış bir yağda kızartılıp işleme tabi tutulmamalıdır),una batırılmamış konserve çeşitleri; mısır, pirinç ve patatesin hem kendisi hem de unları besin hazırlamada kullanılabilir; ayrıca kestane unu, nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği unu da kullanılabilir; evde çekilmiş güvenli baharatlar” dedi. >>>Gazete3
“Çölyak teşhisi zor olan hastalıklardan biridir”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.