Afyonkarahisar Belediye Meclisi Üyesi ve CHP’nin önceki dönem İl Başkanları’ndan Dr. Kemal Demirkırkan, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı tarafından düzenlenen ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksa Şahbaz’ın katıldığı Parti Programı konulu Danışma Kurulu toplantısına katıldı. Demirkırkan, Sağlık Politikaları hakkındaki görüşlerini toplantıda paylaştı.
“SERBEST PİYASA PROJESİYDİ”
Demirkırkan, “Program, çok daha yalın ve kolay okunur bir metin olmalı ve partimizin temel ilkeleri olan 6 ok yerini almalı. Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik, Laiklik, Devletçilik ve Devrimcilik mutlaka çağın gereklerine göre yorumlanmalı. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinde de yer aldığı gibi sağlık en temel insan haklarından biridir. 2002’den bu yana uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile hem kamu hastanelerini hem de özel hastaneleri şirketleştirdiğini, hastaların birer müşteri haline getirildiğini, sağlığın hak olmaktan çıkarılıp kazanç kapısına dönüştürüldüğünü ve bu sistemin ölüm getireceğini Tabip Odası başkanlığımız döneminden buyana yıllardır söylüyoruz. Bugün ise artık Sağlıkta Dönüşümün yıkıcı etkileri ile karşı karşıyayız. Neoliberal sağlık reformları sağlığı hak olmaktan çıkarttı. Sağlıkta Dönüşüm Programı, kaliteye, niteliğe önem vermeyen, cepten harcamaların öngörüldüğü, serbest piyasa projesiydi” dedi.
“BAKANLIK BÜTÇESİNİ KEMİRİYOR”
Afyonkarahisar Belediye Meclisi Üyesi Dr. Kemal Demirkırkan, açıklamasına şöyle devam etti: “Sağlık alanında öyle bir yere geldik ki, bugün gemi karaya oturdu. Randevu alınamıyor. Eskiden hastane içinde gözlenen kuyruklar şimdi eve taşındı. Hastaların telefon başında sinir krizleri geçirdiği, hastaneye gidince tartıştıkları, kavga ettikleri ve kaynakların, zamanın israf edildiği, ilaç bulmanın zorlaştığı, cepten ödemelerin arttığı bir sürecin içindeyiz. Türkiye’deki sağlık sisteminin ivedi olarak değiştirilmesi gerekmektedir. ‘5 yıldızlı otel konforunda’ denilerek hastanelerin tüm bölümlerinin özelleştirildiği, devletin çok daha ucuza yapabilecekken 5’li çete tarafından 30 yılığına ödeme garantili hasta sistemiyle çalıştırıldığı hastaneler, maalesef zaten kıt olan bakanlık bütçesinin tamamını kemiriyor. Örneğin, Şehir Hastanelerine ayrılan ödenek Sağlık Bakanlığı bütçesinin yüzde 10’una karşılık gelmektedir. Kamu sağlık hizmetlerine kıyasla 20 yılda 2 kattan fazla büyüyen özel sağlık kurumları sağlık hizmetlerinin üçte birini kontrol ederek sektörleşme hızına devam etmektedir. 2002 yılında 774 kamu hastanesi, 50 üniversite hastanesi, 271 özel hastane varken; 2023 yılı itibariyle 933 kamu hastanesi, 68 üniversite hastanesi, 565 özel hastane faaliyet göstermektedir.” >>>Haber Merkezi