Erdal Demirhan (Köşe yazısı)
Enflasyon raporları fiyat istikrarını hedefleyen ülkelerde piyasalar tarafından yakından takip edilir. Bunun nedeni merkez bankasının kısa ve orta vadeye yönelik enflasyon görünümü ile ilgili bir tahminde bulunması ve gelecekte uygulanacak para politikalarına ışık tutmasıdır. Enflasyon raporunu sunan merkez bankası başkanının soru cevap kısmında sorulara verdiği cevaplar da raporda uygulanacak politikanın içeriği hakkında ilk ağızdan bilgi verir.
*****
27 Temmuz’da 2023 yılının üçüncü enflasyon raporu yayınlandı. Mevcut rapor önceki enflasyon raporuna göre daha teknik bilgi içermekte ve gerçekçi tahminlere yer vermekte. Ekonomiyi takip edenler için enflasyon raporunu okumanın uzun zamandır bir heyecanı yoktu çünkü para politikası etkinsizleştirilmişti. Bu raporla birlikte genel olarak gerçekçi bir para politikasının yol haritasını görmüş olduk. Bundan dolayı da enflasyon raporu piyasalar tarafından olumlu karşılandı ve CDS primleri 400’lere kadar geriledi.
*****
Rapor’da 2023 yılı sonu için enflasyon tahmini yüzde 58’e güncellendi, ki bu oran beklentilere yakın bir seviyeyi ifade ediyor. 4 Mayıs’daki yılın ikinci enflasyon raporunda enflasyon tahmini yüzde 22.3 idi. Bu anlamda yüzde 58’lik yılsonu enflasyon tahmini ile ciddi bir enflasyon tahmini güncellemesi yapılmış oldu. Ayrıca 2024 yılı sonunda yüzde 33, 2025 yılı sonunda ise yüzde 15 enflasyon tahmininde bulunuldu. Bu enflasyon tahminleri enflasyon oranındaki düşüş için 2024 yılını beklememiz gerektiğini ifade ediyor.
*****
Yılın ikinci yarısında enflasyon cephesinde bizi zor günler bekliyor. Bunun nedeni memur maaş zamları, vergi zamları ve kur artışların enflasyon oranını artırıcı etkileri. Üstelik baz etkisi dolayısıyla da enflasyonda yılın ikinci yarısında bir artış göreceğiz. Temmuz ayı enflasyon oranı bahsettiğimiz sebeplerle muhtemelen çok yüksek gelecek ve buna bağlı olarak Perşembe günü açıklanacak yıllık enflasyon oranı rakamı yüksek gelecek. Haziran ayında yüzde 38.2 olan yıllık enflasyon oranını Temmuz ayında yüzde 50’lere yaklaşabilir ve yıl sonuna doğru bu oran daha da yükselebilir.
*****
Merkez Bankası başkanının enflasyon raporu sunumundan sonra Başkan yardımcıları da değiştirildi ve yeni atamalar yapıldı. Daha önceki para politikası kurul üyeleri enflasyon ve kurları sıçratan kararları almıştı. Para politikasında yöntem değişikliğinin eski kurul üyeleri ile gerçekleştirilmesi doğru değildi. Bu yüzden görev değişikliklerinin olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Enflasyon raporu sunumu sonrası ve Başkan yardımcılıklarına yapılan atamalar sonrası para politikalarına olan güven konusunda önemli bir adım atılmış oldu. Ancak dezenflasyon sürecinde merkez bankasının kararlılığını sürdürmesinin isimlerden daha önemli olduğunu da dikkate alalım.
*****
Diğer yandan politika faizinin enflasyon tahmininin çok uzağında kalması dezenflasyon sürecinde en önemli risk olarak duruyor. Zira yüzde 58 enflasyon tahminine karşılık yüzde 17.5 oranında bir politika faizi var. Ayrıca enflasyon hedefinin yüzde 5 olduğunu da hatırlatalım. 24 Ağustos’ta para politikası kurulu toplanacak ve politika faizi muhtemelen bir miktar daha artırılacak. Buna rağmen politika faizi enflasyon beklentilerine göre hala düşük düzeyde kalmaya devam edecek.
*****
Anlaşılan o ki politika faizlerinde küçük artışlarla ve diğer para politikası uygulamaları ile enflasyon beklentilerinin geriletilmesi amaçlanmakta. Ancak politika faizinin düşük tutulmasının TL’ye geçişi istenildiği gibi sağlayamaması, enflasyonun arkasındaki kur artışı ayağını tetikleyici bir risk olarak duruyor.
*****
Bundan sonraki süreçte enflasyon raporunda bahsedilen uygulamaların hayata geçirilmesi Merkez Bankası yönetiminin kalıcı olmasına bağlı. Bu sağlandığı takdirde 2021 yılının Mart ayında enflasyonu düşürmede elimizden kaçırdığımız fırsatın tekrar geldiğini söyleyebiliriz. Bu fırsat değerlendirildiği takdirde enflasyon oranını Rapor’da belirtilen oranlara düşürmek mümkün olabilir.