Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Deprem ve Kentsel Dönüşüm Bilim Kurulu kurulmalı”

Kanal 3 ekranlarında Megabirlik

Kanal 3 ekranlarında Megabirlik Genel Yayın Yönetmeni Selcen Dilek Çöygün’ün hazırlayıp sunduğu Özel Gündem programına konuk olan ve yaşanan depremlerden sonra bölgedeki düşüncelerini anlatan Önceki Dönem Orman ve Su İşleri Bakanı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “İdari olarak deprem ve kentsel dönüşüm bilim kurulu kurulmasında çok fayda var” dedi

Kanal 3 ekranlarında Megabirlik Genel Yayın Yönetmeni Selcen Dilek Çöygün’ün hazırlayıp sunduğu Özel Günden programına Önceki Dönem Orman ve Su İşleri Bakanı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu konuk oldu.

“HERKES ORADAYDI HERKES YARDIMA KOŞTU”

Eroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan çalışmaları anlatarak, “Asrın en büyük felaket arka arkaya iki deprem oldu dünyada nadir olan bir husus. 11 ili kapsayan büyük bir acı yaşattı. Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Ailelere de başsağlığı diliyorum onlar artık milletimizin ailesi. Yaralı olanlara da acil şifalar diliyorum. Milletimiz çok güçlü. O bölgeye gittiğimde dünyanın her yerinden Türkiye’nin her yerinden dünyanın tırı yardımı gönderildi. Bu devlet ilelebet payidar olur asla yıkılmaz dedim. Herkes oradaydı herkes yardıma koştu. Ölenleri geri getirmek mümkün değil ama yaraları birlikte sarmak lazım. Bu konuda da ben çok depremler yaşadım. Evvela Türkiye rabbim bu milleti deprem tabii afetlerden muhafaza eyle diye dua edelim tüm milletçe” diye konuştu.

“11 İL, 60 İLÇE, 10 BİN 190

KÖYDE CİDDİ YIKIM OLDU”

Eroğlu, “Arka arkaya depremler yaşandı. 2 büyük depremden sonra yetmiyormuş gibi bazıları artçı diyor ama Defne ve Samandağı’nda 6,4 ve 5,2 büyüklüğünde yeni depremler oldu. Hala da devam ediyor depremler. Bazı ağır hasarlı binaların bu depremlerden sonra yıkıldığını gördük. 11 il, 60 ilçe, 10 bin 190 köyde ciddi yıkım oldu. Çapı da 500 kilometre. Burada çok insan etkilendi. İklim şartları çok zordu. Kar don tipi. Pazarcık Gölbaşı ve Besni’ye uğradım. Hükümetimiz çok hızlı davrandı. Hükümetimiz tecrübeli valileri görevlendirdi. Afyonkarahisar’dan da çok sayıda kaymakamımız görevlendirildi. Vali Yardımcılarımız görevlendirildi. Bunların çok büyük faydası oldu” ifadelerini kullandı.

ÇOĞUNLUKLA 2000 ÖNCESİ BİNALAR YIKILMIŞ”

Eroğlu, “Son tespitlere göre depremde yıkılmış olan yıkılması gereken ağı hasarlı binaların sayısı, 204 bin bina var. Daire olarak düşünürsek 584 bin daire aile var. Bunların yüzde 98’i 2000 öncesi yapılan binalar olduğunu gördük. 2000’den sonra yapılan binalar yüzde 2 veya 3 yıkılmış. 271 bin personel görevlendirildi orada. 15 bin iş makinası orada. 78 uçak tahsis edildi. 115 helikopter. İskenderun havalimanını sahra hastanesi haline getirdik. Bütün ordumuz orda. Bakanlarımız hep bölgede idi. Acının siyaseti olmaz. Yardımları elden ele beraber taşıdık. 244 bin konut ve 75 bin köy evi acilen yapılacak” dedi.

“DEPREM SONRASI HÜKÜMETİMİZ DESTEK VERİYOR”

Eroğlu, “Gittiğim yerlerde TOKİ evlerine baktım. TOKİ evlerinin hiçbirinde hasar yoktu. Ekiplerle beraber kontrol ettik. Çekiçle baktık sıva dökülmüş sadece kolonlar kirişler sağlamdı. Ama hiç kimse girmiyor tabi korkudan. Sizin evler sağlam geçmiyorsanız lütfen anahtarı bana verinde ben kalayım dedim. Bunu duyunca etrafıma toplandılar. İnandılar. Gerçekten kalacaktım ama onlara cesaret vermiş oldum. Deprem sonrası hükümetimiz destek veriyor.  Çadırkentler, konteyner kentler kuruluyor. İsteyenler misafirhanelerde yurtlarda kalıyor. İsteyenlerde 3 bin ile 5 bin arası kira yardımı yapılacak. 356 bin çadırda 1 milyon 400 bin vatandaş kalıyor. 34 bin vatandaş konteynerlerde kalıyor. Bunların elektrikleri 3 öğün yemekleri çıkıyor. 3 milyon 800 bin battaniye dağıtıldı. 500 bin ısıtıcı dağıtıldı. Depremden etkilenen 1 milyon kişiye de 10’ar bin lirada maddi destek verildi” dedi.

