Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Veli CENGİZ

ERSİN AKBAŞ ( YAŞAR YAŞAMAZ)

İki veya üç gün önce televizyonda haberleri izlerken bir haber ilginç geldi bana.

Antalya –Muratpaşa’da yaşayan bir vatandaş EYT’den yararlanıp, emekli olmak istiyor, ama olamıyor! Neden? Diye sorarsanız, 50 yıl önce Aziz Nesin’in yazdığı “Yaşar Yaşamaz” öykü kitabında ki aynı neden: Nüfus memurunun kayda geçiriş hatası…

Zonguldak-Çaycuma’da 1966 yılında dünyaya gelen kahramanımızı nüfus memuru kayda Ersin ismini Ergün  ve cinsiyetini kadın olarak geçirmesiyle olaylar dizisi başlıyor!

Durumu fark eden ailesi düzelttirmek için başvurmuş, yaparız demişler, ama hem aile hem de nüfus sorunu uzatmış… yapılan yanlışlıklardan Ersin’e esmer günler yaşatmışlar..

1986 yılında Ersin Akbaş adıyla 18 ay askerlik yapıyor. 1990 yılında çıkan krizle seferberlik ilan ediliyor, Ersin’i göreve çağrılıyor 20 gün askerlik yapıyor. İyi güzelde terhis belgesine Ersün Akbaş olarak yazılıyor. Devletin tüm kayıtlarına böyle geçiyor. Tekrar sivil hayata dönünce dava açıp ismini “ Ersin” olarak tescil ettiriyor. Bir süre sonra isim karışıklığı nedeniyle adı Ergün Akbaş olan kişi yerine cezaevine girip 15 gün yattıktan sonra durum fark ediliyor, tahliye ediliyor.

Şimdi Ersin Akbaş adına SGK ve Bağ Kur’a farklı girişleri olduğu için emekli olamıyor. Nedenine bakalım isterseniz.

1984 yılında SGK işçi olarak vergi ödüyor.1991 yılında tuhafiyeci dükkanı açıyor  ve 15 yıl Bağ Kur’a prim ödüyor. 1984 de vergi, 1991’de prim alıyor devlet. İki kurumda farklı isimler olduğu için, birleştirip emekli etmiyorlar Ersin Akbaş’ı. Ersin Akbaş, çıkamadığı bu karmaşık durumdan çıkmak için devletim beni görsün diyor. Hatırladığım kadarıyla Aziz Nesin’in Yaşar Yaşamaz’ını size biraz aktarayım, yıllar geçse de zihniyetin değişip, değişmediğine birlikte karar verelim.

Yaşar’ın öyküsü ilkokul’a kayıt olmak için gittiklerinde başlar.

Yaşar, Çanakkale’de şehit olduğu gözükmektedir.

Yaşı da babasından bir yaş küçük!

 

Okula almazlar ama askere alırlar, ama arkadaşları terhis olur Yaşar terhis olmaz. Sevdiği kızla evlenmek ister, savaşta şehit düştüğü için mümkün olmaz! Aslında trajikomik bir hikaye olan  olan eser yıllarca bizleri hem güldürüp hem düşündürmüştü…. Hikaye devlet dairelerinde yaşanılan yanlışlıklar sürüp giderken, bürokrasinin çemberi içinde nasıl zor durumlarda kalındığını anlatır… Bürokrasinin çıkarları için yaşar, çıkarları olmadığı zaman insanların Yaşamaz olduğu gerçeği hiç değişmiyor.

Mutlu kalınız…