Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Farkında olun, erken tanıyın”

  Meme kanseri farkındalık

 

Meme kanseri farkındalık ayı dolayısıyla açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Serhat Korkmaz, “Risk grubuna göre herkesi tarama, bilgi ve destek için KETEM’lerimize davet ediyorum. Korkmayın! Farkında olun, erken tanıyın” ifadelerine yer verdi.

 

İl Sağlık Müdürü Serhat Korkmaz, meme kanseri farkındalık ayı dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Türkiye’de ve dünyada kadınlarda en sık görülen meme kanserinin, meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıktığını kaydeden Korkmaz, “4 Şubat 2021 de Dünya Sağlık Örgütü artık meme kanserinin tüm yeni tanı konulan kanserlerin yüzde 11.7’si olarak ilk sıraya yükseldiği, akciğer kanserinin bunun ardından yüzde 11.4 ile ikinci sıklıkta, kalın bağırsak kanserinin yüzde 10 ile üçüncü, prostat kanserinin yüzde 7,3 ile dördüncü ve mide kanserinin yüzde 5,6 ile beşinci sıklıkta görüldüğünü duyurmuştur” ifadelerine yer verdi.

 

MEME KANSERİNDE YAŞAM ŞEKLİYLE İLİŞKİLİ DEĞİŞTİRİLEBİLECEK RİSK FAKTÖRLERİ

Afyonkarahisar’da KETEM ve mobil tarama cihazında 2022 yılının ilk 9 ayında 7901 kadında tarama yapıldığını ifade eden Korkmaz, “14 vaka tespit edilmiş ve ileri tetkik ve tedavi için yönlendirme yapılmıştır. Meme kanserinde yaşam şekliyle ilişkili değiştirilebilecek risk faktörleri şöyledir: Fazla kilolu ya da şişman olmak; yeterli fiziksel aktivite yapmamak (hareketsiz bir yaşam sürmek), hiç doğum yapmamış ya da bebek emzirmemiş olmak, ilk doğumu 30 yaşından sonra yapmış olmak, doğum kontrol hapı ve iğnesi kullanmak;  menopoz sonrası iki yıldan fazla hormon tedavisi almak, alkol kullanmak: Özellikle günde 1 bardaktan daha fazla alkol tüketimi” dedi.

 

“KADINLAR 20 YAŞINDAN SONRA HER AY KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ YAPMALIDIR”

Kadınların 20 yaşından sonra her ay kendi kendine meme muayenesi yapması gerektiğini vurgulayan Korkmaz, “Kendi kendine meme muayenesi (KKMM) kadının evinde tek başına rahatlıkla her an uygulayabileceği bir muayene yöntemidir. KKMM’ni etkili bir şekilde yapabilmek için bu konuda eğitim almak ve öğrenilenleri her ay düzenli olarak yapmak gerekmektedir. KKMM eğitimi almak için merkezlerimize başvurulması yeterlidir. Her ay düzenli ve sürekli yapılacak KKMM’ye ilave olarak, 40 yaşından itibaren yılda bir kez de doktora meme muayenesi için gitmelidir.Ülkemizde, Ulusal Kanser Tarama Standartlarına göre 40-69 yaş aralığında; yakınması olmayan kadınlarda meme kanserinin erken tanısı için mamografi taraması yapılır. 2 yılda bir çekilir. T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanlığı WEB sitesinden meme kanseri ve diğer kanserler için dokümanlara ulaşabilir ve ‘’Hangi Tarama Bana Uygun’’ linkini kullanarak size en yakın tarama merkezine yönlendirilebilirsiniz.Konuya dikkat çekmek için 15 Ekim Meme Sağlığı Günü ve ekim ayı da Meme Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir. Bu vesileyle risk grubuna göre herkesi tarama, bilgi ve destek için KETEM’lerimize davet ediyorum.Korkmayın! Farkında olun, erken tanıyın” ifadelerine yer verdi.>>>Gazete3

 

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.