“BESNİ’DE ÇOK İYİ ORGANİZE OLDUK”

Eroğlu, deprem bölgelerinden olan Adıyaman Besni’ye görevlendirildiğini söyleyerek, “Giderken yıkılan binaları gördüm inceledim. Raporladım. Gölbaşı’ndaki binaları inceledim. Besni’de çok iyi bir organizasyon yaptık hemen doğalgazı bağladık. Hastanede biraz hasar vardı hemen orayı yaptırdık. KYK yurdunun sadece ufak tefek sıva dökülmeleri vardı onları tamir ettirdik doğalgaz bağlandı. Vatandaşın ihtiyaçları karşılandı. Valimiz ve belediye başkanımız oraya gidiyorum diye bir tır yardım malzemesi gönderdi. O kadar çok malzeme geldi ki Besni de depolar doluydu. Hatta kaymakamlık binasına giremiyorlardı. Ben ekiple girdim baktım bu bina sağlam dualarla açtık girdik binaya. Daha sonra ben Şanlıurfa’ya geçtim. Vatandaşın birisi dedi ki bizim apartman sağlamdı ama bizim evin altındaki market kolonu kesmiş dedi. Bir diğeri oto galericiymiş tüm kolonları kesmiş. Kilis’e gittim” dedi.

“BARAJLARIN HİÇBİRİNDE SIKINTI YOK”

Eroğlu, “Hatay’da baraj yıkıldı diye bir şey paylaşılmış sosyal medyada. Bunu duyunca arama kurtarma ekipleri de dahil kaçarak işi bırakmışlar 10 saat. Deprem olduğu sabah Genel Müdürü aradım tüm barajlar kontrol edilsin demiştim. Aradı müdürü barajın yıkıldığı falan yok. Böyle sıkıntılarda yaşadık. Helikopterle barajların yüzeylerini kontrol ettik. Özellikle Reyhanlı Barajı, Yarseli Barajı, Büyükkaraçay Barajını hepsini gezdim gördüm hiçbir sıkıntı yok çok şükür. Hatay’ın içme suyu meselesini çözdük. Küçük bir arıtma tesisi ile şebeke arasında kırık olmuş onu da yaptırdık. İskenderun’da 750 metrelik bir boru eksiği varmış 1500 metre çapında. Bir iş insanı sağolsun gönderdi ekipler bunu yerleştirdiler” diye konuştu.

“AFYON’DAN 1165 ARAÇ GİTTİ”

“Afyonkarahisar’dan AFAD vasıtasıyla 3 bine yakın kişi çalışıyor. Afyon’dan 1165 araç gitti tır iş makinası vs. sadece Afyon bu 1165. 285 konteyner gönderdik” diyen Eroğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü: “5802 çadır gitti Afyon’dan.  844 araç tır kamyon deprem bölgesine yiyecek içecek gıda giysi gönderildi. 12 bin 944 depremzede Afyon’da barınıyor.  Valimize, AFAD’a tüm kurum ve kuruluşlara sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ediyorum. Ak parti teşkilatımız da Hatay’da Kırıkhan’da aşevi kurdu. Afyonkarahisar’dan gönderilen meslek liselerinin yaptığı sobaları gördüm. Eşyalar ihtiyaç malzemeleri gıda her şey mevcuttu. Afyon belediyesi Hatay’da görevlendirildi.  Enkaz kalkınca şehirler çok kısa sürede kurulacak. Ama bu enkaz yaza kadar devam eder. Şehirlerin kurulması bir yılı alır. Gurbetçiler Hollanda Danimarka, Fransa, Belçika çok fazla yardım tırı gönderdi. Hepsinden Allah razı olsun.”

“YA KAT ÇIKIYORLAR YA KOLON KESİYORLAR”

Eroğlu, “Depremde yıkılan binaların büyük çoğunluğunun problemi zemin. Sağlam zemine sağlam bina yapılınca çökme olmaz. İnşaatların denetlenmesi şart. Ya kat çıkıyorlar ya kolon kesiyorlar. Enkazı değerlendirmek gerekiyor. Enkazlardan molozlar dökülüyormuş. Ben ilgilendim hemen molozlar kaldırılmaya başlandı. Yönetim planlaması yapmak lazım. Gelen bütün malzemeler depolara barkodlu olarak gelmesi ihtiyaç yerine barkodlu gönderilmelidir. Bu lojistik bir problem bunu mutlaka yapmamız gerekiyor. İnşaatlarda çalışan su tesisatçısı, betoncu kalıpçı bunları bir eğitimden geçirmemiz şart mesleki bir eğitim şart. Kirişler bağlantılar giderler su bağlantıları bunlar sağlam olmalı” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM SORUNU ÇÖZÜLMELİ”

Eroğlu, “İdari olarak deprem ve kentsel dönüşüm bilim kurulu kurulmasında çok fayda var. Kentsel dönüşüm süreci vatandaşla devletin anlaşmazlığı çözülmeli. Afyonkarahisar’da Mısri Mahallesi için muhteşem bir plan yapıldı. Buradaki insanlar devletten yüzde 45 gibi bir destek alarak uzun vadede ödemeli şekilde olacaktı. Kirasıyla ev sahibi olacaktı. Ama birileri siyaseten karşı oldu. O fırsatı kaçırdık. Bir deprem olsa can kayıplarının sorumlusu kim olacak? Buna özellikle dikkat etmemiz lazım. Artık hepimiz deprem için gerekli tedbirleri almamız lazım. Vatandaşlardan mutlaka aldıkları bina ile ilgili ne gibi işlemler yapılmış zemin sağlam mı bunlara bakarak alsınlar” diye konuştu.>>>Yurdanur Mergen

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.